El VCFI se situa en els 2,728,18 punts, la xifra més alta des de l’inici de la sèrie al gener de 2018

Destaquen les fortes pujades a Llatinoamèrica Pacífica (46,04%), els Estats Units i el Canadà (29,88%) i Centreamèrica i Carib (26,29%)

L’increment del trànsit marítim als països europeus sumat als problemes d’espera en ports nord-americans i el preu dels combustibles són altres condicionants que pressionen a l’alça l’índex general

La flota ociosa representa l’1% de la capacitat total

València, 4 de juny de 2021.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) continua amb la seua tendència alcista iniciada a l’agost de 2020 i creix un 17,85% el mes de maig fins a aconseguir els 2.728,18 punts. L’índex presenta xifres positives en totes les àrees objecte d’estudi, excepte dos, destacant les fortes pujades de zones situades en el conteniente americà. L’increment del trànsit marítim als països europeus sumat als problemes d’espera en ports nord-americans i el preu dels combustibles són altres condicionants que pressionen a l’alça l’índex general.

Un dels factors clau en l’evolució dels nolis és el comportament de la demanda. En este sentit, l’últim RWI/ISL que elabora l’Institut Leibniz d’Investigació Econòmica mostra a l’abril un creixement de trànsit portuari després de dos mesos d’estabilització. Segons l’informe, el paper dels ports europeus ha jugat un paper determinant en este sentit, ja que, després d’uns mesos de menor activitat a causa del confinament en alguns països, la recuperació d’Europa ha permés augmentar el trànsit de contenidors. A més, el recent Good Trade Barometer elaborat per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) indica una forta recuperació del comerç internacional. Entre els índexs que componen este baròmetre, els majors augments es van registrar en les comandes d’exportació, el transport aeri i els components electrònics, tots ells molt predictius de l’evolució del comerç a curt termini. La fortalesa de l’índex de productes d’automoció pot reflectir la millora del sentiment dels consumidors, ja que la confiança està estretament vinculada a les vendes de béns duradors.

D’altra banda, segons les dades de Alphaliner, la flota comercialment inactiva segueix un mes més en nivells mínims a causa de l’impuls de la demanda. Concretament, 70 vaixells ociosos que representen un 1% de la capacitat total. Estes dades constaten que l’oferta de capacitat en el mercat és elevada per a tots els segments de vaixells.

Respecte al preu dels combustibles, el barril de Brent es va incrementar un 5,7% al maig respecte al mes anterior. Per part seua, el preu de bunkering -subministrament de carburant de vaixells en mar- en els principals ports del món mostra una lleu recuperació enfront de l’estabilitat mostrada el mes d’abril, amb un lleu repunt cap a finals de maig.

Per àrees geogràfiques destaquen les fortes pujades per tercer mes consecutiu amb els països situats en el continent americà, especialment en les zones de Llatinoamèrica Pacífica (46,04%), els Estats Units i el Canadà (29,88%) i Centreamèrica i Carib (26,29%). Si bé és cert que els tràfics d’exportació (càrrega) des de Valenciaport amb molts dels països d’aquestes àrees reflecteixen una tendència alcista, altres factors també poden estar influint sobre el comportament d’estos. D’entre ells, cal destacar el temps d’espera per a obtindre atracada en alguns ports estatunidencs, els problemes de capacitat i la falta d’equips associats a la conjuntura i, la pujada de la demanda en alguns mercats. De fet, segons les dades de Xangai Contenidor Freight Index, els nolis entre la Xina i la Costa Est dels Estats Units van aconseguir el seu màxim històric des que hi ha registres a l’octubre de 2009.

VCFI Mediterrani Occidental

Pel que fa al subíndex del Mediterrani Occidental, el mes de maig creix a una taxa de 2,5% i se situa en els 1.784,64 punts, la qual cosa suposa una moderació respecte als dos mesos anteriors, el valor dels quals s’acostava a increments del 20%. Així, este subíndex encadena ja cinc mesos consecutius de tendència alcista que li porta a acumular un creixement del 78,46% des de l’inici de la sèrie. En este cas, sembla que esta pujada es deu a la conjuntura actual i la situació generalitzada en l’augment dels nolis en la gran majoria de les àrees, en les quals influeix, per exemple, l’escassetat d’equips i dificultats per a aconseguir slots (reserva de temps per a realitzar un trajecte).

VCFI Llunyà Orient

Per la seua part, el subíndex de Llunyà Orient, després de la reducció de l’índex a l’abril, este torna a créixer al maig un 6,20% respecte al mes anterior. D’esta manera, el VCFI per a esta àrea se situa en 3.312,77 punts, la qual cosa suposa un increment del 231,28% des de gener de 2018. Més enllà dels factors comuns que s’han comentat al llarg del text i que són generals per a totes les àrees, és necessari destacar el bon comportament dels tràfics d’exportació des de Valenciaport amb els mercats situats en esta zona. Si bé és cert que a l’abril (última dada disponible) es redueixen, els nivells dels fluxos se situaven en valors molt superiors als del mateix període de l’any anterior.