En total, s’han carregat 11 contenidors refrigerats des dels molls del recinte portuari que van arribar del Port de Castelló.

La conjuntura econòmica mundial està provocant la concentració del trànsit marítim i vaixells de gran capacitat de contenidors en ports estratègics com València.

El Port de València, que opera aquests grans vaixells de contenidors, garanteix la competitivitat i eficiència per a les empreses exportadores amb els principals mercats del món.

11 contenidors refrigerats carregats amb 250 tones de taronges castellonenques parteixen des del Port de València a bord del MSC SIXIN, un dels portacontenidors més grans del món amb capacitat per a 23.756 TEU (contenidor estàndard de 20 peus), amb destinació a l’Índia. Un enviament experimental coordinat pel Comité de Gestió de Cítrics (CGC) que obri una oportunitat al sector d’afermar-se en un mercat tan potent com l’indi.

Cítrics de la Comunitat Valenciana, fruit de la col·laboració entre els ports de València i Castelló, ja estan a bord del vaixell de major capacitat que ha atracat en les instal·lacions portuàries de València -la seua primera escala la va realitzar al juny de 2020- amb capacitat per a 23.756 TEU, i que el converteix en el segon major portacontenidors del món. Vaixells més eficients, sostenibles i digitals que afavoreixen el moviment de mercaderies entre Europa i el Llunyà Orient. L’arribada d’este tipus de vaixells és possible per la millora dels calats en la dàrsena Príncep Felip en 2019 amb la finalitat d’adaptar-la a portacontenidors d’aquestes característiques. Una aposta perquè Valenciaport continue sent un hub estratègic del Mediterrani i un port de referència per a les empreses exportadores espanyoles que embenen els seus productes a qualsevol racó del món.

Una mostra d’esta importància operativa de grans vaixells és que en el primer quadrimestre de l’any el moviment de mercaderies en el recinte portuari valencià va créixer un 9,54% i el de contenidors un 6,5%, mentre que el nombre de vaixells arribats als molls valencians va descendir un 2,23%. Una dada que ja es va constatar en el 2020 quan van arribar al port de València 1.040 vaixells menys que en el 2019, la qual cosa suposa un descens del 13,2%. I és que la conjuntura econòmica mundial està produint i accelerant la concentració de la càrrega/descarrega de mercaderies i que cada vegada hi haja menys ports hub com València.

En els últims anys, les navilieres estan apostant per vaixells amb major capacitat, més eficients i sostenibles. El MSC SIXIN, pertanyent a Mediterranean Shipping Company (MSC), és un exemple d’aquesta aposta de present i futur del transport marítim. Aquest portacontenidors es va inaugurar en 2019 i compta amb els últims avanços tecnològics del transport marítim on es prioritza els criteris mediambientals. Forma part de la classe “MSC GÜLSÜN” amb una capacitat de 23.756 TEU, 400 metres d’eslora i 61 metres de mànega. El MSC SIXIN disposa de la connexió telemàtica dels “contenidors digitals”, té més de 2.000 connexions per a TEUs refrigerats i un disseny que permet una important reducció de CO₂ per cada contenidor transportat respecte a la mitjana dels vaixells portacontenidors que operen hui dia. En concret, aquest portacontenidors realitza servei marítim Jade que uneix Asia amb Europa.

Estos vaixells de gran capacitat asseguren la connectivitat amb els mercats asiàtics, la qual cosa garanteix menors costos per als exportadors que poden utilitzar estos serveis d’una manera directa, millorant així la competitivitat del teixit productiu de la Comunitat Valenciana per a poder arribar als mercats d’extrem Orient i tots els ports intermedis d’aquesta ruta, com és el cas de les taronges que han partit rumb a l’Índia.

Valenciaport, estratègic per a la indústria agroalimentària

En el primer quatrimestre de l’any els molls de Valenciaport van gestionar l’entrada i eixida de 2.937.518 tones de productes del sector agroramader i alimentari, un 11,57% més que en el mateix període de 2020. D’este total, el 51,4%, és a dir 1.502.123 tones, correspon a les vendes a l’exterior de la indústria espanyola amb destinació a diferents punts del món. Esta dada representa un augment de més del 35% respecte als primers quatre mesos de 2020 i és tota una mostra del dinamisme del sector agroalimentari, que té en Valenciaport el port estratègic d’eixida i entrada de les seues mercaderies.

Valenciaport és un port fonamental per a la indústria que es confirma any rere any en l’aposta de la comunitat portuària per dotar dels serveis i instruments necessaris per a facilitar els moviments de productes agroalimentaris tant no peribles com peribles. En este últim cas, el transport marítim refrigerat es realitza en contenidors reefer, que estan equipats amb un motor refrigerador que permet el transport de mercaderies sensibles a la temperatura com a fruites, verdures, peixos o carns, però també altres productes com els químics o farmacèutics.

A més, uns altres dels punts forts del Port de València és la seua posició com el port espanyol millor connectat, quart d’Europa i vinté del món segons l’índex que elabora la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). I és que el port valencià manté relacions comercials amb un miler de ports de 168 països diferents, i opera amb 98 línies regulars gestionades per 35 companyies navilieres diferents.

Primer enviament important amb destinació a l’Índia

Estos 11 contenidors refrigerats és el primer enviament experimental de taronges espanyoles amb destinació a l’Índia i forma part d’una acció conjunta promoguda, liderada i coordinada pel Comité de Gestió de Cítrics (CGC), en la qual han participat 10 operadors i que ha comptat amb l’ajuda de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Estos contenidors s’han enviat en unes condicions viables en les quals s’ha substituït el tractament de fred que s’exigia en pre-embarcament per un altre en trànsit.