La flota ociosa provocada per la pandèmia del coronavirus ha suposat una reducció en la capacitat de 3,4 milions de TEU fins al segon trimestre.

El Llunyà Orient és l’àrea que experimenta amb major intensitat la pujada dels nolis, amb un increment del 22,69% respecte a març.

València, 8 de maig de 2020.- Durant el mes d’abril, els nolis han continuat la senda de creixement iniciada en el mes anterior, la qual cosa és un reflex dels ajustos del mercat que està provocant la crisi generada per l’extensió del COVID-19 i les mesures preses pels Governs per al control de la pandèmia. Tot això malgrat la baixada de preus dels combustibles i l’impacte dels scrubbers i l’increment de la flota ociosa. Així, i respecte a les dades revisades de març, el Valencia Container Freight Index (VCFI) va registrar un creixement mensual del 4,78%, portant a l’índex a un valor de 1.334,45 punts, el valor màxim des que va començar a realitzar-se l’indicador.

Si pot destacar-se alguna circumstància que caracteritze a la indústria marítima en este període, és la utilització generalitzada en la indústria dels blank sailings, o les cancel·lacions de viatge en els programes de línia regular de les navilieres, amb la conseqüent reducció de capacitat per al transport per a evitar la caiguda dels nolis. Atesos les dades de la consultora Drewry, en les grans rutes interoceàniques es van produir 93 cancel·lacions el mes d’abril dins de les 574 previstes, la qual cosa representa un 16% del total. Ha de tindre’s en compte que les cancel·lacions en les línies transoceàniques tenen també efectes en les xarxes de distribució regional, podent afectar els serveis feeder. Amb dades de Sea Intelligence, es pot estimar que per a les rutes Àsia-Europa i Transpacífic, les cancel·lacions motivades pel brot de coronavirus i les seues conseqüències han suposat una reducció en la capacitat en 3,4 milions de TEU fins al segon trimestre, que pujaria a 4,6 milions si s’incloguera l’efecte de l’any nou xinés.

En termes del VCFI, l’efecte d’estes cancel·lacions pot veure’s en l’alça dels preus en les diferents rutes amb Àsia o Nord Amèrica en els últims dos mesos. Per al cas de les rutes d’exportació cap a Orient Mitjà i l’Índia, realment l’índex experimenta cert descens a l’abril, -3,47% i -0,26% respectivament, però que pot considerar-se un ajust menor si tenim en compte les pujades experimentades el mes anterior, que van aconseguir el 33% i el 42%. Per als Estats Units, a l’abril s’intensifica la pujada dels nolis experimentada al març, i la taxa de creixement se situa en un 6,54%; convé assenyalar que, atesos les dades de tràfic, les exportacions als Estats Units des de Valenciaport van presentar un comportament molt positiu, situant-se en nivells superiors als de 2019, quedant arracada de veure els efectes del tancament total a Espanya concentrat en els primers dies d’abril.

Les cancel·lacions a les quals es feia esment anteriorment estan portant a la flota ociosa a nivells de rècord, aconseguint les 441 unitats i els 2,4 milions de TEU de capacitat, d’acord amb les dades d’Alphaliner. Convé assenyalar que a més de per els blank sailings, un percentatge de la flota ociosa es correspon amb aquells vaixells que estan en parada tècnica per a la instal·lació de scrubbers, i que, en concret, se situa en el 30% de la flota total, lleugerament per davall dels dos mesos anteriors. En estos moments, les navilieres que han optat per l’ús de scrubbers com a mecanisme de compliment de la normativa IMO 2020 estan veient els seus plans d’inversió sota amenaça, donada la sorprenent evolució dels preus dels combustibles.

