El termini de presentació de les ofertes per a estes 3 parcel·les serà de 90 dies naturals.

La ZAL ja ha rebut ofertes per a quatre parcel·les que, en conjunt, suposaran una inversió de 73,4 milions d’euros i permetran la creació de 1.500 llocs de treball.

Els projectes empresarials de les quatre parcel·les ja presentades compten amb importants compromisos en matèria de reducció d’emissions de CO2.

L’APV estima que amb les 7 parcel·les de la ZAL es generaran més de 2.000 llocs de treball.

València, 28 de novembre de 2019.- València Plataforma Intermodal i Logística ha publicat hui el plec de condicions que regirà l’adjudicació i constitució d’un dret de superfície sobre tres les parcel·les edificables de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del port de València que estaven pendents d’adjudicar. Aquests plecs suposen traure a concurs un total de 107.000 m2 per a activitats logístiques corresponents a les parcel·les A1, B1 i A3. El termini de presentació de les ofertes serà de 90 dies naturals.

Per a l’adjudicació de les parcel·les s’han establits els mateixos criteris de valoració tècnica i econòmica que en l’anterior adjudicació. En concret, entre els requeriments tècnics es troben la naturalesa dels clients finalistes i la vinculació del projecte amb el trànsit marítim; el projecte tècnic i d’inversió específic a desenvolupar en la ZAL; mesures d’impacte socioeconòmic com la creació de nous llocs de treball especialment en col·lectius amb alt risc d’exclusió social en l’entorn en el qual se situa la ZAL o la potenciació de la igualtat de gènere; i mesures de millora mediambiental entre les quals destaquen les actuacions per a la reducció d’emissions de CO2e, l’ús de fonts d’energia alternativa i el compromís d’implementar mesures que contribuïsquen a l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Pel que respecta als criteris econòmics, s’atendran la valoració del cànon mensual oferit, així com les inversions previstes a realitzar.

Projectes ja presentats

VPI Logística ja ha rebut ofertes econòmiques per quatre parcel·les de la ZAL -F2, G2, A2 i B2-.

Les quatre primeres empreses que han presentat els seus projectes logístics per a la ZAL (Raminatrans, QA Pimba, MSC i Medlog) tenen previst invertir, conjuntament, 73,4 milions d’euros. Esta inversió permetrà la creació de 1.518 ocupacions (188 directes i 1.330 indirectes). L’Autoritat Portuària de València estima que amb les 7 parcel·les (les 4 anteriors, més les 3 actuals) de la ZAL es generaran més de 2.000 llocs de treball.

Les quatre primeres empreses aspirants per a instal·lar-se en la ZAL del port de València es comprometen a contractar a aturats de llarga duració i a persones en risc d’exclusió social. En tots els casos, els projectes empresarials presenten un fort component ecològic, ja siga per la instal·lació de complexos sistemes d’estalvi energètic i plantes fotovoltaiques o pel compromís de no contractar subministrament elèctric procedent de combustibles fòssils.

En concret, l’empresa valenciana Grup Raminatrans s’ha compromés a una inversió de 9,21 milions d’euros per a alçar un magatzem logístic on gestionar temporalment depòsits duaners, preparació de comandes, embalatges i etiquetatge de mercaderies. Aquesta nau tindrà una superfície de 15.496 m2 d’una parcel·la -la F2 en el pla de la ZAL- de 24.863 m2, és a dir, la instal·lació ocuparà el 62% de l’extensió a la qual aspira.

Grup Raminatrans avalua l’impacte del seu projecte en matèria d’ocupació en 50 llocs directes i altres 150 indirectes. En la seua oferta, Raminatrans es compromet a la contractació d’ocupació en els barris pròxims a la ZAL i a garantir la igualtat de gènere en les seues contractacions amb paritat home/dona. Així mateix, la companyia es compromet a col·laborar amb les ONG de proximitat i recorrerà a l’associació Enkadena, empresa de treball temporal que empra a expresidiaris en reinserció laboral, per a oferir llocs de treball. Raminatrans ha denominat el seu pla per a la ZAL com a “Projecte zero” atés que serà un edifici amb zero emissions de CO2.

Per part seua, la també empresa valenciana QA Pimba preveu invertir 8,63 milions d’euros per a alçar una nau de 21.512 m2 en la parcel·la G2. Amb estes xifres, el percentatge d’ocupació d’esta parcel·la se situa en el 64%. En matèria de llocs de treball, el projecte de QA Pimba preveu generar 53 ocupacions directes i 180 indirectes.

En el seu projecte empresarial, QA Pimba es compromet a prioritzar l’ocupació a residents de l’entorn de la ZAL i a desenvolupar una política de RSC compromesa amb el seu entorn més pròxim. En matèria mediambiental, la companyia detalla inversions en energia solar, tèrmica i fotovoltaica i compromisos de reducció de CO2.

Pel que respecta a MSC, el seu projecte contempla una inversió de 19,86 milions d’euros per a la construcció d’una nau de 20.200 m2 que se situarà en la parcel·la A2, la qual cosa representa un 60% del percentatge d’ubicació d’esta parcel·la. El projecte de MSC contempla la creació de 60 llocs de treball directes i 500 indirectes. En matèria socioeconòmica, MSC es compromet a contractar al 2% de l’ocupació que genere entre persones amb el risc d’exclusió social o aturats de llarga duració. En matèria mediambiental, proposa un fort impuls del vehicle elèctric en les seues instal·lacions i instal·lar 5.050 unitats generadores d’energia solar que permetran un estalvi anual en emissions de 785 tones de CO2 a l’any. La potència instal·lada de la seua central fotovoltaica d’aquesta planta serà de 1.662 Kwp, que generarà a l’any 2.040.825 Kwhp.

La inversió més elevada de les oferides per a una parcel·la de la ZAL és la que planteja MEDLOG, una extensió empresarial del grup MSC. Esta companyia ha oferit una inversió de 35,76 milions d’euros per a la instal·lació d’una nau logística especialitzada en el transport per contenidor en fred per a congelats i productes refrigerats. L’ocupació anunciada és de 25 llocs de treball directes i 500 ocupacions indirectes. En la parcel·la B2 de la ZAL alçaria una nau de 25.400 m2; el que suposaria una ocupació del 65% de la seua parcel·la de 39.600 m2.

MEDLOG es compromet a realitzar el 2% de les seues contractacions entre el col·lectiu d’aturats de llarga duració o de persones amb el risc d’exclusió social que residisquen a l’entorn de la ZAL; i com a plantejament ambiental, esta empresa anuncia que sol·licitarà el subministrament elèctric a les companyies que li garantisquen que l’origen de l’energia contractada no genera emissions contaminants; això és, de fonts no generadores de CO2. Paral·lelament, MEGLOG ofereix la construcció en la seua nau de la ZAL d’una pròpia central d’energia fotovoltaica instal·lant plaques amb una capacitat de potència de 2.093 Kwp, per al que instal·larà 6.343 unitats o mòduls fotovoltaics, capaços de generar un estalvi de 1.074 tones de CO2 a l’any. La totalitat de les màquines de magatzem, carretons, vehicles, etc seran elèctrics. Amb estes mesures, l’empresa aspira a l’obtenció de la certificació BREAM.