L’objectiu d’este projecte és definir la instal·lació d’aerogeneradors per a la producció d’energia elèctrica

Valenciaport avança en la seua estratègia de fomentar l’ús d’energia renovable amb l’objectiu zero emissions en 2030

València, 6 de juliol de 2021. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha fet un pas més en la seua aposta per l’ús d’energies renovables en els recintes portuaris en la seua estratègia de Valenciaport 2030, zero emissions amb la licitació de l’avantprojecte d’instal·lació eòlica per a generació d’energia elèctrica en el Port de València. El compromís amb la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic és el gran objectiu de l’APV, avançant-se 20 anys als objectius marcats per les institucions europees en el marc del Pacte Verd Europeu i, en línia amb l’estratègia de sostenibilitat i Agenda 2030 del Sistema Portuari Espanyol.

Amb l’elaboració de l’avantprojecte per a la instal·lació d’aerogeneradors, amb un pressupost base de 65.219 euros IVA inclòs, l’APV activa esta iniciativa per a dotar a la zona de l’ampliació nord del Port de València de turbines de vent que s’integren en la xarxa d’autoproveïment d’electricitat que està desenvolupant el recinte portuari amb energies netes. Des de l’APV porten temps treballant en esta aposta per l’energia eòlica, de fet, ja posseeix informació sobre el recurs eòlic disponible a partir de campanyes de mesurament prèvies realitzades amb un dispositiu LIDAR en les quals es va determinar la velocitat i direcció del vent a diferents altures mitjançant impulsos lumínics amb l’objectiu de registrar les dades per a analitzar i avaluar la viabilitat de la instal·lació eòlica en el Port de València.

Esta iniciativa és un avanç més en el procés de descarbonització de Valenciaport, que continua fent passos ferms per a complir l’objectiu de zero emissions en 2030. En este sentit, l’APV també ha iniciat els projectes per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques en els ports de València i Gandia, la construcció de la subestació elèctrica en el recinte valencià que permetrà als vaixells atracats connectar-se a la xarxa elèctrica, la substitució de la flota de vehicles de l’APV per híbrids i elèctrics, o projectes relacionats amb la millora de l’eficiència energètica com els canvis de lluminàries en els recintes portuaris de València i Sagunt o la millora de la eficiència de la planta de clima en el port de València.

Un objectiu prioritari

L’APV i la comunitat portuària han marcat com a objectiu estratègic i irrenunciable la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat en totes les seues àrees de treball. A les propostes referides anteriorment, cal sumar la important aposta que està realitzant Valenciaport en la construcció i millora de les connexions ferroviàries amb una inversió de 240 milions d’euros en els pròxims anys.

També, i en el marc d’esta estratègia, cal destacar iniciatives de col·laboració públic-privada com la desenvolupada al costat de Baleària per a l’ús de combustibles més nets com el GNL o el projecte H2PORTS a través del qual s’estan desenvolupant tres pilots d’hidrogen: una estació de subministrament en el Port de València, un cap tractor per a operacions ro-ro i una màquina Reach Stacker per a la manipulació de contenidors.

D’altra banda, cal fer referència a projectes com GREEN C PORTS, la finalitat dels quals és reduir l’impacte ambiental de les operacions portuàries a les ciutats i controlar les emissions en els principals ports europeus. De fet, en el marc d’esta iniciativa l’APV ha instal·lat noves cabines de control ambiental que analitzaran en temps real la qualitat de l’aire, el soroll i les condicions meteorològiques en les instal·lacions portuàries.