Fundación LAB Mediterráneo ha organitzat hui una sessió divulgativa, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València (APV), en la qual ha acostat experiències empresarials entorn de la digitalització.

El president de l’APVassegura que “el Port ha de jugar un paper en l’obertura sense límits a la innovació”.

Actualment, Valenciaportestà treballant en més de 40 projectes europeus d’I+D+i.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha indicat que “Valenciaport vol continuar impulsant i creixent, al costat de la ciutat i la comunitat portuària, amb l’ecosistema innovador valencià, en eixa visió de societat il·limitada. El port que, com a porta d’entrada que ha sigut en el passat dels vents de canvi, innovació i riquesa, ha de nou de jugar un paper en esta obertura sense límits a la innovació”.

“Els ports, a més de ser porta d’entrada i eixida de mercaderies, som també dinamitzadors de la comunitat logístic-portuària, i ens correspon promoure serveis innovadors i de valor afegit. Som un port ambidextre, que ha aconseguit atraure als principals clients nacionals i internacionals per una vocació d’excel·lència operativa però també per una decidida aposta per la innovació”, ha assenyalat el president de l’APV, qui ha subratllat alguns exemples com “el desenvolupament d’un dels primers Port Community Systems del món, que continua sent un element clau de la nostra competitivitat, o la creació de la Fundació Valenciaport que s’ha convertit en un referent internacional en projectes d’innovació en el sector marítim. Actualment, l’APV té més de 40 projectes europeus d’I+D+i oberts”.

Aurelio Martínez ha participat en una jornada sobre transformació digital que ha organitzat la Fundación LAB Mediterráneo, un projecte que naix de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), en col·laboració amb l’APV. En l’obertura, el president de l’APV també ha assenyalat que “el sistema portuari espanyol, a través del Fons 4.0 està ajudant a persones o empreses, fonamentalment startups, que tingueren bones idees i projectes, a desenvolupar-los per a continuar capitalitzant la innovació com a palanca de desenvolupament dels nostres ports”. Durant la seua intervenció, també ha destacat projectes com la nova terminal nord de contenidors o la nova terminal de passatgers pel seu altíssim grau de digitalització o gestió d’energies renovables, o la posada en marxa en 2019, al costat del EIT Climate KIC, del Superlab Ports, el primer centre d’innovació en la lluita contra el canvi climàtic en el sector marítim portuari europeu.

Fundación LAB, reptes de la transformació digital

Héctor Dominguis, CEO de GDES i vicepresident de Fundación LAB Mediterráeno, ha presentat els principals reptes de la transformació digital i ha assenyalat que “la digitalització està lligada a la competitivitat, al creixement de les empreses, a la riquesa i al benestar social. Per això des d’AVE, a través de Fundació LAB Mediterrani, assumim el repte de la digitalització com una línia estratègica”.

“L’allau de noves tecnologies que estan envaint les nostres vides és una cosa inevitable, ningú podrà escapar a este canvi, i no ens queda més opció que adaptar-nos. Però és que, a més, tota esta tecnologia genera quantitats massives d’informació i la forma en la qual la gestionem, serà la clau de l’èxit de les nostres empreses, la nostra societat i fins a les nostres vides personals”, ha apuntat Dominguis.

Sota la pregunta “Digitalitzar sense transformar?”, Fran Chuan, empresari i expert en lideratge i cultura de la transformació i innovació, ha ressaltat en la seua ponència que “la transformació digital és un 90% de transformació i un 10% de digital” i que les dificultats vinculades a eix procés “no estan en la tecnologia, sinó en els nostres ‘mindsets’”

Per la seua part, Vicente Bielza, responsable d’Operació en Repsol Renovables, ha remarcat l’aposta de la companyia per la generació baixa en carboni, “amb objectius molt ambiciosos de capacitat instal·lada per als pròxims anys” i ha apuntat que, davant esta previsió de creixement, “la digitalització és clau per a poder explotar i operar aquests actius de manera eficient i rendible”. En este sentit, també ha valorat la inversió de Repsol per a disposar de “els sistemes i plataformes tècniques més avançades, com el nou centre de control, que permetrà l’adquisició i tractament centralitzat de les dades per a l’explotació, operació i manteniment remots de totes les plantes”.

Posteriorment s’ha celebrat una taula redona sobre experiències empresarials entorn de la transformació digital, moderada per Alberto Conde, CEO i soci fundador de Xabet/Grup Dominguis, qui ha subratllat que “qualsevol procés de transformació digital té tres pilars: estratègia, cultura i tecnologia, i si no hi ha equilibri entre ells, no sol resultar transformadora la iniciativa”.

Per a Manuel Boggiero, Chief Digital Transformation Manager de Grup Romeu, “la transformació digital és un procés inevitable en el qual les persones cocrean la companyia de demà i la tecnologia accelera eix procés”. “El nostre objectiu com a equip de transformació és treballar per a no haver d’existir demà”, ha apuntat, a més d’advertir que “l’eficiència tecnològica sense creació de valor futur és la garantia d’una desaparició imminent i la generació d’una maquinària d’innovació empresarial és un repte de persones”.

Segons la directora general de Cleanity, Mariam Bordeus, en 2014 van iniciar este procés amb la digitalització de les seues operacions i, “hui dia, una de les principals línies estratègiques transversals a totes les unitats de negoci és la digitalització, clau per a aconseguir la servitización en el nostre model de negoci”. “Si dediquem recursos per a ser més digitals aconseguirem que un sector tan important com el de la higiene industrial siga cada vegada més eficient”, ha subratllat.

En la seua intervenció, Pablo Lamfus, director del canal Horeca en Ice Cream Factory Comaker (ICFC), ha indicat que “el món del gran consum s’ha tornat altament competitiu i per a romandre com una empresa rellevant i rendible en el temps, s’ha de ser molt eficient de manera consistent”. En el seu cas, aposten per “estandarditzar al màxim possible les operacions i centrar-se en els indicadors clau per a detectar malfuncionamientos abans de produir-se una avaria” i la digitalització els permet centrar-se “de manera executiva, ràpida i eficient allà on es requereix realitzar una intervenció per part de l’equip industrial”.

Segons César Rodríguez, director d’operacions digitals de Baleària, “la transformació digital, juntament amb la sostenibilitat, és un dels pilars estratègics per al creixement ecoeficient de la companyia”, amb iniciatives com “el desenvolupament de Smart ships com l’Eleanor Roosvelt, el primer fast ferri del món impulsat per motors duals a gas natural”, o la participació en el projecte de Green and Connected Ports de la Unió Europea, que inclou la “instal·lació de sensors en els vaixells per a monitorar en temps real dades sobre el consum de combustible i les emissions de les flotes, i fer així més eficient i eficaç la presa de decisions”.

Fundació LAB Mediterráneo

Fundació LAB Mediterráneo és un projecte que naix des d’AVE amb la missió de posicionar a la Comunitat Valenciana com un referent nacional i europeu en emprenedoria, innovació, tecnologia i investigació. Els seus objectius són fomentar la creació i l’atracció de startups tecnològiques; treballar per a atraure empreses tecnològiques, nacionals i internacionals, perquè s’instal·len en la Comunitat i creuen un ‘efecte tractor’; promoure el suport a empreses de sectors no tecnològics de la Comunitat per a accelerar la seua transformació digital; contribuir a augmentar la inversió privada en innovació i I+D i ajudar a potenciar la investigació.