Afirma que “els projectes d’expansió de Valenciaport són essencials per a continuar sent un hub portuari de referència en les grans rutes comercials”

El ferrocarril, les autopistes de la mar, el respecte al medi ambient, la digitalització o l’automatització, claus per al futur dels ports i la logística marítima

Incideix que “per a continuar sent competitius com hub portuari necessitem la millor connexió ferroviària”

Josep Vicent Boira indica que els Ports han de comptar amb infraestructures per a operar trens de 750 metres

El president de l’APV i el comissari del Govern per al Corredor Mediterrani han participat en el cicle de conferències sobre Mobilitat i comerç internacional en un món disruptivo de la Càtedra Demetrio Ribes

El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez ha afirmat que “la gran indústria tractora de la Comunitat Valenciana és la logística per a tota Espanya, i dins d’ella, Valenciaport juga un paper de referència. Per això, cal apostar pel creixement del Port perquè la logística continue sent la gran indústria tractora de la nostra economia”. Martínez ha assenyalat que “les economies necessiten d’estes empreses tractores que a escala mundial són les indústries de biotecnologia, farmàcia, energies renovables, nous materials,…i la logística, que té a Valenciaport, com a centre estratègic a Espanya”.

El president de l’APV ha participat en el cicle de conferències organitzat per la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València amb la ponència El futur de la logística portuària en l’era post Covid-19 en el marc del cicle Mobilitat i comerç internacional en un món disruptivo en el qual també ha intervingut el comissari del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira amb El futur del món ferroviari en l’era post Covid-19.

Durant la seua exposició, el president de l’APV ha explicat que la conjuntura econòmica mundial està produint i accelerant els processos de concentració empresarial tant horitzontal com vertical el que implica també la concentració de càrrega i que cada vegada hi haja menys ports hub.“Això implica que cal estar en primera divisió per a ser referents i competitius apostant per noves infraestructures, especialment ferroviàries, que siguen molt flexibles i competitives. Valenciaport està ben posicionat per la grandària actual i pels projectes d’expansió que ens permetrà mantindre la posició de lideratge a Europa. Si no continuem millorant les nostres instal·lacions, un altre ho farà i l’activitat econòmica s’anirà a un altre lloc” ha indicat.

El president de l’APV ha assenyalat que en la Comunitat Valenciana “ja tenim una indústria tractora, el Port, apostem per ell, i per la multimodalitat i el suport als grans hubs actualment operatius”. En esta línia, Martínez ha posat en valor els plans d’expansió de Valenciaport que passen per “el ferrocarril, les autopistes de la mar, el respecte al medi ambient, la digitalització o l’automatització de processos”, objectius fonamentals per a continuar sent un referent en les grans rutes comercials. En este sentit, ha indicat que “per a continuar sent competitius com hub portuari necessitem la millor connexió ferroviària”.

El sector marítim estratègic

En la seua exposició, Martínez ha repassat les dades de trànsit marítim i la repercussió de la pandèmia de la Covid-19 on s’observa una recuperació dels trànsits en el tercer trimestre i la reducció de la flota ociosa a nivells de 2019. Durant este període, les navilieres han ajustat la seua oferta a la caiguda de la demanda i una major concentració que també afectarà les operacions de càrrega i descàrrega en pocs ports hubs en les grans rutes marítimes.

Per al president de l’APV, “des d’una perspectiva històrica recent el creixement del PIB del món s’ha basat en el comerç internacional i que ha utilitzat el contenidor. El trànsit marítim suposa el 90% del comerç internacional”. Aurelio Martínez ha recordat que el transport marítim és el mitjà “més eficient siga com siga les variables que s’utilitze com a despesa d’energia per TM i km, volum, sostenibilitat mediambiental o seguretat, entre altres”.

Martínez ha assenyalat respecte als trànsits de Valenciaport que des de finals de maig han crescut els trànsits de càrrega (exportació) i els de descàrrega (importació) no han crescut tant perquè el consum està estancat. A més, ha apuntat que el percentatge de vaixells parats en plena crisi del Covid-19 era del 10%, xifra que en els dos últims mesos s’ha reduït fins al 3%. “Estes dades són una mostra de la recuperació del trànsit marítim mundial”, ha subratllat. Per al president de l’APV en els pròxims anys “els fluxos comercials continuaran creixent encara que a taxes menors, per la qual cosa el paper de la logística continuarà sent clau. Per això hem de preparar-nos per a continuar sent un lloc estratègic i de referència”.

Per la seua part, Josep Vicent Boira ha indicat que “Espanya té dos grans reptes, el canvi climàtic i la dependència de la cadena global que poden ser superats per l’augment del transport ferroviari. Els ports han de tindre millors connexions ferroviàries i apeadores per a trens de 750 metres”. Per a Boira, “hem d’invertir en infraestructures de major valor afegit, construir un full de ruta per a la transició ecològica en el transport i marcar un objectiu per a augmentar l’ús del ferrocarril per al transport de mercaderies”.