Valenciaport ha acollit este matí la cerimònia de clausura del programa “Train for Trade” de la UNCTAD, que s’ha impartit en el port de València durant les dues últimes setmanes.

El programa, al qual han assistit directius portuaris de l’Argentina, el Perú, Bolívia i República Dominicana, ha tingut per objectiu ajudar les comunitats portuàries de països llatinoamericans a millorar les capacitats dels seus comandaments mitjans.

València, 5 d’abril de 2019.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha acollit este matí la cerimònia de clausura del programa “Train for Trade”, organitzat per la Conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD). Durant l’acte de clausura, que ha comptat amb la presència d’Aurelio Martínez, president de l’APV; Laureano Lorido, president de l’Autoritat Portuària de Gijón; i Mark Assaf, cap de secció de desenvolupament de recursos humans de la UNCTAD s’ha destacat el paper determinant que té la formació per al desenvolupament del coneixement, les persones, les institucions i els països.

Durant la seua intervenció, el president de l’Autoritat Portuària de València ha volgut resumir en quatre idees el programa impartit durant estes dues setmanes. Així, ha destacat, que “el principal actiu d’una empresa o institució són les persones i per tant la formació és una eina clau en la gestió”. Per això, ha indicat que “la nostra participació en la creació de la Xarxa de formació portuària de parla hispana ve a reforçar al compromís del nostre port amb la cooperació al desenvolupament en una àrea d’interés estratègic per a nosaltres”.

Així mateix, el president de l’APV ha fet referència als desafiaments als quals s’enfronten els ports actualment en matèria de seguretat, gestió ambiental, tecnologies de la informació, sistemes de qualitat i tècniques de manipulació de les càrregues. I per això, la importància de formar als comandaments intermedis “perquè compten amb les eines de gestió i tècniques adequades que els permeten adoptar les decisions correctes per a afrontar aquests desafiaments i per a avançar cap a millors nivells de desenvolupament”.

Aurelio Martínez també ha volgut destacar el paper essencial per a l’economia que exerceixen els recintes portuaris. “Hui el transport i la logística són factors fonamentals en la competitivitat del comerç exterior on la importància del transport marítim és evident si tenim en compte que un 89,8% de les mercaderies de import-export utilitza esta manera de transport”, ha assenyalat. En este sentit, Martínez ha destacat el paper del port de València en el comerç exterior espanyol “pel nostre port  circula el 36% de les exportacions i importacions que realitza Espanya, barallem per a mantindre aqueix estatus que és fonamental”.

Martínez ha conclòs el seu discurs, afirmant que “estic convençut que afavorir el desenvolupament d’esta xarxa no solament permetrà créixer individualment a cadascun dels països que participem i que aprenguem tots de l’experiència i particularitats de cadascun, sinó que el seu creixement també estimularà el tràfic de mercaderies que es genera entre els ports”.

Per part seua, el president de l’Autoritat Portuària de Gijón i el responsable de la UNCTAD han agraït a Valenciaport l’acolliment i implicació en este programa i han demanat als directius participants que traslladen els coneixements als seus entorns professionals. En concret, Assaf ha volgut destacar que “tornarem als nostres països a promoure l’eficiència portuària, l’intercanvi d’experiències i el desig de compartir valors humans i universals en un món globalitzat”.

L’acte ha conclòs amb el lliurament dels certificats que acrediten la formació rebuda a València a tots els participants.

Col·laboració entre l’APV i la UNCTAD

L’Autoritat Portuària de València col·labora amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) en programes de formació portuària des de l’any 2001. En 2007, totes dues entitats van signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament del programa de capacitació portuària Train for Trade als països en vies de desenvolupament de parla hispana que ha inclòs accions com a missions d’assistència tècnica a països d’Amèrica Llatina i celebració de seminaris a València i Gijón.