Aurelio Martínez ha assenyalat que “treballarem amb la Generalitat establir un centre d’FP en esta zona amb la finalitat de fomentar la generació d’ocupació qualificada en logística i comerç internacional”.

Valenciaport torna a ser pionera, creant un programa d’especialització logístic-portuària que donarà oportunitat a tot l’alumnat dels graus superiors de Comerç Internacional i de Transport i Logística.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha assistit a la jornada “Empreses i port, compromesos amb l’FP”.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha assenyalat que s’està treballant per a “posar en marxa, juntament amb la Generalitat, un centre de Formació Professional en la zona de Natzaret. Una aposta més de la comunitat portuària per la formació i la generació d’ocupació en un sector com el logístic que requereix professionals de totes les categories”

El president de l’APV ha participat en la jornada “Empreses i port, compromesos amb l’FP”, un esdeveniment organitzat per la Fundació Valenciaport en col·laboració amb l’APV. En la sessió també han participat el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miguel Soler; el director general de Formació Professional, Manuel Gomicia i el president de Propeller València, Pedro Coca, on han abordat les novetats de la nova llei de la Formació Professional com a oportunitat única per a renovar l’FP actual.

Aurelio Martínez ha explicat que “la taxa d’ocupabilitat de la FP se situa en el 42,2%, quatre punts per damunt dels estudis universitaris, no obstant això, només un 12% dels joves espanyols està matriculat en FP, enfront del 29% que registra la Unió Europea. Per això, hem de continuar potenciant està formació, i acostar la realitat de les empreses logístic-portuàries als estudiants”. “Més de 102.000 estudiants, un 3,5% més que en 2020, han apostat este curs pels cicles d’FP per a seguir amb la seua formació, més enllà de l’educació obligatòria. A més, al nostre país hi ha una vacant d’un milió d’ocupacions pel desacoble entre la demanda i l’oferta. En este context, cal destacar el moment àlgid del sector logístic que requereix professionals de totes les categories. D’ací, l’aposta que volem fer amb un centre d’FP a Natzaret”.

El president de l’APV ha assenyalat que “Valenciaport torna a ser pionera, creant un programa d’especialització logístic-portuària que donarà oportunitat a tot l’alumnat dels graus superiors de Comerç Internacional i de Transport i Logística de trobar en el nostre sector, a través de les practiques duals, la seua primera immersió en el mercat laboral”. En esta línia, per part de la Fundació Valenciaport, s’ha iniciat la formació als perfils més operatius del port i s’ha obert la línia de certificats de professionalitat. Així, s’ha acreditat davant LABORA per a impartir el CP MAP0712 de l’Estiba, sent l’única entitat que ha format a 80 alumnes en este certificat amb garanties de maneig de tota la maquinària portuària. A més, s’està treballant amb la Generalitat, per a posar en marxa el projecte de certificació de les acreditacions de determinats treballs encara sense reconeixement a través d’un programa específic, que seran acreditats a través de l’experiència laboral (identificació de competències).

Així mateix, l’APV col·labora actualment amb l’IES El Grau en les pràctiques formatives dels alumnes de cicles formatius de grau superior en l’especialitat d’Administració i finances, com a primer contacte de l’alumne en el món laboral. Enguany es pretén fer un pas més i ja s’han començat els tràmits, com a organització pública, (Institut d’Educació Secundària El Grau), per a poder desenvolupar la formació professional DUAL dels estudiants en els cicles formatius superiors d’este centre: Gestió Administrativa i Sistemes Microinformàtics i Xarxes. També imparteixen cicles formatius de grau superior en Administració i Finances, Comerç Internacional, Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa i Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma.

Valenciaport, pioner en un programa especialitzat

A esta jornada han assistit representants de totes les empreses que han acollit als estudiants de la FP Dual Immersió Portuària, així com de les entitats que han participat. Antonio Torregrosa i Ana Rumbeu, Director General i Directora de Formació de la Fundació Valenciaport han oferit els resultats del “Estudi dels perfils professionals requerits per les empreses de la comunitat portuària de València”, realitzat en el marc del projecte europeu YEP MED, finançat pel programa ENI CBCMED. L’objectiu general d’este estudi és identificar quines són les ocupacions més buscades, i de difícil cobertura, per les empreses del clúster de Valenciaport, i identificar també les necessitats formatives des de la perspectiva de la Formació Professional (FP) per adaptar-les i satisfer esta demanda.

Segons els representants de la Fundació Valenciaport, algunes de les conclusions d’este estudi han sigut que urgeix el facilitar i impulsar la incorporació, especialment en els cicles de comerç internacional i transport i logística, de continguts curriculars vinculats a les noves tecnologies: programari específic de les empreses, Big Data, tecnologies 4.0, tecnologia blockchain, etc. També han destacat com a rellevant que els centres d’FP i les universitats facen els esforços pertinents per incorporar i fins i tot prioritzar els continguts curriculars relacionats o focalitzats a sensibilitzar i proporcionar noves competències en transició energètica i sostenibilitat ecològica.

Observatori de Formació i Ús del Clúster portuari

D’altra banda, en la jornada s’ha anunciat la constitució de l’Observatori de Formació i Ús del Clúster portuari valencià, una altra iniciativa del projecte YEP MED, emmarcada en el clúster d’Innovació de Valenciaport. Este grup de treball materialitza la voluntat de cooperació entre les institucions públiques i privades i contribuirà al disseny de programes formatius que garantisquen l’aprenentatge, tant en els centres de formació com en les empreses, adaptant als futurs professionals a les necessitats del mercat laboral en l’àmbit logístic portuari i a les seues característiques i especificitats, l’entrada de joves i nous professionals en este mercat de treball d’una forma eficaç i efectiva. Este grup de treball, que es reunirà amb una periodicitat semestral, té com a prioritats per a 2021-2022: adaptar el programa dels graus superiors en Comerç Internacional i Gestió del Transport i la Logística a les necessitats del mercat; implicar les empreses del clúster en la formació del professorat i alumnat d’FP i impulsar accions d’orientació, assessorament i difusió de la FP Dual Immersió Portuària per a atraure alumnat, especialment alumnat femení.

Les entitats integrants del grup de treball en el moment de la seua constitució han sigut: Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Régim Especial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport (Generalitat Valenciana); Labora; Associació Naviliera Valenciana (ANAV); ATEIA (Associació de Transitaris, Expedidors Internacionals i Assimilats); Fundació Valenciaport; Autoritat Portuària de València; Col·legi Oficial d’Agents de Duanes; Federació Valenciana d’Empresaris del Transport (FVET); Instituts d’Educacions Secundària (Manises, Alzira, València); Propeller Club València; més les empreses: TIL; CSP Terminal; MSC Shipping Company; Cosco Shipping; Grup Romeu; IFS Newtral; Grup Torres, i els institus de secundària: Pere Boïl de Manises, Ausiàs March i Proveïments de València, i Lluis Sunyer d’Alzira.