La pandèmia del COVID-19 incrementa els nolis del Mediterrani amb les àrees asiàtiques i manté canvis moderats amb la resta del món.

La flota ociosa va aconseguir un rècord històric el 2 de març amb 402 vaixells portacontenidors atracats, que representen el 10,6% sobre el total de la flota activa i superen els 2,46 milions de TEUs (unitats equivalents a contenidors de 20 peus o 6,1 metres de longitud).

L’enfonsament del preu del petroli (caiguda de la cotització del Brent del 60% durant el mes de març) ha actuat com a contrapés en l’evolució dels nolis durant les últimes setmanes.

València, 3 d’abril de 2020.-En un entorn global marcat per la incertesa, el Valencia Container Freight Index (VCFI) ha experimentat un fort increment respecte al mes de febrer amb una taxa de creixement del 7,81% fins a aconseguir els 1.235,58 punts. Encara que esta pujada reflecteix la magnitud global per al conjunt d’àrees, la veritat és que existeixen enormes diferències en el comportament dels nolis en cadascuna d’elles, concentrant-se aquest augment en tres àrees que tenen un gran pes sobre el càlcul del VCFI.

Els nolis el mes de març estan determinats per una situació econòmica global totalment condicionada pels efectes del brot del coronavirus COVID-19. Si bé la seua aparició i primeres conseqüències van tindre lloc a la Xina al gener de 2020, la seua ràpida propagació per la resta dels països del món en les setmanes posteriors està generant una situació econòmica sense precedents. En este sentit, la paralització de l’activitat productiva a la Xina per les mesures de contenció de la malaltia ha generat un efecte trencada sobre els fluxos comercials amb origen i destinació el país asiàtic i, en conseqüència, sobre la indústria de transport marítim. A partir dels anys 90, l’aparició de les cadenes de valor de les empreses va donar lloc a un major comerç de béns intermedis per al procés de producció. Això va generar un ràpid creixement del comerç mundial, en el qual la interdependència entre les empreses situades en diferents països és encara major.

Així, el dràstic descens de l’activitat a la Xina ha suposat un xoc per al comerç d’una de les principals rutes de contenidors del món, la que transita entre el Llunyà Orient i Europa. Segons Alphaliner, un clar exemple d’això es mostra en el descens dels nivells dels ports xinesos, que han vist reduït el seu volum de TEUs acumulat entre gener i febrer un 10,1% comparat amb el mateix període de 2019. A conseqüència de la feblesa de la demanda, l’oferta de capacitat per a esta ruta s’ha vist reduïda en gran manera, augmentant els blank sailings més de l’habitual i també mitjançant la cancel·lació de nombrosos serveis. Com a resultat, la flota ociosa va aconseguir un rècord històric el 2 de març amb 402 vaixells ociosos, que representen el 10,6% sobre el total de flota activa i superen els 2,46 milions de TEUs (Alphaliner). No obstant això, atés que l’expansió del virus continua, aconseguint la majoria de les zones d’Occident, estos efectes sobre la demanda, flota ociosa i nolis poden multiplicar-se en els pròxims mesos davant la paralització de l’activitat econòmica en altres països, com Espanya, i la incertesa sobre la seua duració.

Com a contrapunt per als operadors marítims, el preu del barril de Brent s’ha reduït un 60,07% al març respecte al mes anterior, situant-se en una cotització mitjana mensual de 34,45 Euros; i un preu a 31 de març de 14 dòlars. Un preu europeu (el de l’últim dia de març) notablement inferior al que va mantindre la referencia OPEP, de 22,71 dòlars barril.

Això suposa un descens històric provocat principalment per la contracció de la demanda de petroli fruit de la desacceleració de l’activitat econòmica i la guerra de preus entre l’Aràbia Saudita i Rússia. Quant als preus de bunkering, estos també han sigut arrossegats per la conjuntura econòmica actual. Així, segons les dades recopilades a partir de Ship&Bunker, el preu mitjà del combustible IFO 380 en els 20 ports del món més rellevants s’ha contret aproximadament un 29% al març respecte a febrer, mentre que el VLSFO ho ha fet prop del 48%. D’esta manera, la diferència entre tots dos combustibles s’ha reduït i en estos moments és inferior a cent euros, la qual cosa exerceix una pressió a la baixa en els nolis que, en molts casos acaba sent contrarestada per les excepcionals circumstàncies de la dinàmica comercial en aquests moments com tractarem d’explicar a continuació

Pel que respecta a l’evolució de les diferents àrees, la majoria d’elles pateixen variacions moderades o romanen en els mateixos nivells que el mes anterior. No obstant això, este mes és necessari destacar principalment tres àrees, perquè són en les úniques on els canvis són d’una magnitud considerable. Així d’una banda, destaquen la pujada dels nolis en Llunyà Orient (42,42%), Subcontinent Indi (24,16%) i Orient Mitjà (16,72%). Estes tres àrees se situen geogràficament al llarg de la ruta de contenidors Llunyà Orient – Europa/Mediterrani, per la qual cosa la cancel·lació de serveis i els blank sailings han provocat una reducció de la capacitat ofereix que ha pressionat a l’alça els nols.

En el cas específic de Llunyà Orient, la taxa de creixement el mes de març aconsegueix el 42,42%, la qual cosa constitueix la segona major pujada de la sèrie després de l’esdevinguda al novembre de 2019, situant a l’índex en un valor de 1.362,83 punts. Com ja s’ha exposat, el brot de coronavirus a la Xina i les mesures de contenció adoptades per a frenar la seua expansió, ha provocat una desacceleració de l’activitat a la Xina. Això ha derivat en una forta reducció de la capacitat oferida per l’augment de cancel·lacions, la qual cosa sumat a la situació de congestió que es va donar en els primers moments de la crisi en certs ports xinesos, ha tensionat fortament la ruta, traduint-se en un fort increment dels nolis.

Quant al Mediterrani Occidental, els nolis s’han contret un 2,04% respecte al mes anterior. Si bé els tràfics d’exportació des de Valenciaport cap a Algèria i el Marroc han crescut durant els dos primers mesos de l’any, la veritat és que després de la forta pujada de nolis per a aquests mercats al gener de 2020 (11,57%) per l’entrada en vigor de la IMO2020, els mesos posteriors han encadenat una moderació en els seus nivells. En este sentit, és necessari destacar la forta pujada dels trànsits amb el Marroc, principalment a causa de l’estirada del sector ceràmic després de la cancel·lació de les connexions des del port de Castelló amb el país magrebí.

NOTA: Donada l’excepcionalitat de la situació actual, el VCFI continuarà publicant-se segons periodicitat habitual, si bé les dades han de considerar-se com a provisional, podent ser objecte d’un ajust posterior.