Al juny, el VCFI s’ha incrementat un 15,06% respecte al mes anterior fins a situar-se en els 3.138,98 punts

L’elevada demanda en el trànsit marítim, la congestió als Estats Units, Yantian i alguns ports del nord d’Europa han contribuït a l’augment de l’Índex

L’àrea del Mediterrani Occidental creix un 4,35% al juny i el Llunyà Orient ho fa en un 4,8%

La flota ociosa representa el 0,9% de la capacitat total

València, 2 de juliol de 2021.- L’elevada demanda de trànsit marítim de contenidors, la congestió als Estats Units, Yantian i alguns ports del nord d’Europa, el bloqueig en el Canal de Suez o l’increment en els preus dels combustibles són alguns dels factors determinants del comportament dels preus dels nolis en els últims mesos. El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) ha crescut un 15,06% el mes de juny, i són ja 11 mesos consecutius amb aquesta tendència alcista, que han situat aquest Índex en els 3.138,98 punts amb un augment des de l’inici de la sèrie al gener de 2018 del 213,9%.

En este sentit, el binomi format per l’oferta i demanda de transport marítim continua sent un dels factors determinants del comportament alcista dels preus en els últims mesos. Pel costat de la demanda, el trànsit en els principals ports de contenidor del món continua creixent de manera intensa, tal com mostra l’últim RWI/ISL publicat al maig que elabora l’Institut Leibniz d’Investigació Econòmica. D’altra banda, segons les dades de Alphaliner, la flota comercialment inactiva segueix el mes de juny en nivells mínims degut fonamentalment a l’increment de la demanda. Si observem únicament la flota inactiva per motius merament comercials, tan sols trobem 61 vaixells ociosos que representen un 0,9% de la capacitat total, mostrant d’aquesta manera un lleuger descens del 0,1% respecte al nivell de flota ociosa existent a la fi del mes de maig.

No obstant això, més enllà de la demanda i oferta, altres factors més vinculats a la congestió portuària als Estats Units i recentment en Yantian i alguns ports del Nord d’Europa, així com el bloqueig en el Canal de Suez han pogut contribuir en els últims mesos al fet que la intensitat de l’augment en els nolis siga encara major.

Respecte al preu dels combustibles, el barril de Brent es va incrementar un 6,45% al juny respecte al mes anterior. La mateixa tendència segueix el preu de bunkering -proveïment de carburant de vaixells en mar- en els principals ports del món, on el mes de juny experimenta un creixement en el preu mitjà dels combustibles respecte a maig. En concret, segons les dades de Ship&Búnquer, el preu mitjà del combustible IFO 380 (Intermediate Fuel) pas de 405 al maig a 425 euros per tona al juny, la qual cosa representa un increment del 4,94%. Respecte al VLSFO (Very Low Sulphur Fuel), aquest augment dels 517 euros per tona al maig als 544 al juny, el que suposa un creixement del 5,22%.

Per àrees geogràfiques, cal destacar un mes més les pujades dels nolis amb els països situats en el continent americà, especialment en les zones de Centreamèrica i Carib (23,45%), els Estats Units i el Canadà (22,31%) i Llatinoamèrica Pacífica (13,40%), on els tràfics d’exportació des de Valenciaport continuen augmentant, especialment amb els Estats Units. També és necessari destacar el creixement experimentat pels nolis amb Europa Atlàntica, que després de diversos mesos d’estabilització i descensos, al juny inicien de nou la senda de creixement. Segons indiquen des de Alphaliner, un dels motius que pot estar influint en este fort increment és que la congestió en alguns dels principals ports del Nord d’Europa, obligant fins i tot a ajustar temporalment les rotacions de dos grans loops entre Llunyà Orient i esta zona. A més, donada la intensitat de trànsits entre el port de Yantian i els ports europeus, la congestió en el port asiàtic ha tingut un major efecte sobre els nolis d’esta ruta comercial.

VCFI Mediterrani Occidental

El subíndex del Mediterrani Occidental del mes de juny torna a créixer i el fa a una taxe del 4,35%, aconseguint els 1.862,32 punts. En este cas, sembla que el creixement pot deure’s a la tendència alcista generalitzada en la resta de les àrees i que finalment també influeix als països situats en el Mediterrani Occidental. No obstant això, és necessari destacar la recuperació en l’últim mes i el canvi de tendència experimentat en els tràfics d’exportació des de Valenciaport amb el Marroc i Algèria, que també poden estar pressionant a l’alça els nolis amb aquests mercats.

VCFI Llunyà Orient

Quant al subíndex de Llunyà Orient al juny, segueix amb la tendència represa el mes de maig i creix en aquesta ocasió un 4,80%, situant-se en els 3.471,92 punts. Després de la reducció dels trànsits en el mes anterior, les dades de maig apunten a una forta recuperació de les exportacions de Valenciaport amb aquests mercats, especialment amb la Xina. A més, cal assenyalar que la congestió i reducció de l’operativa en Yantian, un dels principals ports de la Xina per un brot de covid, pot estar influint en l’increment en els nolis de juny amb aquesta àrea.