El taller, organitzat per la Conferència de Nacions Unides per al Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), té per objectiu ajudar a les comunitats portuàries de països de Llatinoamèrica a millorar les capacitats dels seus comandaments mitjans

El programa ‘Train For Trade’ compta amb el suport de les Autoritats Portuàries de València, Gijón i Las Palmas

València, 11 de juliol de 2022.- L’Autoritat Portuària de València (APV) acull el programa de gestió portuària “Train For Trade”, organitzat per la conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD). El programa, que ve impartint-se en llengua hispana des de 2007 i en el qual participen l’APV, el Port de Gijón i el de Las Palmas compta amb la presència de representants de les comunitats portuàries de l’Argentina, l’Uruguai, Bolívia i República Dominicana.

“Es tracta d’un taller de formació de directius portuaris per a preparar a instructors dels països que formen part del programa perquè ells puguen aportar els coneixements en els ports dels seus països i ensenyar-los els models de gestió portuària que estan aprenent en el Port de València”, explica Gonzalo Ayala, responsable del programa de Gestió Portuària de la UNCTAD per a Llatinoamèrica.

Durant deu dies una vintena d’estudiants de l’Argentina, Bolívia, República Dominicana i l’Uruguai s’han format en les instal·lacions del Port de València amb sessions impartides per professionals de gestió logística-portuari i representant de la APV. També han participat com a formadors Vicente Jiménez, consultor UNCTAD i excap de Recursos Humans de la APV, Gonzalo Ayala, tècnic UNCTAD

Este programa està organitzat per la UNCTAD i compta amb el suport de l’Autoritat Portuària de València (APV), l’Autoritat Portuària de Gijón i l’Autoritat Portuària de Las Palmas. El programa Train For Trade consta de diversos mòduls: comerç internacional i transport, l’organització d’un sistema portuari, el funcionament d’un sistema portuari i futurs reptes dels ports.

En concret, el mòdul de comerç internacional i transport està sent impartit per Juan Manuel Díez-Orejas, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV; Vicente Jiménez, consultor UNCTAD i excap de Recursos Humans de l’APV; i Luisa Escamilla, tècnica de sistemes de l’APV. En este mòdul, els participants coneixeran en profunditat la relació entre els ports i carregadors, les normatives internacionals que les regeixen, els documents utilitzats, així com l’evolució del comerç internacional. Així mateix, s’analitzarà la relació entre els ports i les companyies navilieres incidint en aspectes com l’organització del sector, les estratègies de la companyia i els factors que inclouen en l’elecció dels ports d’escala.

Per la seua part, el mòdul d’organització del sistema portuari comptarà amb la presència d’Arturo Monfort, cap de Planificació d’Infraestructures i Desenvolupament Portuari; i Pablo Montero, adjunt a gabinet de direcció. En ell, els assistents coneixeran el paper exercit pels ports, la seua posició en la cadena logística, així com les diferents formes d’organització portuària.

D’altra banda, Celso Giménez, comissari del Port de Sagunt, impartirà el mòdul sobre el funcionament d’un sistema portuari. En aquest mòdul es tractaran temes com els serveis prestats als vaixells i a les mercaderies, així com altres activitats de valor afegit que poden aportar els recintes portuaris.

Finalment, el mòdul sobre els reptes futurs dels ports serà impartit per Federico Torres, cap de Transició Ecològica; José Luis Aznar, de la Marca de Garantia. En este mòdul s’abordaran temes com els avantatges competitius dels ports, seguretat i salut en els recintes portuaris, estabilitat social, protecció ambiental i gestió de la qualitat.

Col·laboració entre l’APV i la UNCTAD

L’Autoritat Portuària de València col·labora amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) en programes de formació portuària des de l’any 2001. En 2007, ambdues entitats van signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament del programa de capacitació portuària Train for Trade als països en vies de desenvolupament de parla hispana que ha inclòs accions com a missions d’assistència tècnica a països d’Amèrica Llatina i celebració de seminaris a València Gijón i Las Palmas.