El presidente de l’APV assenyala que “el lideratge de Valenciaport és gràcies a l’èxit de les nostres empreses exportadores”

Aurelio Martinez explica en el Executive Fòrum Espanya el paper estratègic del Port de València com a facilitador de les relacions comercials per la seua connectivitat, aposta per la digitalització i el seu compromís amb el medi ambient

Ha posat en valor l’eix Madrid-València en l’intercanvi import/export per al dinamisme de l’economia española

Apunta que el comerç internacional continuarà creixent recolzat en el trànsit marítim que és el “més sostenible i eficient”

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat que “Valenciaport està exercint de plataforma per a l’exportació del nostre teixit productiu, un element clau per a recuperar el dinamisme de l’economia espanyola, tal com es demostra en els últims mesos amb l’augment dels contenidors de càrrega (exportació) en el Port de València”.

El president de l’APV ha participat en el fòrum Executive Fòrum Espanya on ha posat en valor davant representants empresarials, institucions públiques i organitzacions econòmiques el paper de Valenciaport com a facilitador de les relacions comercials espanyoles pel volum de contenidors i moviment de mercaderies, la connectivitat, l’aposta per la digitalització o el compromís amb el medi ambient.

Durant la seua exposició, Aurelio Martínez ha destacat “el paper de les empreses exportadores, persones que venen i compren per a activar l’economia, que són la clau per al lideratge del port”. En esta línia, ha explicat que Valenciaport és el port millor situat a l’hora de prestar serveis al 55% del PIB d’Espanya i el seu hinterland representa el 60% del trànsit import/export de l’economia espanyola.

“Valenciaport -ha explicat Martínez- és un port eminentment comercial que canalitza el 50% de tot el trànsit marítim export/import de Madrid. Som porta d’eixida i entrada de les mercaderies amb relacions comercials amb més de 70 països, connectats amb 1.000 ports de tot el món i on operen les principals navilieres. Som el primer port d’Espanya en trànsit de contenidors i el cinqué d’Europa”.

Entre els motius d’este lideratge, el president de l’APV ha apel·lat a “raons geogràfiques, tècniques i, sobretot, humanes”. Així per exemple, ha destacat el caràcter mixt del Port de València que combina operacions de càrrega i descàrrega amb transbords, la connectivitat amb la resta de països i amb la seua àrea d’influència o l’aposta per la digitalització amb eines com ValenciaportPCS. També ha assenyalat que Valenciaport és un referent en sostenibilitat pel seu compromís de Port zero emissions i Autosuficiència energètica 2030 amb un pla definit que contempla: estudis de viabilitat per a la instal·lació d’un parc eòlic; implantació d’energia solar fotovoltaica; substitució de la flota de vehicles de l’APV per híbrids i elèctrics; instal·lació d’una subestació elèctrica; subministrament elèctric als vaixells en port; o l’ús de combustibles nets com GNL o Hidrogen.

“Tot això ens ha portat a ser el port més intel·ligent del sistema portuari espanyol segons el CEDEX, una posició que ens fa sentir orgullosos i ens reafirma per a reforçar la nostra posició de lideratge com hub referent del Mediterrani en la gestió de mercaderies i trànsits, sostenibilitat, digitalització i transparència”, ha indicat Aurelio Martínez.

Continuar sent competitius

El president de l’APV ha incidit que una altra de les claus per a continuar sent dinamitzadors de l’economia espanyola són les infraestructures que connecten València amb la resta del país que “ens permeten continuar sent competitius”. D’ací, ha destacat la “adequada connexió amb Madrid per ferrocarril i autovia, la necessitat de continuar apostant pel Corredor Mediterrani per a millorar les connexions ferroviàries amb la resta d’Europa, o la línia Sagunt-Saragossa per a enfortir el servei entre estes dues regions”.

També ha apuntat la importància de la nova terminal de contenidors del Port de València “per a donar resposta al creixent augment del trànsit marítim i a les necessitats de les empreses que utilitzen el port per a l’entrada i eixida de mercaderies, ja que actualment estem al 73% de la nostra capacitat”.

Durant la seua intervenció en el Fòrum Executive Fòrum, el president de l’APV ha posat en valor la importància de l’eix Madrid-València en l’activitat econòmica del nostre país. Així, segons un estudi de l’IVIE i la Fundació Conexus, el 33,1% de les vendes de les empreses de la Comunitat Valenciana es realitzen a la Comunidad de Madrid, mentre que les compres representen el 35,6%. A més, el corredor ferroviari entre Madrid i València és el segon d’Espanya tant en tones/quilòmetre com en milers de tones transportades, i el 90% dels contenidors manipulats en el Port Sec de Madrid tenen origen-destine Valenciaport.

El transport marítim, el més eficient

El president de l’APV també ha explicat que “el comerç internacional continuarà creixent i el trànsit de mercaderies continuarà realitzant-se pel transport marítim que és sense lloc a dubte el més eficient i sostenible. Per això, hem de continuar reforçant a Valenciaport com hub estratègic per a l’eixida a l’exterior dels nostres productes i continuar canalitzant l’activitat comercial del nostre país amb la resta del món”.

I és que, el trànsit marítim és la via fonamental de connexió dels fluxos de trànsit comercials del món (90% en volum i 73% en valor). Per al president de l’APV, “els estudis demostren que el transport per mar és el més eficient i ecològic. Així, mentre que el vaixell genera tres grams de CO₂ per cada tona de mercaderies per quilòmetre, el ferrocarril és de sis vegades més, el transport per carretera 15 vegades més i l’avió es multiplica per 200”. A més, el trànsit de mercaderies és contenidors és el més competitiu en cost per tona.