Segons les estimacions del creixement del trànsit de contenidors, quan estiga operativa la nova terminal Nord, el Port de València estarà gestionant 7,5 milions de contenidors.

El president de l’Autoritat Portuària de València assenyala que “el comerç internacional en els pròxims anys continuarà creixent. Per a continuar sent un hub estratègic necessitem noves terminals”.

Indica que les noves infraestructures de Valenciaport “seran eficients, generaran ocupació, faran costat al sistema productiu i seran respectuoses amb el medi ambient”.

Aurelio Martínez i Vicente Pallardó han participat en el webinar “Infraestructures i comerç internacional en la postpandemia: Rol estratègic en l’arc mediterrani europeu” que ha organitzat l’ICEX.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha afirmat que “segons les estimacions de creixement del trànsit de contenidors en 2030 el Port de València haurà arribat al màxim de la seua capacitat actual que és de 7,5 milions de contenidors. Quan la nova terminal nord estiga operativa, estarem al màxim de la nostra ocupació, per la qual cosa si volem continuar sent un port hub estratègic del Mediterrani necessitem potenciar les infraestructures per assumir el creixement del comerç internacional i facilitar l’activitat exportadora i importadora de les nostres empreses”.

Martínez ha participat en el webinar “Infraestructures i comerç internacional en la postpandemia: Rol estratègic en l’arc mediterrani europeu” que ha organitzat ICEX España Exportació i Inversions. Durant la seua intervenció, ha explicat a empresaris i institucions públiques i privades els principals projectes en infraestructures de Valenciaport per a enfortir la seua posició com a port mixt -que combina el export/import amb el transbord- i així afavorir l’activitat econòmica i comercial de la Comunitat Valenciana i Espanya.

Trànsit de contenidors post-covid

El president de l’APV ha assegurat que “en els últims 50 anys hem patit quatre crisis importants que han afectat el trànsit marítim. De totes hem eixit, igual que eixirem d’aquesta, amb els seus ajustos i canvis que afectarà el conjunt de l’economia. Igual que després de les anteriors crisis, el trànsit marítim continuarà creixent en el futur, i per això, hem d’estar preparats per a donar resposta a l’activitat import/export de les empreses”.

Així, segons l’índex Drewry, el trànsit de contenidors a nivell mundial descendirà un 3,3% enguany, mentre que per als pròxims anys preveu creixements sostinguts entre el 6,6 i el 4,1%. En el cas de Valenciaport, s’estima un creixement mitjà per als pròxims anys del 3%, amb el que en 2040 s’arribarien a gestionar 10 milions de contenidors.
“Esta situació fa patent la necessitat d’una nova terminal nord a València, una ampliació que es va iniciar l’any 2000 i que ja té finalitzades les obres dels dics d’abric”, ha afirmat Aurelio Martínez. El president de l’APV ha anat un pas més enllà i ha explicat que, com esta mena d’obres porten molts anys per a la seua execució i són molt complexes, cal pensar en noves terminals, que no podran fer-se a València. “El futur del creixement de Valenciaport passa per Sagunt”.

Noves terminals i altres projectes estratègics

Respecte al disseny de les noves terminals com la projectada per TIL, Martínez ha sostingut que “seran eficients, generaran ocupació qualificada, faran costat al sistema productiu, seran respectuoses amb el mitjà, amb una aposta decidida pel ferrocarril. En definitiva, faran compatibles creixements amb sostenibilitat”.

Durant la seua intervenció, el president de l’APV ha repassat a més altres projectes estratègics del Port de València com les connexions ferroviàries, la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), la nova Terminal Pública de Passatgers o els programes d’Innovació Tecnològica. Així, ha destacat l’aposta de Valenciaport per “la intermodalitat i els corredors ferroviaris tant en el Port de València com a Sagunt, que es tradueix en unes aportacions de la APV de 88,6 milions d’euros per a projectes com les millores de la línia Saragossa-Terol-València, l’accés ferroviari al port de Sagunt o la millora de la terminal intermodal de la Font de Sant Lluís”.

En el webinar organitzat pel ICEX també ha intervingut l’analista de conjuntura econòmica de l’Institut d’Economia Internacional (IEI), Vicente Pallardó, que ha posat l’accent en la “oportunitat que té Espanya amb els fons europeus per a la recuperació Covid-19 per a invertir de manera intel·ligent per a reorientar de manera més productiva l’economia espanyola”.