Les exportacions es dirigeixen, fonamentalment, a països com Algèria, Colòmbia o Romania; mentre que les importacions procedeixen de països com Finlàndia, Estats Units, Noruega o Suècia.

La producció de les empreses del port de Gandia aconsegueix els 15,81 milions d’euros.

L’APV ha invertit 1,9 milions d’euros en 2017 en el port de Gandia i té previst invertir altres 11 milions d’euros més fins a 2021.

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha presentat hui els resultats de l’estudi de “Impacte Econòmic del port de Gandia en 2015”, elaborat pel Departament d’Economia i Ciències Socials a través del Grup de Recerca d’Economia Internacional i Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València. L’acte, celebrat en l’Edifici de Foment, Agricultura, Indústria i Comerç, ha comptat amb la presència de María Luisa Martí, autora de l’estudi; Aurelio Martínez, president de la  Portuària de València; i Diana Morant, alcaldessa de Gandia.

Durant l’acte, el president de l’Autoritat Portuària de València ha recalcat que “aquest estudi demostra que el port de Gandia té potencial per a generar riquesa en el seu entorn. Des de l’APV estem treballant per tenir un port ben comunicat, intermodal, còmplice amb la ciutat i respectuós amb el medi ambient”.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Gandia ha assenyalat que “el port de Gandia és un dels nostres principals actius i un símbol de la nostra indústria”. Així mateix, ha recordat que “aquest estudi d’impacte econòmic demostra que el creixement comercial no és incompatible amb els usos turístics i d’oci del port”.

Impacte Econòmic del port de Gandia

L’estudi de “Impacte Econòmic del port de Gandia en 2015” té per objectiu quantificar l’impacte econòmic associat a l’activitat comercial del port de Gandia en termes de producció, renda i ocupació en l’economia de la ciutat, utilitzant la metodologia input-output. L’estudi conclou que la producció del recinte portuari i de les empreses de la comunitat portuària en el seu conjunt aconsegueix els 15,81 milions d’euros. Aquesta xifra sorgeix dels 7,28 milions d’euros generador per l’activitat inicial del port de Gandia i per l’impacte econòmic que la seua activitat propícia en les empreses de la comunitat portuària, una activitat que implica una suma  de valor de 8,53 milions d’euros, entre directe, indirecte i induït. Per sectors econòmics, cal destacar l’impacte en sectors com la construcció, que representa el 18,5 % del total; immobiliàries i serveis a empreses, que aconsegueix el 16,5 %; transport i comunicació, amb el 14,9 %; i comerç i reparació, amb l’11,5 %. Tots ells són sectors sobre els quals la indústria portuària té una gran influència, a causa de la seua forta dependència per a assegurar-se un correcte funcionament.

L’informe també conclou que les empreses del port de Gandia aporten un valor afegit brut de 9,74 milions d’euros

Impacte en l’ocupació

Pel que fa a la repercussió sobre l’ocupació, les empreses relacionades amb el port de Gandia han generat 159 llocs de treball. En concret, en l’actualitat treballen en el port de Gandia 71 persones, entre operaris i prestadors de serveis. L’enclavament genera, a més, altres 88 ocupacions, entre directes, indirectes i induïts. Així mateix, les rendes salarials brutes generades per l’activitat del recinte ascendeixen a 5,51 milions d’euros.

Tràfics i inversions del port de Gandia

El port de Gandia atén un tràfic de càrrega general, amb un alt grau d’especialització en la manipulació de mercaderies com a bobines i pasta de paper, paquets de fusta, productes siderúrgics, xapes i varetes de ferro, productes peribles i fruita refrigerada. En concret, el paper i cartó representa el 42% del tràfic del port de Gandia, els productes químics el 28%; i la fusta i carbó el 20%. L’enclavament de Gandia està, principalment, dirigit al comerç exterior en mantenir relacions comercials amb al voltant de 20 països del món. Entre ells, destaquen les exportacions de fusta i suro a Tunísia; i de productes químics a Colòmbia i Romania. Pel que fa a les importacions, Gandia és port de descàrrega de paper i pasta procedent, principalment, de Finlàndia, Estats Units i Suècia; altres productes metal·lúrgics procedeixen de Noruega; mentre que les fustes i suro procedeixen de països com Polònia, Finlàndia o Suècia.

Durant la trobada, també s’ha explicat que el port de Gandia rebrà en 2017 una inversió d’1,9 milions d’euros que es destinaran al condicionament del dic nord (727.000 €), la reordenació de la zona sud i ampliació de la Llotja (391.000 €), i al dragatge del canal d’entrada del port (200.000 euros). El Pla d’empresa de l’APV contempla inversions d’11 milions d’euros més fins a l’exercici 2021 que es destinaran als nous accessos per carretera i a obres contemplades en el Pla Director de Gandia, com les previstes en el recinte i atracament del Moll Serpis.

Igualment, s’ha destacat l’activa política d’integració port-ciutat que es materialitza a través del conveni de col·laboració que mantenen l’APV i l’Ajuntament de Gandia que contempla el desenvolupament d’usos de projecció ciutadana en la zona nord. Aquest conveni ha possibilitat, entre altres mesures, que en 2017 s’haja posat a la disposició de la ciutadania el nou passeig per als vianants situat al dic nord del port.