El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez ha lliurat el tradicional “socarrat”al capità del vaixell Pietro Sinisi.

El creuer Costa Toscana, el nou vaixell almirall de Costa Cruceros, propulsat per gas natural liquat (GLN), ha arribat aquest matí als molls del Port de València. És la primera escala d’aquest vaixell en el Cap i Casal que fins a final d’any realitzarà 58 atracades en els molls del Port de València. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha realitzat el lliurament del tradicional “socarrat” al capità del Costa Toscana, Pietro Sinisi, en un acte en el qual també ha estat el president de Costa Cruceros, Mario Zanetti, i el secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer.

Aurelio Martínez ha destacat que aquests models de vaixells per la qual aposta Costa Cruceros “esta en línia amb l’objectiu de descarbonització del port de València i del conjunt de la comunitat portuària. El compromís de la companyia amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic es plasma en aquest tipus de projectes, un exemple de l’aposta que està realitzant la indústria marítima amb els objectius del pacte verd europeu”.

El gas natural liquat és gas natural que ha estat processat per a ser transportat en forma líquida. Un dels avantatges que ofereix aquest combustible, que normalment es troba en estat gasós, és que disminueix el seu volum, la qual cosa fa que sigui més fàcilment transportar-lo. A més, és l’alternativa més eficient per a aconseguir la descarbonització en el transport marítim. En comparació amb altres combustibles tradicionals, el GNL elimina el 100% de les emissions d’òxids de sofre (SOX), el 85% dels òxids de nitrogen (NOX) i l’el 20% de les de CO₂. Això fa possible que un sector com el marítim pugui avançar cap a la sostenibilitat mediambiental, millorant el rendiment tant en la mar com en les escales en els ports.

El compromís de Costa Toscana amb el medi ambient va més enllà de l’ús del GNL. El vaixell és una “smart city” itinerant amb solucions avançades en matèria d’economia circular amb l’objectiu de fer un pas més cap a la sostenibilitat mediambiental. Per a això, cobreixen totes les necessitats diàries d’aigua en el vaixell dessalant aigua de la mar. A més, redueixen el consum d’energia al mínim gràcies a un sistema intel·ligent que millora l’eficiència. Els ascensors tenen un consum pràcticament nul i reciclen el 100% de l’energia, les cuines són de baix impacte, amb forns dotats d’un sistema de ventilació controlada.

Un altre dels compromisos del Costa Toscana és amb el reciclatge de materials com el plàstic, el paper, el vidre i l’alumini, amb un 100% de recollida selectiva. En el cas del menjar, han dissenyat més de 500 receptes que afavoreixen l’estacionalitat, la proximitat i el valor nutricional dels aliments. Així mateix, es treballa per a conscienciar tant als passatgers com als tripulants sobre el consum responsable. Al costat del programa 4GOODFOOD han aconseguit reduir el 35% de desaprofitament alimentari i s’han donat centenars de milers de menjars a persones desfavorides.

Itinerari a bord de Costa Toscana

El primer creuer surt de Barcelona el 7 de març i de València el 8, l’itinerari d’una setmana passa per les ciutats de Palerm, Civitavecchia/Roma, Marsella, Barcelona i València. En concret, fins a final d’any realitzarà 58 escales a València. Durant la temporada d’estiu, canviarà Barcelona per Eivissa i farà escala en Savona, Civitavecchia/Roma, Nàpols, Eivissa, València i Marsella. I en la temporada de tardor, Palma substituirà a Eivissa.