Aurelio Martínez: “Els nolis començaran a normalitzar-se a meitat del 2022”

El conseller de Política Territorial, Arcadi España, ha assegurat que València seria inimaginable sense el seu port: “Milers d’empreses, agricultors, autònoms i famílies depenen del Port de València”.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha indicat que “els alts nolis afecten l’exportació que tindrà una taxa de creixement menor que la que poguérem haver obtingut en un context normalitzat”.

Durant la seua intervenció, en la conferència Mediterranean Ports and Shipping que se celebra a València, Martínez ha explicat les causes de l’increment dels nolis com l’increment de la demanda interna, la congestió generada en alguns ports o els preus dels combustibles.

El conseller ha destacat que Valenciaport és un exemple d’infraestructura que comparteix els seus beneficis amb la ciutat finançat el metre, la regeneració de platges i el parc de cabecera o reduint el seu impacte ambiental.

Hui s’ha inaugurat Mediterranean Ports and Shipping 2021, un fòrum de debat especialitzat sobre les necessitats i desafiaments per al sector del transport i la logística en la zona del Mediterrani.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha assegurat que “els preus dels nolis es normalitzaran en la segona meitat de 2022 quan s’alentisca la demanda internacional. Majors nolis signifiquen majors costos i per tant menys exportació per a regions com la nostra, la qual cosa redundarà en què la taxa de creixement serà menor que la que poguérem haver obtingut en un context normalitzat”. El president de l’APV ha inaugurat la conferència Mediterranean Ports and Shipping 2021 en un acte on ha estat acompanyat pel conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, la directora d’Explotació de Ports de l’Estat, Mar Chao, i el director de Transport Event, Rory James Dyole.

Durant la seua intervenció, Martínez ha explicat el comportament de les tarifes de transport en el context actual que està caracteritzat per uns màxims històrics, pujades sostingudes durant un llarg període de temps i increments en totes les rutes i tipus de trànsit. Per al president de l’APV, este increment dels nolis es deu a diverses causes com “l’increment de la demanda interna, especialment als Estats Units; la congestió generada en la cadena logística nord-americana on hi ha vaixells parats durant 15 dies en ports com Los Àngeles per a descarregar; el dèficit de contenidors davant l’augment de la demanda internacional; o els preus del bunkering i els combustibles”.

Per a Martínez, la conseqüència d’esta situació suposa un augment del temps d’escala dels vaixells en els ports, importants mancances en tota la cadena logística en alguns països, un impacte en la inflació, un augment dels costos d’importació/exportació i, per tant, de l’alentiment del creixement mundial. El president de l’APV ha assenyalat que d’esta conjuntura que està afectant el transport marítim podem traure una lliçó per al futur, “quan llances una mesura d’increment de la demanda interna amb les mateixes infraestructures i de colp entra una gran quantitat de vaixells no pots donar serveis a tots. Aquest és el problema, les infraestructures dels Estats Units no estaven preparades per a aguantar eixa allau d’importacions que està tenint, que ha sigut una de les raons fonamentals que està afectant els nolis”.

En esta línia, ha assegurat que “als Estats Units els inventaris estan molt baixos encara i estan venent molt pel que necessiten reposar-los. El boom de la demanda continuarà encara uns mesos, però no serà per sempre. Creiem que per a meitat de l’any 2022 es normalitze aquesta situació”.

“València és impossible d’imaginar sense el seu port”

En el mateix acte ha intervingut el conseller de Política Territorial, Arcadi España, que ha destacat la importància que té el Port de València per a la ciutat i l’economia autonòmica i espanyola. “Els ports –ha explicat el representant del Govern valencià- són finestres de progrés i les ciutats que tenen port ho saben. És impossible imaginar València sense el seu port. D’ell depenen, han depés i dependran milers d’empreses, milers d’agricultors, milers d’autònoms i milers de famílies. El seu futur està unit a ell. El Port no és una ciutat dins de la ciutat, és la seua ciutat”.

En este sentit, el conseller ha subratllat que “les infraestructures són un mitjà que han de compartir els seus beneficis per a compensar els seus costos com fa el Port de València que està finançant la línia del metro, la regeneració de les platges, el parc de capçalera i reduint el seu impacte incorporant més el tren, apostant per les energies renovables i la innovació”.

El conseller ha reconegut la labor dels professionals portuaris i logístics i ha alertat sobre la fragilitat de globalització en la ruptura de la seua cadena de valor, la redefinició del just-in-time i la necessitat d’una globalització més regionalitzada. Davant els reptes mediambientals, Arcadi España ha explicat que “ens hem obligat a accelerar els canvis en digitalització, reducció d’emissions de carboni i innovació; pel que si haguera de definir les tres prioritats en matèria portuària serien sostenibilitat, sostenibilitat i sostenibilitat”.

Una trobada per a posar en valor els ports del Mediterrani

La conferència Mediterranean Ports and Shipping, és un esdeveniment logístic de projecció internacional de dos dies de conferències a càrrec de 30 ponents que posaran el focus sobre les necessitats i desafiaments per al sector del transport i la logística en la zona del Mediterrani. La conferència compta amb més de 100 participants entre representants de les administracions, directius d’empreses, autoritats portuàries, navilieres, operadors de terminals, importadors i exportadors, entre altres.

El responsable d’este esdeveniment que anteriorment s’havia celebrat en ciutats com Casablanca, Livorno o Barcelona, Rory James, ha destacat que de nou “es puguen celebrar esdeveniments presencials com aquest que posa en contacte a inversors amb els principals ports del Mediterrani, una oportunitat per a generar negocis”, i ha agraït “el compromís de Valenciaport amb este esdeveniment i la visita a les seues instal·lacions que ens ha permés conéixer l’activitat del Port de València”.

En este dia se celebraran tres sessions. En la primera taula, els participants aborden el panorama econòmic i les condicions de mercat actuals per al comerç marítim al Mediterrani a càrrec de Christian Blauert, Global Direct Port and Terminal Development Moffatt & Nichol; Irene González, Consultant Royal HaskoningDHV; Eva Pérez, Director Port Planning and Management de la Fundació Valenciaport; Steve Wray, Associate Director of WSP; Ferdinand Krijnsen, Hub Manager Sagunt Toyota Logistics Services i; Rafael Sapiña, chief Terminal Development Officer Yilport Hòlding.

La segona sessió, en la qual es parla del desenvolupament portuari sostenible, compta amb les ponències de Lamia Kerdjoudj-*Belkaid, Secretary General, FEPORT; Mar Chao de Ports de l’Estat; Dorota Jilli, Sènior Underwriter, TT Club, United Kingdom; i David Cowan, Associate Lecturer in Law, Maynooth University. En l’última sessió del dia, els participants expliquen els avanços de les infraestructures portuàries per al desenvolupament de la seua àrea d’influència i compta amb la participació de Juan Manuel Díez Orejas, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV; Paul van Eulem,Director and Sènior Partner, Maritime & Transport Business Solutions; Sameer Mubarak, Chairman of the Board, Nafith International; i Enrique Serrano, Chief Executive Officer deTinamica.

En el segon dia d’aquesta conferència, els ponents explicaran el comportament de l’oferta i la demanda en el moviment mundial de mercaderies, els projectes de ports intel·ligents o el paper de les autopistes de la mar.