En este sentit, el preu del barril de petroli Brent de la Mar del Nord del mes d’abril se situe, en mitjana, en 18,38 dòlars (16,92 euros), arribant al mínim de 9 dòlars el 21 d’abril i tancant el mes en un valor de 18,11 dòlars.  Per al cas del petroli West Texas, la mitjana d’abril és lleugerament inferior, en concret, 16,55 dòlars, front els 29,21 dòlars de mitjana que es van registrar al març. Esta tendència baixista també es recull en el preu dels combustibles marítims i, sobre la base de la informació de la base de dades Ship&Bunker, el preu mitjà del combustible IFO 380 en els 20 ports del món més rellevants se situe a la fi d’abril en 163 dòlars / tona quan a principi de mes era 203 dòlars i a principis de 2020 365 dòlars tona. Més marcada és la reducció de preus del combustible baix en sofre (VLSFO) que l’u de gener de 2020 cotitzava a 672 dòlars la tona i el 30 d’abril a 224. Això representa una reducció del 80% en el diferencial entre tots dos combustibles.

Esta circumstància juntament amb l’alentiment de les economies i el seu efecte en els intercanvis serien factors que exercirien una pressió a la baixa en els nolis que en molts casos és compensat per l’evolució de l’oferta, però que en uns altres sí que és perceptible. Així, poden assenyalar-se descensos en els preus en les àrees del VCFI de l’àmbit del Transport Marítim de Curta Distància, com el Mediterrani Occidental (-2.18%), el Mediterrani Oriental (-2.84%), Països Bàltics (-6,61%) o Europa Atlàntica (-3,75%), tots ells calculats en termes mensuals. En el mateix sentit es mouen els preus d’exportació cap a Llatinoamèrica, sent especialment marcada la caiguda per a la zona Atlàntica (-6,1%).

Si bé les dades d’exportacions del mes d’abril no estan disponibles encara, les Cambres de la Comunitat Valenciana han informat que durant el mes d’abril es van emetre un 37% menys de certificats d’origen per a l’exportació a tercers països, si comparem amb abril de 2019, alguna cosa que es produeix en la majoria dels països i que constata aqueix descens de l’activitat, quantificant el seu enorme impacte en l’economia.

Llunyà Orient

El cas específic de Llunyà Orient es tracta del que presenta una major intensitat en la pujada dels nolis en termes percentuals, la qual cosa situa l’índex regional en un nou màxim històric de 1.838 punts, augmentant un 22,69% respecte a l’índex revisat de març que va prendre un valor de 1.498 punts. Com s’ha comentat anteriorment, els blank sailings van ser especialment significatius en les rutes asiàtiques, reduint l’oferta de transport d’una manera notable i pressionant a l’alça en els nolis que, convé recordar, estaven en uns nivells molt baixos pel desequilibri sistemàtic en aquesta ruta comercial i, per tant, són molt sensibles a les pujades que estan tenint lloc. Per al cas de la Xina, els certificats d’origen per a l’exportació emesos a la Comunitat Valenciana a l’abril es van reduir un 53% respecte a 2019 el que reforça la idea que aquesta ruta és una de les quals més durament està experimentant les conseqüències de la crisi.

Mediterrani Occidental

Quant al Mediterrani Occidental, els nolis s’han contret un 2,19%, similar al descens experimentat en el mes anterior; d’esta manera, el sub-índex per a la zona se situa en 1.032,01 punts, que és un 6,61% superior a la dada del mateix mes de 2019, que pot relacionar-se amb l’increment en els trànsits en els dos principals països de l’àrea, Algèria i el Marroc durant estos primers mesos de l’any. No obstant això, el descens en els nolis que es produeix vindria explicat per l’evolució dels preus dels combustibles que, en mesos anteriors van tindre caràcter inflacionista però que, en aquest cas i amb l’evolució explicada estan exercint en sentit oposat.

NOTA: Donada l’excepcionalitat de la situació actual, el VCFI continuarà publicant-se segons periodicitat habitual, si bé les dades han de considerar-se com a provisional, podent ser objecte d’un ajust posterior.