Es tracta d’un gravat que va aparéixer en l’obra d’Antoni Josef Cavanilles “Observacions sobre la història natural, geografia, agricultura, població i fruits del Reyno de València” publicada en 1795.

L’Edifici del Rellotge acollirà el mes vinent d’octubre una exposició de gravats sobre la història del port de València.

La mostra reflecteix l’important paper que va exercir el Micalet en el segle XIX com a mitjà de comunicació i torre de vigia a la ciutat de quant esdevenia en el recinte portuari

València, 1 d’agost de 2019.- Valenciaport ha adquirit recentment un gravat acolorit d’Antoni Josef Cavanilles del pla del port de València i vista del Grau. El gravat va aparéixer publicat per primera vegada en l’obra “Observacions sobre la història natural, geografia, agricultura, població i fruits del Reyno de València” publicada en 1795.

Tal com Cavanilles explica en la seua obra, es tracta del Pla de les Obres del port del Grau i de la vista de 1791 de l’enginyer hidràulic Manuel Mirallas. El gravat, que té la particularitat d’estar acolorit, una cosa poc habitual en l’època, és ric en anotacions sobre els punts més importants del recinte.

Exposició de gravats

Precisament, l’Edifici del Rellotge acollirà el mes vinent d’octubre una nova exposició en la qual, a través de gravats, es realitzarà una retrospectiva del port de València entre finals del segle XVII i el segle XIX. L’exposició, que recull 40 gravats de la col·lecció d’Arturo Monfort, responsable d’I+D+i i Desenvolupament Portuari de la Fundació Valenciaport, mostra l’evolució de les infraestructures portuàries, l’activitat comercial desenvolupada en el recinte i la seua relació amb la ciutat en sentit geogràfic.

Comissariada per la historiadora Ester Medan, la mostra està dividida en cinc parts diferenciades. La primera d’elles reflecteix l’evolució de les infraestructures portuàries des de les més elementals fins a finals del segle XIX. La segona part de la mostra recull, a través de gravats, les notícies aparegudes en la premsa nacional i internacional de l’època sobre el port de València que ja llavors era considerat una infraestructura de primera magnitud.

La tercera part de l’exposició mostra el camí geogràfic que realitzaven les persones i mercaderies del port a la ciutat. Este trajecte recorria l’antic camí del Grau, creuava el pont del Mar fins a arribar a l’antic portal de la Mar per a enllaçar amb la duana (actual palau de Justícia), carrer del Mar, el Micalet i la plaça del Mercat on estava situada la Llotja i el Consolat del Mar. Cal destacar que l’exposició mostra, per primera vegada, l’important paper que va exercir el Micalet durant el segle XIX com a mitjà de comunicació i torre de vigia per a informar la ciutat de quant esdevenia en el recinte portuari. En tractar-se de l’edifici més alt del perfil de la ciutat, durant bona part del segle XIX es va utilitzar un codi mitjançant boles instal·lades en el campanar que informava sobre l’arribada o marxa de vaixells del port.

L’exposició també recull un apartat sobre crònica social en la qual es mostra el protagonisme que va tindre el port en alguna de les principals fites històriques del segle XIX a través de la publicació de gravats en revistes il·lustrades. Finalment, s’ha destinat un apartat amb un caràcter marcadament didàctic per a explicar als assistents les diferents tècniques de gravat utilitzades.