L’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat la concessió d’un espai en el Port de Sagunt a ZELEROS per a dur a terme el seu projecte pilot SELF
El pilot servirà com a plataforma per a demostrar la tecnologia de motor lineal de ZELEROS per a desplaçar mercaderies en ports i aeroports amb 0 emissions
València, 17 de febrer de 2022.- ZELEROS, l’empresa europea amb seu a València que lidera el desenvolupament d’un sistema de transport hyperloop, construirà en el Port de Sagunt un prototip del seu sistema de transport de contenidors autònom SELF (Sustainable Electric Freight-forwader). Esta tecnologia permetrà avançar a la companyia tecnològica en el desenvolupament del seu sistema hyperloop amb una aplicació destinada a descarbonizar i automatitzar moviments de contenidors entre terminals. Este projecte és possible gràcies al suport de l’Autoritat Portuària de València (APV), el Consell d’Administració de la qual, este divendres 11 de febrer de 2022, ha aprovat la concessió d’un terreny per a la instal·lació del prototip.
El sistema SELF té per objectiu accelerar la transició de ports i aeroports cap a la sostenibilitat i automatització. El sistema es compon d’uns vehicles (o bogies) guiats i propulsats pels carrils on està instal·lat el motor lineal. Esta tecnologia ha sigut desenvolupada de la mà del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT). Este motor lineal, 100% elèctric i que pot ser operat de forma totalment automatitzada, de manera similar als sistemes d’intralogística que podem trobar en els magatzems logístics, reduint emissions i millorant l’eficiència de l’operativa portuària.
Amb l’objectiu de demostrar la capacitat de la tecnologia i el seu impacte en aplicació portuària, el projecte pilot s’instal·larà en el Port de Sagunt. Un entorn privilegiat per a acostar al màxim la tecnologia a l’entorn d’aplicació final. El prototip consisteix en una llançadora de 100 metres on el motor lineal serà sotmés a diverses missions que validen la funcionalitat del sistema.
David Pistoni, co-fundador i director executiu en ZELEROS destaca: “Les tecnologies de hyperloop són aplicables també a altres sectors, com el portuari, i amb aquest pilot pioner en el món demostrarem i optimitzarem el sistema SELF, accelerant el camí cap a la seua comercialització que permetrà implementar-lo en ports de tot el món.”
Aurelio Martínez, President de l’APV destaca: “la concessió d’este espai a la start-up valenciana ZELEROS reafirma el compromís de Valenciaport amb la innovació. Els ports són espais d’innovació que acullen experiències innovadores com la de Zeleros; així és com s’avança cap a operatives cada vegada més sostenibles, eficients i segures. I per descomptat, amb este projecte, el Port de Sagunt llança el missatge clar d’identificar-se com un enclavament industrial i innovador de referència del Mediterrani per a les pròximes generacions.”
A més de ZELEROS, en este projecte participa també CIEMAT i l’empresa polonesa Magneto, especialitzada en la fabricació d’acers elèctrics. El projecte està secundat pel programa europeu Eureka-Eurostars i està cofinançat pel CDTI, Centre per al Desenvolupament de la Tecnologia Industrial; el NBCR, Centre Nacional de Recerca i desenvolupament de Polònia. Així doncs, el projecte està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UE, aplanant el camí per a construir un futur amb baixes emissions de carboni i una mobilitat i operativa portuària més sostenible.