Les empreses que treballen amb l’Autoritat Portuària de València han reduït els seus consums energètics i augmentat la valorització de residus.

València, 7 de maig de 2020.- El projecte Ecoport II, impulsat per l’Autoritat Portuària de València (APV) per a millorar l’estat ambiental dels ports de València, Sagunt i Gandia, ha realitzat balanç dels objectius ambientals aconseguits durant 2019. Estos objectius han sigut formulats voluntàriament per les empreses participants en el programa Ecoport II i són addicionals al Sistema de Gestió Ambiental de cadascuna d’elles, per la qual cosa han suposat una millora qualitativa i quantitativa del medi ambient en els ports gestionats per l’APV.

En concret, les empreses que componen el Comité Ambiental d’Ecoport II van formular un total de set objectius mediambientals que podien ser seleccionats per les companyies que ho desitjaren. En 2019 aquests objectius han sigut:

  • Increment del percentatge de residus valorats. Este objectiu va ser seleccionat per 5 empreses, el 21% del total, amb un percentatge de consecució del 100%. Es calcula que, entre les cinc empreses, s’ha incrementat un 9% el volum de residus valorats, amb un total de 800 quilos.
  • Disminució del consum d’aigua. Este objectiu va ser seleccionat per 6 empreses, el 25% del total. El 67% d’elles van aconseguir reduir el seu consum d’aigua en aproximadament un 17%, la qual cosa suposa una disminució equivalent a 1.500 litres.
  • Reducció del consum de combustible en un 1%. Este objectiu va ser seleccionat per 13 empreses i s’han constatat estalvis mitjans del 19%, la qual cosa suposa una disminució del consum equivalent a 300.000 litres.
  • Disminució del consum elèctric 1%. Este objectiu va ser seleccionat per 15 empreses i, d’elles, 10 empreses van obtindre una reducció del seu consum elèctric aproximat del 9,5%, la qual cosa suposa al voltant de 802.000 Kw/h.
  • Ús de fonts d’energia alternatives. Este objectiu va ser seleccionat per dues empreses i s’ha aconseguit un 50% del seu compliment.
  • Càlcul de la petjada de carboni. Este objectiu va ser seleccionat per 8 empreses, havent aconseguit totes elles la seua consecució.
  • Participació en iniciatives ambientals. Este objectiu va ser seleccionat per 18 empreses i 16 d’elles s’han involucrat activament.

Així mateix, en 2019 es va adquirir un compromís ambiental de formació i sensibilització impartida en les empreses certificades i del nivell 5 que podria complir-se tant en el marc del projecte Ecoport II com internament per cada empresa. En total, s’han emprat 3.500 hores i un 70% dels treballadors que componen el grup Ecoport II han realitzat cursos de formació.

Actualment, el Comité Ambiental del projecte Ecoport II està integrat per 24 empreses: Aljibes Bosca, Amarradores del Puerto de Valencia, Autoritat Portuària de València, Balearia Eurolíneas Marítimas, Fertiberia, MSC Terminal Valencia, CEPSA, Galp, Intersagunto Terminales, Noatum Terminal Sagunto, CSP Iberian Valencia Terminal, Saggas, Infraportva, Tepsa, Sertego Puerto Valencia, APM Terminals Valencia, Porlesa, Remolcadores Boluda, Trasmediterránea, Transports Remedios Torres, Seroil Valencia, València Terminal Europa, Vareser96 i Veles Lluch.