Esta xifra suposa el 7% del total dels llocs de treball de la ciutat.

La producció de las empreses del port de Sagunt arriba als 231,44 milions d’euros.

Les empreses de la comunitat portuària de Sagunt aporten un valor afegit brut de 130,82 milions d’euros.

Las rendes salarials brutes superen els 64,63 milions d’euros.

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha presentat hui els resultats de l’estudi de “Impacte econòmic del port de Sagunt en 2015”, elaborat pel Departament d’Economia y Ciències Socials a través del Grup d’Investigació d’Economia Internacional y Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València. El acte, celebrat en el Centre Cívic del port de Sagunt, ha contat amb la presència de María Luisa Martí, autora de l’estudio; Francesc Fernández, alcalde de Sagunt, Aurelio Martínez, president de l’APV; y José Llorca, president de Ports de l’Estat.

Durant la presentació de l’informe, Aurelio Martínez ha destacat que “des de l’Autoritat Portuària de València no volem que el port de Sagunt siga només una zona logística sinó que genere al voltant un entorn eminentment industrial. D’ací, la nostra aposta per estar en Parc Sagunt. Ens agradaria tenir capacitat per a crear zones industrials que, al seu torn, ens generen tràfic en els nostres ports. En aquest sentit, per a nosaltres també és fonamental la connexió directa del port de Sagunt amb el de València perquè aquesta àrea suposa la parcel·la industrial més gran que existeix actualment al Mediterrani i creiem que hem d’aprofitar el seu potencial”. Així mateix, el president de l’APV també ha ressaltat que “el PIF del port de Sagunt és una reclamació absolutament imprescindible i ens agradaria que entrara en servei per fases”.

Per la seua banda, el president de Ports de l’Estat, José Llorca, ha assenyalat que “des de Ports de l’Estat defensem que tots els ports tinguen les mateixes condicions per a competir i, per tant, és fonamental que Sagunt tinga un PIF. Estem disposats a col·laborar, fins i tot, econòmicament, perquè el control de fronteres no repercutisca negativament en la competitivitat dels nostres ports”. Així mateix, ha recordat que l’Estudi d’Impacte Econòmic del port de Sagunt posa de manifest la important evolució del tràfic que ha viscut aquest recinte portuari. “Enguany celebrem el 25 aniversari de l’actual sistema de ports inaugurat en 1992. En aquell any, el sistema portuari espanyol va canalitzar 253 milions de tones. Des d’aleshores, aquesta xifra s’ha més que duplicat. En el cas dels contenidors, hem passat de 3 milions de TEUs als més de 15 milions de TEUs d’enguany, el que significa, multiplicar per cinc aquella quantitat”.

Pel que fa a l’accés nord al port de València, Llorca ha recordat que “aquesta infraestructura i la seua connexió amb Sagunt és fonamental pel que és necessari potenciar la relació amb les autoritats locals i veïnals perquè atenguen les millores que aportaran aquestes connexions, ja que es tracta d’inversions que sempre estaran atentes a la protecció del medi ambient. Quan s’escometen, estarem sempre vigilants perquè es desenvolupen d’una manera sostenible”.

Finalment, Francesc Fernández, alcalde de Sagunt, ha reconegut la importància de les dades presentades amb especial incidència en l’ocupació i, sobretot, en la qualitat del mateix. Pel que fa a la integració del port de Sagunt amb la ciutat, l’alcalde ha indicat que “la correcta integració del recinte portuari amb la ciutat és decisiva per al projecte de ciutat de Sagunt en el qual estem treballant. Potenciar el port com a espai urbà és el gran repte del nostre municipi”.

Impacte Econòmic

El informe te per objecte quantificar l’impacte econòmic associat a l’activitat comercial del port de Sagunt en 2015, en termes de producció, renda i ocupació en l’economia saguntina, utilitzant la metodologia input-output. El informe conclou que la producció del recinte portuari i de les empreses de la comunitat portuària de Sagunt en el seu conjunt arriba als 231, 44 milions d’euros. Esta xifra sorgeix dels 74,60 milions d’euros generats per l’activitat inicial del recinte i per l’impacte econòmic que la seua activitat propicia en les empreses de la comunitat portuària, una activitat econòmica que implica una suma de valor de 156,84 milions d’euros,  entre directe, indirecte e induït. Per sectors econòmics, cal destacar l’impacte en sectors com transport i comunicacions, que representa el 24% del total; immobiliàries i servicis a empreses, que arriba al 16%; comerç i reparació, amb el 15%; i construcció, amb el 10%. Todos ells són sectors sobre els que la industria portuària te una gran influencia, donat la seua forta dependència per assegurar-se un correcte funcionament.

El informe també conclou que les empreses del port de Sagunt aporten un valor afegit brut de 130,82 milions d’euros

Impacte en l’ocupació

Pel que respecta a l’ocupació, les empreses relacionades amb el port de Sagunt han generat 2.009 llocs de treball en 2015, xifra que representa el 7% del total de les ocupacions de la ciutat i que mostra la importància que té  el recinte portuari com factor generador de llocs de treball en Sagunt. En concret, en l’actualitat treballen en el port de Sagunt 426 persones, entre operaris i prestadors de servicis. El port genera, a més, altres 1.582 llocs de treball, entre directes, indirectes e induïts. Així mateix, les rendes salarials brutes generades por l’activitat del recinte ascendeixen a 64,63 milions d’euros.

Tràfics i reptes del port de Sagunt

El port de Sagunt és un centre logístic polivalent amb els seus principals tràfics de mercaderies en creixement. En concret, en 2016, el recinte va manipular 6,57 milions de tones, un 3,65% més que l’any anterior. Estes xifres converteixen Sagunt en el 15é port per tràfic de tones del sistema portuari espanyol. Igualment, cal destacar l’incremento en el tràfic de vehicles, amb 190.245 unitats canalitzades en 2016, xifra que suposa un creixement del 6,78% respecte a 2015 i converteixen al recinte en el 6é d’España para a este tipus de tràfics. Pel que respecta al tràfic de contenidors, el recinte ha manipulat 62.203 TEU en 2016, un 80% més que en el exercici precedent.

Durant la presentació del informe, s’ha incidit en els principals reptes de futur del port de Sagunt, entre el que destaquen la construcció d’un lloc d’inspecció fronterer, que incrementarà la competitivitat del recinte en permetre ampliar el tipus de mercaderies que arriben al recinte. Fins al moment, sols tenen accés mercaderies d’origen vegetal, mentre que el nou PIF, la posada en marxa del qual està prevista per a 2018, permetrà realitzar també controls a mercaderies de procedència animal.

Igualment, s’ha destacat la importància de la millora de la connectivitat terrestre. En este sentit, l’APV ja ha signat un conveni amb Adif per un import de 31,5 milions d’euros per a la construcció del nou accés ferroviari al recinte portuari. D’ells, 20 milions d’euros els aportarà l’Autoritat Portuària de València i els 11,5 milions d’euros restants procediran del Programa Operatiu Creixement Sostenible dels fons FEDER. En este mateix terreny, l’APV també està treballant activament en la millora de la línia ferroviària Sagunt-Terol-Saragossa que impulsarà el corredor Cantàbric-Mediterrani. L’APV destinarà 53,6 milions d’euros, dels quals 13,6 milions d’euros es destinaran a la millora de set apartadors que permeten el funcionament eficient de trens de fins a 750 metres de longitud, y els 40 milions d’euros restants es destinaran a actuacions de millora que encara es troben pendents de consignar.