El president de l’Autoritat Portuària de València (APV) indica que l’estratègia per a dinamitzar els trànsits ferroportuarios és donar suport a projectes intermodals en àrees estratègiques i potenciar els corredors com el de Canfranc o Lisboa
Martínez advoca per la implicació de tots els agents per a millorar el trànsit ferroviari del sistema portuari espanyol, principals demandants de serveis ferroviaris
El responsable de Valenciaport ha participat en una jornada hispà-lusitana sobre el transport de mercaderies
L’APV invertirà en els pròxims anys 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport
València, 21 de febrer de 2022.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha indicat que l’estratègia per a la dinamització dels trànsits ferroviaris en el sistema portuari ha de centrar-se en “participar en projectes intermodals en àrees estratègiques a través de ports secs o punts de càrrega, i continuar fomentant els corredors com el de Canfranc o Lisboa”. El president de Valenciaport ha participat en un cim hispà-lusità del transport de mercaderies en el Port de Sines on ha abordat el dèficit del transport ferroviari de mercaderies i la necessitat de potenciar les inversions en este mitjà per a millorar la competitivitat d’Espanya.
“Tenim una xarxa ferroviària poc competitiva, deficitària i allunyada del sistema productiu ja que està més bolcada en el moviment de passatgers. De fet, el transport de mercaderies només representa el 4,6% del trànsit, molt per davall de la mitjana europea que és el 17% o el 40% dels Estats Units. L’escassa aposta per aquest sistema suposa uns costos logístics més elevats per a les empreses, unes cadenes intermodals febles, una pèrdua de competitivitat del teixit productiu i un impacte mediambiental superior per la major dependència dels combustibles fòssils”, ha assenyalat el responsable de Valenciaport.
En els últims anys, Espanya ha fet un gran esforç en inversió en ferrocarril, principalment en l’Alta Velocitat per a passatgers, amb una inversió per al transport de mercaderies pràcticament nul·la. “Els ports estem molt compromesos amb la inversió en ferrocarril, estem potenciant-ho, una cosa que també hauria d’involucrar a altres institucions públiques i privades. De 4.750 milions d’euros d’inversió per a infraestructures bàsiques de l’Autoritats Portuàries fins a 2025, 1.000 milions estan destinats per a diversos aspectes ferroviaris com a línies internes dels ports, a connexions amb la xarxa ferroviària d’interés general o millora de prestacions de la xarxa ferroviària que afecta ports, entre altres”. De fet, Valenciaport destinarà en els pròxims anys 240 milions d’euros en actuacions com la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l’electrificació de via, l’adaptació de la xarxa a l’ample europeu, l’accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Sagunt-Terol-Saragossa.
Actualment, el 50% de les mercaderies mogudes per tren a Espanya tenen origen/destí els ports, que són els principals demandants de serveis ferroviaris. No obstant això, la mitjana del repartiment entre la carretera i el tren continua estant molt allunyat. En el conjunt del sistema portuari espanyol, el 5,4% de les mercaderies que entren o ixen dels ports ho fan per tren i el 94,6% per carretera. En el cas de Valenciaport, este percentatge se situa en el 7,3% per al ferroviari i el 92,7% per al de camions.
El president de l’APV ha explicat que el resultat d’este procés de transport modal és un consum elevat de combustibles fòssils i importants emissions. D’ací, la necessitat d’augmentar l’ús del ferrocarril en el transport de mercaderies com s’està fent des dels ports espanyols. Durant la seua intervenció, Martínez ha destacat que “els corredors ferroviaris que funcionen millor són els establits en les línies antigues abandonades pels nous trajectes d’AVE com Madrid-València o Saragossa-Barcelona, a més de l’àrea industrial de Biscaia”. En el cas de Valenciaport, s’està operant amb els corredors ferroviaris Madrid-Centre-Portugal; Mediterrani-Atlàntic; i Mediterrani, amb 80 trens setmanals amb origen/destine el Port de València.
“Les inversions que estem duent a terme des de Valenciaport estan donant els seus resultats. Així, per exemple, estem destinant més de 84,6 milions d’euros a condicionar la línia Saragossa-Terol-Sagunt-València, la qual cosa s’està notant en l’augment dels trànsits en el corredor Cantàbric-Mediterrani amb setmanes que es poden arribar als 40 trens de mitjana”, ha explicat Aurelio Martínez.
Jornada lusità-hispana
Aurelio Martínez ha participat en el panell ‘La importància per als ports dels corredors ferroviaris de la Península Ibèrica i la seua connexió amb la resta d’Europa’ al costat del president de l’Autoritat Portuària de Sines, José Luis Cacho, el president do Col·legi de Engenharia Mecânica, Aires Ferreira, i el degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports d’Extremadura, José Manuel Blanco.
Este esdeveniment ha sigut organitzat per Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Industrials i la Ordem dues Engenheiros de Portugal en el port de Sines (Portugal). En este encontre han participat representants del sector de la logística al més alt nivell com la presidenta del Centre Espanyol de Logística, Ana González; Antonio Pérez Millán, president de la Unió d’Operadors de Transport Comodal, Pedro Guedes, president de Comboios de Portugal. A més, ha comptat amb Jorge Ballesteros, subdirector de Planificació Ferroviària del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i José Clemente, Director d’Empreniments i Infraestructures del Govern de Portugal.