El València Containerised Freight Index (VCFI) trenca amb la tendència alcista i baixa al juny un 2,19%. És el segon descens del VCFI en els últims 24 mesos
La congestió portuària a nivell mundial es va reduir al 11,5% en l’última setmana de juny per l’espenta que ha significat la disminució de l’embós a la Xina i en la costa oest dels Estats Units
L’Índex se situa en els 4.647,32 punts, acumulant un creixement del 364,73% des dels inicis de la sèrie l’any 2018
L’àrea del Mediterrani Occidental disminueix un 1,99% i el Llunyà Orient baixa un 0,33%
El VCFI, en línia amb altres indicadors de referència, apunta cap a una contenció en el preu del transport marítim
València, 8 de juliol de 2022.- El València Containerised Freight Index (VCFI) de juny ha trencat amb la seua tendència alcista amb una baixada del -2,19% respecte al mes anterior. Des de juliol de 2020, quan va descendir un 2,72%, la tònica ha sigut de creixements constants (a excepció de febrer 2022 amb -0,19%) fins a aquest últim mes comptabilitzat. L’Índex se situa en els 4.647,32 punts, acumulant un creixement del 364,73% des dels inicis de la sèrie l’any 2018. Quant a les diferents àrees que componen el VCFI, la disminució ha sigut la tònica general, destacant l’àrea de Centreamèrica i Carib (-5,75%) i el Mediterrani Occidental (-1,99%). Es percep un únic increment relatiu a la regió dels EUA i el Canadà (0,40%).
El valor del VCFI, en línia amb altres indicadors de referència, apunta cap a una contenció en el preu del transport marítim. No obstant això, l’evolució en els pròxims mesos és una incògnita perquè l’economia global continua estant amenaçada, principalment, pels alts preus de les matèries primeres i pels problemes en les cadenes de subministraments. A més, en l’exercici corresponent al mes de juny, a les tensions geopolítiques ja existents se li suma el bloqueig al comerç per part d’Algèria, amb la seua conseqüent afecció sobre el comerç internacional, i, per tant, els fluxos de transport marítim.
Pel que respecta a l’últim exercici, durant el mes de juny el preu mitjà del barril de cru Brent va ser de 122,71$, enfront dels 113,34$ del mes de maig, la qual cosa implica una pujada del 8,27% i un increment anual acumulat del 67,73%. D’igual manera, els combustibles marítims que afecten el bunkering (proveïment de carburant de vaixells en mar) han oscil·lat a l’alça. Així, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 1030,50$ al maig a 1077,50$ al juny, representant una pujada del 4,56%.
Respecte a la capacitat oferida, les dades de la consultora Alphaliner mostren una caiguda en els nivells de flota ociosa respecte al mes anterior. Així doncs, a mitjans de juny es van comptabilitzar 60 vaixells ociosos que conformen un total de 240.806 TEU, representant l’1% del total de la flota activa. El percentatge de vaixells inactius continua sent baix, però, així i tot, suposa un augment si el comparem amb 2021, moment en el qual la flota inactiva representava de mitjana un 2,5% del total.
Pel que refereix a les dades aportades per Linerlytica sobre l’evolució de la demanda dels principals ports, el volum de trànsit portuari s’ha situat per sota del pronosticat. Si bé en els inicis del mes de juny es va produir la reobertura de les operacions del port de Shanghái pel que calia esperar un ascens en la demanda de contenidors, aquestes operacions tardaran entre quatre i huit setmanes a recuperar totalment la normalitat de la seua activitat. D’altra banda, als Estats Units i Europa, l’augment del nivell d’estoc juntament amb un alentiment en el consum privat ha provocat una disminució en el trànsit de contenidors.
En aquest mes de juny cal destacar una clara tendència descendent en els nivells de congestió, si bé encara no s’han aconseguit els nivells mitjans de fluïdesa previs a la pandèmia. Així, la congestió portuària a nivell mundial es va reduir al 11,5% en l’última setmana de juny per l’espenta que ha significat la disminució de l’embós a la Xina i en la costa oest dels Estats Units. Especialment ha baixat la congestió en els ports asiàtics de Ningbo i Shanghái, disminuint les cues de vaixells en fondege. De la mateixa manera, i respecte a la costa oest dels Estats Units, la disminució de la congestió es pot comprovar pels 100.00 TEU en espera en comparació amb els 740.000 TEU de gener d’aquest mateix any. En canvi, l’embotellament ha augmentat en la costa est dels Estats Units i Europa. Segons les dades de juny de Linerlytica, la congestió portuària del Nord d’Àsia, Amèrica del Nord i el Nord d’Europa ha sigut d’un 30%, 32% i 13%, respectivament.
VCFI Mediterrani Occidental
Pel que fa al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa una disminució respecte al mes anterior del -1,99%, situant-se en 2.440,08 punts, i acumulant un creixement del 144,01% des de l’inici de la sèrie l’any 2018.
Cal assenyalar la decisió del Govern d’Algèria de suspendre el Tractat d’Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació subscrit amb Espanya fa dues dècades. Sense lloc a dubte, aquest fet ha suposat una retracció en els fluxos de comerç amb aquest país que és un important soci econòmic.
VCFI Llunyà Orient
En l’àrea del Llunyà Orient, s’observa una caiguda del -0,33%, situant-se en 3.753,69 punts i acumulant un increment del 275,37% respecte a l’inici de la sèrie al gener del 2018. En aquesta línia, es continua destacant una disminució en els fluxos d’exportació de Valenciaport amb la Xina, el seu principal soci comercial, com a efecte secundari a les restriccions i bloquejos per la política 0-COVID. No obstant això, s’espera que la situació acabe revertint en el curt termini, donat l’alçament de les polítiques de contenció establides.