A l’abril, s’incorporaran dos nous sub-índexs addicionals per àrees geogràfiques, el subíndex per al Llunyà Orient i el subíndex per al Mediterrani Occidental.

València, 5 de abril de 2019.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) tanca el mes de març amb una estabilitat notable en els nolis (els costos del transport per mar) d’exportació des de València. En concret, el VCFI experimenta un lleuger descens del 0,37% respecte al mes de febrer situànt-se en els 1.051,25 punt. Des de gener, este índex acumula un creixement del 5,13%.

Un dels indicadors més rellevants que permeten intuir el comportament dels nolis és el preu del petroli. La continuïtat en el preu dels nolis que mostra VCFI de març es correspon amb l’estabilitat aconseguida en el preu del barril de Brent, que, després d’un final de 2018 amb caigudes abruptes en els preus, en l’inici de 2019 ha donat pas a una major estabilitat. D’esta manera, el preu del barril de Brent ha experimentat una moderada pujada, passant dels 64 dòlars barril al febrer als 66 dòlars del mes de març.

Quant al dinamisme de l’oferta i demanda de transport marítim, és necessari destacar que el mes de març es va tancar amb una demanda de trànsits de contenidors feble. És per això que les navilieres van seguir amb la seua estratègia de blanked sails iniciada al febrer. Així, la flota ociosa pot utilitzar-se com a indicador per a il·lustrar la baixa demanda existent en el mercat. A tall d’exemple, les dades de Alphaliner mostren que la flota ociosa el 4 de març representava el 4% sobre el total de la flota i superava els 900 mil TEU. En canvi, en la segona meitat del mes, la flota ociosa es va reduir de forma substancial, representant el 3.2% i aconseguint els 709 mil TEU. No obstant això, segons Alphaliner, este descens, lluny d’estar provocat per un increment de la demanda de trànsits, reflecteix la major demanda de bucs per part de les navilieres com a avantsala als nous serveis i loops que es llançaren en la temporada d’estiu. D’esta manera, les baixes taxes d’utilització de càrrega dels bucs i els nivells de flota ociosa pressionen a la baixa els nolis, com es reflecteix tant en el VCFI i com en el SCFI.

L’estabilitat de l’índex global es trasllada també a les àrees geogràfiques que el componen. Així, de les 13 àrees considerades, el comportament dels preus del transport d’exportació de 5 d’elles fluctua entorn de variacions en els nolis molt pròximes a 0. En canvi, destaca el descens experimentat en els nolis per als enviaments amb el continent americà (especialment Llatinoamèrica) i Àfrica Costa Occidental. Per part seua, les majors pujades van ser en preus del transport marítim d’exportació amb destinació a l’Orient Mitjà, Europa Atlàntica i Mediterrani Occidental, l’Orient LLunyà i, en menor mesura, amb el Subcontinent Indi.

Nous sub-índexs per àrees geogràfiques

Este mes d’abril, al costat del VCFI global s’incorporaran dos sub-índexs addicionals per àrees geogràfiques, en concret, el subíndex per a Llunyà Orient i el subíndex per al Mediterrani Occidental amb l’objectiu d’augmentar el valor informatiu de l’indicador i afavorir el monitoratge de dos mercats claus per al hinterland de Valenciaport.