Valenciaport, Ajuntament de València, Universitat Politècnica de València i Generalitat Valenciana aniran de la mà per a impulsar l’hidrogen en l’àrea d’influència de la ciutat de València.

Hui s’ha presentat a l’Ajuntament de València el projecte H2VLC València Vall de l’Hidrogen en el qual participen més de 40 empreses, entitats i institucions per a fomentar esta energia en el sector del transport i la logística.

El president de l’Autoritat Portuària de València ha explicat el compromís real i ferm de Valenciaport 2030 zero emissions per a avançar-se 20 anys als objectius europeus de descarbonització i lluita contra el canvi climàtic.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV) i de la Fundació Valenciaport, Aurelio Martínez, ha assegurat durant la presentació del projecte H2VLC València Valle de l’Hidrogen Verd en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València que “Valenciaport és pioner a Europa en l’ús de l’hidrogen en operacions portuàries a través del projecte H2Ports, en el qual hem estat treballant durant  anys, i pel qual hem rebut el premi internacional Green4Sea”.

El president de l’APV ha explicat que “Valenciaport està compromés des de fa molts anys amb temes de descarbonització, equilibri i sostenibilitat i una bona prova d’això és que disposem de totes les certificacions ambientals i energètiques, mesurem i monitorem índexs de sorolls, qualitat de l’aigua i de l’aire”. En este sentit, Martínez ha afegit que “el Port de València compta amb dues cabines de mesurament de qualitat de l’aire amb l’última tecnologia que registren huit elements de diferents gasos i partícules per a informar de les dades a temps real i disponibles en la Xarxa de la Generalitat. Unes cabines de control que mai han estat desconnectades des de que estan instal·lades i que permeten conéixer la qualitat de l’aire a l’entorn del port”.

“En 2008, -ha continuat el president de l’APV- iniciem el càlcul de la petjada de Carboni i des de llavors s’ha reduït la petjada en un 30% mentre que en el mateix període els trànsits s’han incrementat un 42%. El nostre compromís és obvi i així ho confirmen les dades, però volem ser més ambiciosos amb el projecte Valenciaport 2030, zero emissions. Tenim mecanismes d’investigació i recursos econòmics per a posar en marxa projectes amb energies alternatives i verds que ens permeten avançar-nos 20 anys als objectius europeus de descarbonització i lluita contra el canvi climàtic”.

El president de l’APV ha assegurat durant la presentació d’H2VLC València Vall de l’Hidrogen que “esta energia segur que jugarà un paper fonamental en una economia descarbonizada i lliure d’emissions, però encara queda molta eina i inversions per fer i també molt a aprendre, i no hi ha millor manera de fer-ho que atrevir-se a ser pioners i fer els primers passos”. Per a Martínez “una iniciativa com H2VLC pot resultar clau per al futur i l’aposta d’un creixement sostenible, i el Port té el deure i, sobretot, la voluntat de posar el seu granet d’arena i col·laborar juntament amb la regió, la ciutat i la resta d’agents socials i econòmics per a aconseguir-lo”.

València Vall de l’Hidrogen

València Vall de l’Hidrogen està impulsat per l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, la Universitat Politènica de València i l’APV, de la mà de la Fundació Valenciaport, per a coordinar, crear sinergies i fomentar la investigació en hidrogen verd en el sector del transport i la logística de València i el seu entorn metropolità. En este projecte estan integrades més de 30 empreses i Pimes, cinc centres d’investigació, huit entitats públiques, tres spin-off, 13 iniciatives d’inversió i huit projectes de desenvolupament tecnològic que mobilitzen més de 160 milions d’inversió. El projecte H2VLC estarà coordinat des del centre d’innovació de les Naus i optarà al suport financer del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern d’Espanya.

H2VLC s’articula al voltant de 21 projectes, que contemplen des de la construcció d’infraestructures específiques de generació i dispensació d’hidrogen verd per al transport, fins a l’adquisició de camions, autobusos, furgonetes, vehicles de serveis urbans i vehicles de transport logístic industrial impulsats per hidrogen verd. Inclou el desenvolupament i producció d’un tramvia d’hidrogen, així com de tecnologies comercials de generació, consum i gestió integrada de la cadena de valor de l’hidrogen verd, amb projectes que duran a terme centres d’investigació de la UPV i la UV, en col·laboració amb diferents empreses de la Comunitat Valenciana.

A la iniciativa ja s’han sumat més de 40 empreses, institucions i entitats valencianes, entre elles Consum, Aigües de València, BP, Balearia, EMT, Stadler, el Grup Gimeno, Pavasal, FGV, DAM, ETRA, Transvia, el Grup Alonso, la Societat d’Agricultors de la Vega, i la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FVET). També té el suport de tres centres d’investigació de referència de la UPV —l’Institut CMT-Motors Tèrmics, l’Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC) i l’Institut d’Enginyeria Energètica—, un altre de la Universitat de València —l’Institut de Ciència Molecular, ICMOL—, i l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE).

H2PORTS, iniciativa pionera en l’activitat portuària

L’APV porta temps treballant l’ús d’hidrogen en les operacions portuàries a través del projecte europeu denominat H2PORTS -Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports- coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’APV, i finançat pel programa Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking  (FCH DJ.) de la Unió Europea, té com a objectiu principal provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports comportarà una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.