El president de l’APV ha assenyalat que “els ports portem anys anticipant accions per a minorar els efectes del canvi climàtic”

Representants d’institucions i de la comunitat portuària han posat en valor el paper proactiu i incentivador dels ports en la sostenibilitat ambiental del seu entorn

Les estratègies de descarbonització en els recintes portuaris han centrat la jornada del Dia Mundial del Medi Ambient organitzada per Valenciaport i que ha reunit a més de 100 persones

València, 4 de juny de 2021. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha anunciat que en els pròxims dies “Valenciaport publicarà el concurs per a la redacció de l’avantprojecte d’instal·lació eòlica de generació d’energia elèctrica per al Port de València, una iniciativa, que al costat d’altres com la subestació elèctrica, ens posicionen com a aliats amb el nostre entorn en els objectius de descarbonització”.

Martínez ha realitzat este anunci en la jornada organitzada per l’APV i la Fundació Valenciaport amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, un seminari, amb més de 100 inscrits, que ha comptat amb la presència d’experts nacionals i internacionals on s’han analitzat les polítiques europees, les estratègies en diferents ports i el paper de les terminals en la lluita contra el canvi climàtic. En este webinar, els participants han destacat el paper proactiu i incentivador de la comunitat portuària en el seu entorn econòmic i social que els posicionen com a aliats estratègics de les empreses i les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització.

Així, Martínez ha assenyalat que “les Autoritats Portuàries considerem la sostenibilitat com la primera de les prioritats de la nostra gestió. Tenim una convicció ferma i urgent d’adoptar mesures que mitiguen els efectes del canvi climàtic jugant un paper proactiu”. “Per a això, -ha continuat- estem incrementant els esforços inversors en infraestructures que minoren els efectes del canvi climàtic en aspectes com l’elevació del nivell de la mar o les cada vegada més freqüents i greus tempestes (DANAs) i responent en positiu a la pressió creixent per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per a això, estem treballant en tres apartats: el desplaçament de la demanda de combustibles en la generació de l’energia de fòssils a renovables; la reducció dels residus incrementant el reciclatge i la reutilització; i el canvi en el bunkering convencional de fuel a alternatives neutres en emissions de CO₂”.

Durant la seua intervenció, el president de l’APV ha explicat que “els ports portem ja anys anticipant accions en aquesta direcció. En el cas de Valenciaport, estem avançant en diversos projectes de generació d’energia a partir d’instal·lacions fotovoltaiques a València i Gandia o l’electrificació de les terminals amb iniciatives que arrancaran pròximament com la subestació elèctrica”. Martínez també ha recordat altres accions que està desenvolupant l’APV per a afavorir la descarbonització del transport com el proveïment de gas natural liquat (GNL) en vaixells o l’ús d’hidrogen en maquinaria i terminals portuàries a través del projecte H2Ports. El president de l’APV ha manifestat que “Valenciaport està compromés amb esta estratègia de descarbonització del transport marítim, i participa activament en diversos grups de treball i fòrums a nivell nacional i internacional l’objectiu del qual és avançar en el compliment d’aquest objectiu”.

En esta línia, Isabelle Ryckbost, secretària general de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO), ha indicat que “és fonamental la cooperació entre els recintes portuaris per a desenvolupar iniciatives conjuntes que reforcen a Europa com el primer continent amb emissions zero. Per a això, també és important la relació entre els ports i les seues ciutats per a actuar de la mà en la descarbonització. Des d’ESPO, estem treballant al costat de la comunitat portuària en propostes d’implantació de combustibles nets i tecnologies verdes”. Per part seua, Juan Bautista Sánchez-Peñuela, conseller d’Energia de la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea, ha explicat les diferents normatives mediambientals de la Comissió Europea i ha assenyalat la importància que tenen els ports a desenvolupar projectes transnacionals en el marc del Pacte Verd Europeu. També ha destacat l’exemple de Valenciaport pels seus projectes de descarbonització actius en les seues instal·lacions i per l’efecte tractor que aquesta exercint en l’activitat econòmica del seu entorn.

Compromís actiu dels ports i les terminals

Durant la jornada, s’han analitzat els projectes i iniciatives que s’estan desenvolupant en els ports espanyols. Obdulio Serrano, de la Divisió de Sostenibilitat de Ports de l’Estat, ha apuntat “la labor dinamitzadora i catalitzadora de les autoritats portuàries per a integrar al sector empresarial i social del port i del seu entorn, en iniciatives que mantinguen i desenvolupen el teixit productiu i l’ocupació lligada a l’economia blava”.

Per la seua part, Eva Pérez, directora de Promoció de la Innovació i Sostenibilitat Ambiental de la Fundació Valenciaport, ha explicat els projectes i estudis que està duent a terme Valenciaport per a reduir el consum de vaixells en escala en el Port de València amb la vista posada en 2030. “Per a això, la subestació elèctrica, que estarà operativa en 2023, és clau per a donar subministrament als vaixells atracats en els molls del recinte portuari i obtindre importants reduccions d’emissions”, ha apuntat Eva Pérez. En esta línia, Sven Valentin, director general de la terminal de MSC a València, ha subratllat que “la subestació és una prioritat per a les terminals que operem a València i afavorir la reducció d’emissions en les escales de vaixells de 24 mil TEUs”.

En el seminari, Carlos Botana, cap del Departament de Sostenibilitat de l’Autoritat Portuària de Vigo, i Rocío López, cap de Divisió de Medi Ambient de l’Autoritat Portuària de Huelva, han explicat les accions de sostenibilitat que estan realitzant en les seues instal·lacions. Finalment, Javier Arenas, director de la terminal Tepsa València, Inés Picazo, cap de Medi ambient i Sostenibilitat de la planta de regasificació de Sagunt, i Sven Valentin, han abordat el cas concret en les terminals que operen en Valenciaport.

El Dia Mundial del Medi Ambient compta amb un gran suport entre la comunitat portuària, que dia a dia ve mostrant el seu compromís amb el medi ambient. En concret, més de vint empreses i institucions participaran activament en este esdeveniment: Amarradores Valencia, APM Terminals, Aportem, Baleària, Boluda, Centro Portuario de Empleo, CSP Spain, Docks Logistic, Fertiberia, Galp, Grupo Torres, Infoport, InterSagunto Terminales, MSC Terminal Valencia, Navarro y Boronad, Noatum Terminal, Saggas, Seroil, Tepsa, Naviera Armas, Transmediterránea, Prácticos de Valencia, Valencia Terminal Europa y Vareser.