Els costos de la càrrega des de Valenciaport expressats en euros creixen un 0,98% al juliol.

Al juliol s’aprecia un reajustament d’oferta i demanda de la capacitat de transport degut a l’entrada en drassana de vaixells per a la instal·lació de scrubbers o filtres en l’emissió de fums.

València, 2 d’agost de 2019.- La sensibilització davant la urgència del canvi climàtic de les navilieres, ports i terminals és cada vegada major en el transport marítim internacional. De fet, les retirades temporals de vaixells en navegació per a adaptar-los a les normatives de l’Organització Marítima Internacional – obligatòries – que entraran en vigor en 2020 i que exigeixen executar diverses modificacions en les seues motoritzacions, filtres, etc. per a evitar l’emissió de gasos ja comencen a generar efectes detectables en el mercat marítim i en el cost dels nolis, segons les primeres apreciacions del VCFI (el València Containeraised Freight Index) del mes passat.

Al juliol s’aprecia un important creixement en la flota ociosa de portacontenidors que, atenent dades d’Alphaliner augmenta fins a 138 unitats, la qual cosa representa 486.778 TEU, enfront dels 336.241 de finals de juny. A més de possibles ajustos d’oferta i demanda, este increment es deu principalment a l’entrada en drassana dels vaixells per a la instal·lació de scrubbers o filtres en l’emissió de fums, en previsió a l’entrada en vigor al gener de 2020 de la nova normativa en matèria d’emissions aprovada per la IMO (Organització Marítima Internacional). L’expectativa és que durant els pròxims mesos esta tendència es mantinga i les navilieres continuen adaptant la seua flota per al compliment de la regulació en el contingut de sofre dels combustibles marins. Una normativa a la qual s’estan adaptant amb celeritat les navilieres, fins i tot amb inversions addicionals que impliquen substitució de combustibles i motoritzacions de bucs davant la cada vegada més compartida sensibilització de ports i terminals per a fer front i amb urgència al canvi climàtic.

La normativa IMO 2020 de l’Organització Marítima Internacional entrarà en vigor l’1 de gener del pròxim any i limitarà el contingut de sofre en els combustibles per al transport marítim al 0,5% enfront del 3,5% permés actualment.

Les dades del mes

Els nolis d’exportació des de Valenciaport expressats en euros creixen un 0,98% al juliol respecte al mes anterior. Així ho reflecteix el València Containeraised Freight Index (VCFI), que pren un valor de 1.066,79 punts, sent gener de 2018 la base de l’índex, fixada en els 1.000 punts. D’esta manera, el creixement acumulat de l’índex des dels seus inicis és del 6,67% mentre que si es considera exclusivament el 2019 el VCFI ha experimentat una variació pròxima al -2,9%.

En termes globals, el comportament del preu del barril del petroli durant el mes de juliol ha sigut bastant estable, tancant en un nivell de 63,91 dòlars el barril front els 64,22 dòlars del mes de juny. Esta evolució és coherent amb les perspectives dels principals analistes que auguren un segon semestre en el qual la contracció econòmica generaria una menor demanda que compensaria el risc alcista de les tensions geopolítiques associades al mercat del petroli.

Analitzant les tendències dels nolis per àrees geogràfiques, el mes de juliol presenta una disparitat important en l’evolució dels preus segons el mercat de destinació de les exportacions. Així, del total de tretze àrees geogràfiques incloses en l’índex cinc experimenten increments de preus, sis registren caigudes i dues es mantenen estables, en concret les zones del Nord d’Europa, és a dir, Països Bàltics i Europa Atlàntica. En el sentit creixent, destaquen els creixements experimentats en el Mediterrani Oriental (7.14%), Orient Mitjà (2%) i els Estats Units i el Canadà (1.94%). En els dos primers casos, les pujades resumeixen a ajustos conjunturals en els preus per a la consecució del balanç entre oferta i demanda i en el tercer cas té a veure amb el dinamisme del trànsit cap a aquesta àrea, sent els Estats Units la principal destinació de l’exportació de contenidors embarcats pel port de València. Per part seua, i atesos les dades de Direcció Territorial de Comerç de la Comunitat Valenciana, el Canadà és la destinació on més han crescut les exportacions de la Comunitat en els cinc primers mesos de 2019, la qual cosa explicaria també el dinamisme d’aquest subíndex.

En sentit negatiu, els nolis d’exportació cap al sub-continent indi continuen amb la caiguda començada en els últims mesos (concretament per a juliol, la caiguda s’estima en el -7.1%), mentre que també es registren caigudes de consideració amb les destinacions del continent africà, en concret, el -1.06% respecte al mes anterior per a Àfrica Oriental i el -1.25% en el cas d’Àfrica Occidental, la qual cosa coincideix amb l’evolució del comerç exterior valencià que en els cinc primers mesos de l’any va caure un 2.6% en les relacions amb el continent africà.