Estes xifres es produeixen en un any en què s’han produït reduccions en les taxes, tant al vaixell com a la mercaderia.

El port aconsegueix el seu objectiu de tancar l’any amb un deute a llarg termini per davall dels 400 milions d’euros.

Valenciaport preveu més de 800 milions d’inversió entre 2020 i 2028.

València, 6 agost de 2019.- El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV), en la seua sessió celebrada divendres passat 26 de juliol, ha aprovat els comptes anuals individuals i consolidades corresponents a l’exercici de 2018. Els comptes han rebut l’informe favorable per part de l’IGAE (Intervenció General de l’Administració de l’Estat) sense excepcions. El Consell va revisar el Pla d’Inversions i va valorar positivament els resultats obtinguts, en un exercici en el qual s’han retallat les taxes que l’APV cobra a les navilieres en concepte de taxes de vaixell i de passatge.

L’Autoritat Portuària de València va tancar l’exercici 2018 amb una xifra de negoci de 138,03 milions d’euros, la qual cosa significa un descens del 0,9% respecte a 2017. Esta variació és conseqüència de les reduccions aplicades en la taxa al vaixell (T1) i la taxa al passatge (T2). Malgrat estes xifres, els resultats abans d’impostos han crescut un 4,7% situant-se en 33,34 milions d’euros i el resultat d’explotació ha superat els 36.36 milions d’euros. La difenrencia entre els dos resultats es deu al descompte dels gastos financers.

Així mateix, els comptes de l’APV reflecteixen que el EBITDA de 2018 es va situar en 81,53 milions d’euros i el cash-flow va superar els 72,19 milions d’euros.

Per al director general de l’APV, Francesc Sánchez, “és especialment rellevant que s’hagen aconseguit estos resultats que considerem francament molt positius perquè ens trobem en un any en què s’han baixat les taxes. Cal recordar que la taxa a la mercaderia es va baixar per ordre del Ministeri de Foment mentre que, des de l’APV, vam prendre la decisió de baixar el coeficient corrector de la taxa al vaixell el que ha permés una reducció d’esta taxa d’un 14%. En este context, podem qualificar els nostres resultats com molt positius ja que el resultat final de l’exercici passat va ser de 32,20 milions d’euros i enguany ha sigut de 33,34 milions d’euros”.

Pel que respecta al deute, Valenciaport continua mantenint la tendència a la reducció de l’endeutament. En concret, en 2018 s’ha tancat l’exercici amb un deute per davall dels 400 milions d’euros (399,4 milions d’euros) enfront dels 430 milions d’euros de 2017 i al màxim històric de més de 600 milions d’euros aconseguit en 2011.

Pla d’inversions

L’Autoritat Portuària de València també va presentar en l’última reunió del seu Consell d’Administració el pla d’inversions per als pròxims anys, que està inclòs en el Pla d’Empresa 2020. Segons el president de l’APV, Aurelio Martínez, “Ports de l’Estat ens va sol·licitar que férem un horitzó d’inversions més llarg del que abasta un Pla d’Empresa que es limita a quatre anys; de tal manera que en el pla d’inversions s’han inclòs totes les que tenim previst dur a terme en el pròxim decenni, periodificant-les”.

Este pla contempla unes inversions superiors a 800 milions d’euros per al període 2020-2028. “Això vol dir que si es compleix tot el projectat, estem davant un període d’inversions considerable; el que ens pot portar puntualment a acudir al mercat per a finançar-nos. Encara que generem un cash-flow de més de 70 milions d’euros, les inversions en algun moment determinat podrien superar esta xifra”, ha indicat Martínez.

El president de l’APV també ha recalcat que “ens hem marcat com a límit que en l’escenari més advers possible mai superem els 600 milions d’euros d’endeutament, que és el màxim que vam tindre en una ocasió”.