L’indicador València Container Freight Index (VCFI) experimenta el seu major creixement històric i acumula una pujada de 14,37 punts en 2019.

València, 9 de novembre de 2019.– El València Container Freight Index (VCFI) va experimentar el mes de novembre la taxa de creixement més elevada des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018, aconseguint la xifra de 9,75% i situant-se en els 1.143,67 punts. Este significatiu ascens del VCFI respecte al mes d’octubre situa el creixement acumulat en els 14,37 punts percentuals. L’alça registrada afecta a la pràctica totalitat de mercats. De fet, quan s’analitza el comportament dels preus de transport marítim per àrees de destinació, excepte en les exportacions amb els Països Bàltics, la resta d’àrees experimenten un ascens.

Malgrat que són diferents els factors els que influeixen sobre la fixació dels preus d’exportació del transport marítim, en esta ocasió, el pes de la nova regulació sobre emissions procedents dels combustibles marítims ha sigut determinant.

Si bé la flota ociosa a meitat de novembre ha experimentat una lleu reducció respecte al mes anterior, esta continua situant-se en uns nivells molt elevats, representant el 4,5% sobre el total de flota activa a 11 de novembre, fins a aconseguir els 1.037.872 TEU. Una part important d’estos vaixells han sigut retirats per a la corresponent instal·lació de scrubbers.

Per part seua, les expectatives sobre la demanda continuen situant-se en nivells baixos per al quart trimestre de 2019, segons el Goods Trade Barometer elaborat per l’Organització Mundial del Comerç. Els analistes apunten com a principals factors d’esta conjuntura a l’increment dels aranzels, les tensions comercials entre els dos grans blocs comercials i la situació del Brexit, que segueix sense buidar els dubtes i acumula ja molts mesos d’incertesa.

En este context, el compliment de la nova normativa ambiental s’ha traduït en una pressió a l’alça sobre els nolis. Segons apunta l’UNCTAD en el seu recent informe Review of Maritime Transport 2019, la transició cap a combustibles més baixos en sofre suposarà un augment en els costos operatius de les navilieres, provocats tant per les noves inversions requerides (scrubbers) com per l’augment del preu dels nous combustibles.

En relació a este últim factor, malgrat que esta normativa no entrarà en vigor fins a l’any 2020, s’observa una clara tendència a l’alça en els preus de bunkering en alguns dels principals ports del món. Com a exemple, mentre a Istanbul, Singapur i a Rotterdam (en menor mesura) el preu del IFO segueix una tendència descendent, el VLSFO per contra sosté una senda creixement des del mes d’octubre. Com a resultat d’aquest increment en els costos, les navilieres els repercuteixen en els nolis a través de recàrrecs en concepte de Búnquer Adjustment Factor (BAF). No obstant això, l’efecte del BAF sobre el preu del noli final pot ser ben diferent en funció de la ruta comercial i el marge de maniobra de les navilieres per a gestionar el seu impacte.

D’una banda, es troben les rutes els vaixells de les quals compten regularment amb una elevada taxa ocupació i aquests els permet establir uns nivells de nolis estables. En estos casos, l’increment del noli final ha sigut menor que en la resta, com per exemple els serveis amb els Estats Units i el Canadà (1,51%), Europa Atlàntica (3,34%), Àfrica Costa Oriental (2,79%) i Occidental (1,27%), Llatinoamèrica Pacifica (5%) i Centreamèrica i Carib (5,14).  En totes elles, malgrat la volatilitat experimentada en la segona meitat de l’any 2019, han seguit una tendència creixent o estable que no ha forçat a les navilieres a reduir els nolis com a estratègia per a captar càrrega fins a nivells molt baixos.

D’altra banda, trobem les rutes que des de meitat de 2018 segueixen una tendència baixista, com per exemple el cas de les exportacions amb el Subcontinent Indi (26,35%). Ací, la reestructuració dels serveis que va desencadenar un increment en l’oferta de capacitat va portar a aquesta ruta a encadenar molts mesos de descens, situant-se els nolis en nivells baixos. En conseqüència, el recàrrec provocat pel BAF fa que tinga un impacte major sobre el preu del noli. En una situació similar es troben també els preus del transport marítim en l’exportació cap a Orient Mitjà, on l’impacte del recàrrec és de 13,07%.

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, l’efecte del recàrrec és menor que en altres àrees, i la variació mensual de l’índex se situa en un 0,69% i aconseguint els 963,84 punts. En aquesta zona, els trànsits amb Algèria acumulen el seu quart mes de caiguda consecutiva, motivat principalment per l’efecte de les restriccions a exportació de determinats materials (Algèria ha passat a ser el país 30 de destinació de les exportacions de taulell espanyol), en contraposició al cas del Marroc, en els quals s’acumulen pujades en els últims mesos.

Pel que respecta al subíndex amb el Llunyà Orient el mes de novembre, este experimenta la major pujada esdevinguda en totes les àrees, amb un creixement del 60,78%. Com s’ha indicat a dalt, l’impacte del recàrrec BAF sobre uns nolis en nivells de nolis molt baixos és major, tenint a la seua disposició les navilieres molt poc marge per a suavitzar aquesta pujada. Si bé aquest fet trenca amb la tendència a la baixa en la qual estava immers el noli amb aquests mercats, això és provocat principalment per la implementació de la normativa mediambiental i no tant al balanç ofereix-demanda de transport.