Un estudi d’Impacte Econòmic del sector creuers dirigit per la Fundació Valenciaport situa la despesa de cada creuerista que desembarca en el Port de València per a visitar la ciutat i la província en 146,5 euros

L’activitat dels creuers que arriben al Port de València genera 637 ocupacions en l’entramat productiu

Valenciaport i la comunitat creuerista estan treballant per a reprendre l’activitat en una oferta diversificada, experiències guiades i excursions “bambolla” per a garantir la seguretat de ciutadans i turistes de creuers

El turisme de creuers que ve a la província de València és cada vegada de major qualitat i amant de la cultura valenciana i d’un destí que està molt lluny de la saturació

València, 10 de març de 2021.- La crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 ha paralitzat molts sectors econòmics, algun d’ells, com el turisme, de gran importància per al nostre país i per a regions com la valenciana. I entre estos visitants que arriben al nostre territori un dels més perjudicats ha sigut el creuerista. El virus va paralitzar el turisme de creuers a tot el món. A Espanya, des que el Govern central va decretar l’estat d’alarma i va prohibir esta activitat (com en tota Europa), s’ha viscut ja un any sense creuers, a excepció de les Illes Canàries que van iniciar operacions este hivern amb creuers de cabotatge. Una inactivitat d’un sector que en el cas valencià deixa d’ingressar 56 milions d’euros; una quantitat que les empreses de serveis de transport i les destinacions turístiques del Cap i Casal i de la província han deixat d’ingressar.

Cada creuerista que va desembarcar en el Port de València (383.000 en l’exercici consolidat de 2017) realitza una despesa mitjana de 146,5 euros; el que propícia una generació d’activitat econòmica de 56 milions d’euros. Un desemborsament del qual es beneficia València ciutat i cada vegada més municipis amb ofertes per atraure este tipus de visitants. És l’import de l’impacte econòmic que l’activitat dels creuers deixa sobre la ciutat de València i la seua àrea d’influència, segons un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i dirigit per la Fundació Valenciaport en el marc del projecte Co-Evolve de la Unió Europea.

El turisme de creuers permet la activitat en comerços, museus, restaurants, etc; però també genera economies en el sector del transport, del taxi, de la seguretat, i dels serveis portuaris. En el desglossament que la UPV realitza es detalla que la comunitat de creuers genera una xifra de negoci de 25,3 milions d’euros. D’estos, 17,5 corresponen a creueristes, 7,2 a les empreses implicades (pràctics, remolcadors, consignataris, terminal, operadors turístics, Autoritat Portuària…) i 0,6 milions la tripulació. A partir d’este desemborsament inicial es genera una facturació sobre els sectors econòmics valencians addicional de 30,7 milions d’euros; una xifra que resulta de la despesa realitzada en el comerç, l’hostaleria, el transport, serveis culturals o alimentació, entre altres.

Impacte sobre l’ocupació

Així, la xifra generada per l’activitat de creuers a la ciutat de València i la seua província de 56 milions d’euros es deu als 25,3 milions d’euros de despesa inicial de la comunitat creuerista que té un efecte multiplicador de 1,21 euros en l’entramat productiu valencià de 30,7 milions d’euros.

Segons l’estudi de la Universitat Politècnica de València, l’activitat dels creuers que arriben al Port de València crea 637 llocs de treball en els sectors econòmics de la ciutat, principalment, en l’hostaleria, el comerç, el transport o serveis culturals i recreatius.

Despesa procedent d’Europa

El creuerista que visita la província de València és el d’una persona amant de la gastronomia, l’artesania, el medi ambient i les singularitats de la vida valenciana; unes preferències que troba a la Comunitat Valenciana, lluny de qualsevol mena de saturació; com ja succeeix en alguns destins.

Les dades de l’informe assenyalen que la gran majoria dels visitants procedeixen d’Europa: en concret el 19,3% d’Itàlia, el 19% d’Alemanya, el 17,9% d’Anglaterra i el 10,6% de França. Destaca entre els països de fora del vell continent, el 10,2% de turistes que arriben des dels Estats Units.

La duració mitjana de l’estada d’estos visitants a València és de 4,1 hores per als creueristes amb alguna excursió contractada i de 4,7 hores per als que desembarquen sense visita guiada des del vaixell.

El turista de creuers que fa escala a València és una persona de 52 anys d’edat mitjana. Per grup d’edat, el 37,9% són majors de 60 anys, el 33,2% entre 41 i 60 anys, el 15,4% amb edats compreses entre els 21 i 40 anys, i els menors de 20 són el 13,6%. Pel que respecta al gènere, un 52,4% són dones i un 47,4% homes.

Activitat segura

Malgrat la parada en l’activitat creuerista, des de l’APV s’està treballant de manera coordinada al costat del sector (navilieres, tour operadors, mercats emissors i institucions públiques) en un “turisme segur” que permeta garantir la qualitat pròpia de l’oferta valenciana, amb estrictes protocols de seguretat i noves rutes que diversifiquen l’oferta d’excursions dels vaixells atracats a València per a preparar-se a la nova normalitat i rebre als creueristes que arriben al Port quan les diferents Administracions donen l’autorització a aquestes operacions.

A més dels exigents protocols establits per les navilieres per a augmentar la seguretat del destí, passatgers i tripulació, l’APV i la comunitat creuerista han elaborat una oferta turística diversificada dins de la ciutat i els seus voltants amb excursions “bambolla” per a quan el Govern central autoritze l’arribada de creuers. Estos protocols estableixen excursions exclusivament guiades, sense possibilitat del passatger de baixar al destí pel seu compte, grups reduïts i més experiències a l’aire lliure, entre altres.

Nova Terminal ecològica

Entre les novetats de Valenciaport per al sector es troba la nova terminal de Passatgers del Port de València; unes instal·lacions que han incorporat les millores ambientals que en el seu moment va proposar l’Ajuntament de la capital i que comportaran una important inversió en unes instal·lacions que ocuparan aproximadament 100.000 m². La nova estació de passatgers estará destinada tant a línies regulars de ferris com a creuers.

El projecte garanteix que el 100% de l’energia elèctrica necessària per al funcionament de la terminal es produirà en les pròpies instal·lacions, i serà d’origen renovable, funcionarà amb zero emissions contaminants i apostarà per l’economia circular. La instal·lació aposta també per una notable reducció de sorolls ja que totes les línies d’atracades estaran equipades tècnicament per a poder subministrar connexió elèctrica als vaixells, facilitant així parar els seus motors i les seues emissions quan estiguen de visita a València.