El Grup d’Acció de Responsabilitat Social (RSE) de 28 institucions i empreses públiques espanyoles ha presentat els seus avanços en transparència i Agenda 2030.

València, 5 de desembre de 2019.- L’Autoritat Portuària de València, com a membre del Grup d’Acció de Responsabilitat Social (RSE) avança en el seu compromís en matèria de transparència. Este grup, coordinat per Forética, va presentar ahir la “Guia d’avanços de les empreses públiques davant el repte de la transparència i l’Agenda 2030”. El document mostra els avanços i accions que les empreses públiques estan duent a terme per a complir amb la consecució dels ODS i per a millorar i progressar en l’àmbit de la transparència, com a principi clau d’una bona governança i rendició de comptes cap als seus grups d’interés.

El Grup, coordinat per Forética, compta amb el suport d’Adif i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) com a líders i amb 27 entitats públiques membre: Adif, Aena, Aquavall, Canal Sud Ràdio i Televisió, CESCE, Corporació Empresarial Pública d’Aragó, Correus, Emasesa, ENAIRE, Enresa, Extremadura Avante, Grup ENUSA, Grup Tragsa, ICEX España Exportació i Inversions, ICO, INCIBE, INECO, INFORMA D&B, ISDEFE, ITVASA, Metre de Madrid, Paradores, Renfe, RTVE i Valenciaport. A més, COFIDES i la Xarxa Nacional Sanitària de Responsabilitat Social, a través de la participació de l’Hospital Clínic Sant Carles, l’Hospital General Universitari Reina Sofia, l’Hospital de Guadarrama, l’Hospital Universitari del Tajo, l’Hospital Príncep d’Astúries i l’Hospital Miguel Servet, en qualitat de membres observadors.

Informació no financera i contractació pública responsable

Enguany el Grup d’Acció ha posat el focus en la transparència de les empreses públiques i la contribució a l’Agenda 2030, centrant-se en concretar els avanços d’Espanya respecte a la consecució dels ODS i la transparència des dels diferents enfocaments i marcs normatius (la Llei de Divulgació d’informació no financera i diversitat, la Llei 9/2017 de contractes del sector públic i l’Índex de Transparència de les empreses públiques).

Els principals avanços duts a terme per les empreses públiques del Grup d’Acció en matèria de ODS han sigut l’establiment d’un compromís en ferm per a impulsar l’Agenda 2030 (75%) i la realització d’iniciatives de reporting i comunicació externa sobre la contribució als ODS (65%).

D’altra banda, els avanços en la divulgació d’Informació no financera mostren que el 75% de les empreses públiques del Grup d’Acció reporten un Informe de Sostenibilitat o similar, de les quals el 67% l’ha realitzat seguint les obligacions de la nova Llei d’Informació no financera i diversitat.

A més, es destaca que el 88% de les empreses del Grup d’Acció publica en el seu Informe de Sostenibilitat, informació relativa al ODS 13 (Acció pel Clima).

Com a avanços relacionats amb la contractació pública responsable, el 78% de les empreses públiques del Grup d’Acció incorporen criteris socials i ambientals en els plecs de contractació pública, sempre que guarden relació amb l’objecte del contracte i impulsen una millor qualitat-preu.

Tots estos progressos han generat noves oportunitats per a les empreses públiques del Grup d’Acció, tals com el sentiment de pertinença, el compromís, la comunicació interna i la motivació dels empleats, així com l’accés a noves aliances amb altres entitats impulsores de la sostenibilitat.

En paraules de Germán Granda, Director General de Forética, “estem presenciant una evolució en el model de governança de les organitzacions en el qual la sostenibilitat i la correcta gestió dels aspectes no financers s’han convertit en un pilar estratègic per a governs i organitzacions. Des del Grup d’Acció veiem com les empreses públiques eleven cada vegada més el seu nivell de compromís cap a una societat cada vegada més conscienciada, que demanda una major integració dels aspectes ambientals, socials i de bon govern (ASG) en el procés de presa de decisions”.

Sobre el Grup d’Acció de RSE en empreses públiques

És una plataforma col·laborativa empresarial que té l’objectiu de fomentar l’intercanvi de coneixement entre les empreses públiques participants en aspectes ambientals, socials i de bon govern, visibilitzar casos d’èxit empresarial, traslladar eines i tendències rellevants a nivell internacional i contribuir positivament al lideratge de les empreses públiques espanyoles en aquest àmbit.

Els membres del Grup generen més de 255.000 ocupacions directes i la seua xifra de negoci representa un 2,26% del PIB. A més, pertanyen a més de 16 sectors d’activitat i tenen presència en tota Espanya destacant la incorporació d’empreses públiques amb activitat destacada a Andalusia, Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana o Extremadura.

Forética, com a Consell Empresarial Espanyol de Desenvolupament Sostenible, compta amb acords de col·laboració amb diferents Ministeris, tals com el Ministeri per a la Transició Ecològica, el Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social i el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la qual cosa contribueix a la consecució dels objectius d’aquesta iniciativa.

Més informació en www.foretica.org

Twitter: http://www.twitter.com/foretica  #RSEempresaspublicas

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/foretica

YouTube: https://www.youtube.com/user/foretica