- El profund vincle entre els barris mariners de València, el seu port i el Mediterrani és l’eix central de la nova mostra fotogràfica que organitza l’Autoritat Portuària de València a la sala d’exposicions de l’Edifici del Rellotge
- Els veïns i turistes podran gaudir del seu contingut de manera totalment gratuïta en horari d’11 a 19 hores (caps de setmana i festius inclosos)
- L’exposició, que podrà visitar-se del 5 d’octubre al 3 de novembre, ofereix una selecció d’imatges històriques i contemporànies que retraten l’essència de la vida portuària i del seu entorn
València, 3 d’octubre de 2024.- El Port de València, més enllà de la seua funció econòmica i logística, és un espai carregat d’història, identitat i cultura. Un testimoniatge viu del caràcter i la vida dels barris mariners de la ciutat, on s’entrellacen el passat i el present, el treball i l’oci, la solemnitat de les seues tradicions i la festa popular. Esta rica herència és l’essència de l’exposició Viure el Port, que s’obrirà al públic de manera gratuïta en l’Edifici del Rellotge del 5 d’octubre al 3 de novembre.
Les imatges que formen part d’esta mostra (en blanc i negre i en color) són un retrat dels diversos usos que el port i el seu entorn han tingut al llarg del temps, des de les labors portuàries fins a les activitats recreatives i les expressions de devoció popular. Més d’un centenar de fotografies exposades en l’Edifici del Rellotge capturen el profund vincle que uneix als barris mariners de València amb la mar i el port, consolidant-se com un patrimoni cultural i social clau per als valencians i valencianes.
Viure el Port s’organitza en tres seccions temàtiques: treball, oci i tradició. Cadascuna d’estes àrees compta amb fotografies històriques i actuals que il·lustren l’estreta relació dels valencians amb el seu port. La major part de les imatges han sigut cedides per l’Arxiu Luis Vidal (la seua autoria pertany a les seues quatre generacions de fotògrafs professionals). També hi ha fotografies cedides per part d’altres Arxius fotogràfics: Antonio Alcaraz, Autoritat Portuària de València, Club d’Atletisme Poblats Marítims, Federació de Natació CV, Federació Triatló CV, Josele Bort, Junta Major de la Setmana Santa Marinera, La Marina de València, Molt Il·lustre Germanor de Santíssim Crist del Grau i Museu Ca’Pesaro – Galeria Internacional d’Art Modern (Venècia).
Viure el Port, Treballant en la Mar
El Port com a motor econòmic és el fil conductor d’esta primera secció que es reconeix visualment perquè s’emmarca sobre un to blau. Els habitants dels barris mariners de València han exercit un paper clau en l’economia local gràcies a oficis lligats a la mar, com la pesca, la construcció i reparació d’embarcacions, i la confecció de xarxes i veles. A més, el port ha proporcionat un entorn segur per al comerç marítim, la qual cosa ha afavorit la diversificació d’ocupacions i ha enriquit la vida comunitària.
Viure el Port, Gaudint del Temps Lliure
Aquesta segona secció, que destaca l’aspecte lúdic del port, es presenta sobre un fons ocre, convidant al visitant a recórrer un espai ple de dinamisme i activitats recreatives. Des del segle XX, el Port de València ha sigut un centre destacat per a activitats d’oci i recreació. En 1903, es va fundar el primer Club Nàutic al costat del port, i en 1910 es va celebrar la primera competició de natació durant la Fira de Juliol. Els molls del port s’han convertit en un epicentre d’esdeveniments esportius i recreatius, mantenint la seua rellevància fins hui.
Viure el Port, Celebrant amb Solemnitat
La tercera i última secció, sobre un fons rosat, submergeix al visitant en la riquesa d’aquestes tradicions, on el port es converteix en un espai de trobada i solemnitat. Aquest apartat està dedicat a ressaltar els costums i cerimònies que continuen marcant la vida en els barris mariners.
El Port de València també ha sigut escenari d’importants actes de devoció i festivitats religioses profundament arrelades en els barris mariners. Tradicions com l’arribada del Crist del Grau, en 1411, i l’emblemàtica Setmana Santa Marinera, mostren la forta connexió emocional i espiritual de la comunitat amb el port i la mar.
La historiadora de l’Art Ester Medán, el fotògraf Luis Vidal Ayala i el catedràtic d’Història de l’Art Luis Arciniega són els comissaris d’aquesta exposició -organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV) en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, la Càtedra Demetrio Ribes i la Universitat de València. Així mateix, també han col·laborat alguns particulars: Paco Burguera, Virginia Colomines, Eduardo García-Leonardo, Pep Martorell, María de la Mar Mateo i Antonio Romero.