El professor Vicente Pallardó, director de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària, ha participat en la jornada organitzada per la càtedra per a analitzar l’estratègia portuària en el context global

També s’ha presentat l’Indicador ‘Trading with friends’ que ofereix una avaluació del grau de dependència de l’economia espanyola respecte a règims no democràtics

Segons aquest estudi, entre 2009 i 2019 el Port de València ha augmentat un 14% els trànsits amb els països democràtics

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat “la caiguda dels nolis per la baixada de la demanda en el comerç internacional i l’increment de la capacitat de la flota”

El director de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària de la Universitat de València, Vicente Pallardó, s’ha mostrat rotund en assenyalar que
“l’absència d’un port d’una magnitud com el de València seria gravíssim per a la nostra economia i la nostra societat”, el primer del Mediterrani en el trànsit de contenidors, tindria un cost substancial per al model productiu valencià que és una regió eminentment exportadora en la qual se sustenta el creixement econòmic i l’ocupació de qualitat. Per a ells, Valenciaport és l’eix vertebrador d’aqueix model i la seua absència tindria un impacte terriblement negatiu”.

“Fins i tot seria negatiu la incapacitat del port per a seguir la dinàmica dels temps i adaptar-se a les exigències d’una economia mundial molt dinàmica i que exigeix ser capaç de competir innovant i invertint en infraestructures sostenibles”, ha continuat Pallardó. Una estratègia que està desenvolupant Valenciaport per a continuar sent un recinte hub i de referència al Mediterrani.

El professor de la Universitat de València i director de la Càtedra ha insistit que “és inimaginable el valor i el mal que podria provocar per a la nostra economia i per al conjunt de la societat l’absència del port. El cost del no port seria gravíssim per a la nostra capacitat exportadora i importadora, i per tant per a la nostra economia i prosperitat”.

Pallardó, analista de conjuntura econòmica de l’Institut d’Economia Internacional (IEI), ha realitzat aquestes declaracions durant la jornada organitzada per la Càtedra d’Economia Portuària ‘Port strategy and performance in the new global scenario’. En aquest esdeveniment experts internacionals del sector marítim han analitzat les claus per a millorar les operatives dels Ports i l’optimització dels seus processos en l’actual economia globalitzada.

Durant la jornada també s’ha presentat l’Indicador ‘Trading with friends’ que elaborarà la Càtedra per a oferir una avaluació del grau de dependència de l’economia espanyola (en termes absoluts i en relació amb altres països), en exportacions i importacions, respecte a règims no democràtics. “Amb això -ha indicat Pallardó- es pretén assenyalar la rellevància d’una potencial interrupció, parcial o total, de les relacions comercials internacionals segons el tipus de règim polític imperant en cada país, tenint en compte el complicat escenari geopolític actual i el debat obert sobre el decoupling”.

En aquesta primera introducció de l’Índex, es recull que el 75% de les exportacions i el 60% de les importacions espanyoles es realitzen amb països amb democràcies plenes pel que el grau de dependència amb els països no democràtics no és important encara que “en els últims anys aquesta augmentat, especialment en importacions”. En el cas de Valenciaport, el professor Pallardó ha destacat que “en l’última dècada, entre 2009 i 2019, el Port de València ha augmentat un 14% els trànsits amb països democràtics”. Durant la seua intervenció ha explicat que aquest indicador també mostrarà “els beneficis del trànsit marítim en les empreses però també per a la ciutadania”.

Caiguda dels nolis

Per la seua part, el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha realitzat una mirada sobre la conjuntura econòmica mundial, marcada per “un període de forta desacceleració del PIB i de comerç mundial que grava la tendència a la caiguda de l’elasticitat del comerç. La inflació es mantindrà alta enguany i gran part del següent, també en el cas de la subjacent. Ambdues continuaran elevades i resistents a la baixa”.

Respecte a la situació en el sector marítim, el responsable de Valenciaport ha apuntat que “els nolis continuaran caient en els pròxims mesos a causa de la baixada de la demanda de comerç internacional, el creixement de la capacitat de la flota amb més contenidors en el mercat. No obstant això, els nolis no tornaran a nivells de 2019 perquè els costos han crescut en aquests anys”. Martínez també ha destacat que aquesta caiguda en el preu del transport de mercaderies es produeix “en un moment d’oligopoli on les 10 principals navilieres controlen el 85% del mercat”.
“Fruit d’aquesta conjuntura -ha continuat Martínez- el 50% de la congestió portuària s’ha resolt. El problema és que l’estada mitjana dels contenidors en els ports ha passat de set a dotze dies”.

Un entorn complex

La Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària ha realitzat hui el workshop ‘Port strategy and performance in the new global scenario’. La primera part de la Jornada ha comptat, a més d’Aurelio Martinez i Vicente Pallardó amb la vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa María Donat.

En la segona part de la Jornada els ponents internacionals, experts en el sector marítim-portuari, han presentat la seua visió sobre: “l’actual entorn marítim-portuari i la importància dels indicadors sectorials per a comprendre la rellevància dels ports per al desenvolupament econòmic”. En aquesta taula, que ha estat moderada per Juan Manuel Díez, cap de Planificació Estratègica de l’APV, han participat Michael Dooms, Vrije Universiteit Brussel-Solvay Business School; Theo Notteboom, University Antwerp-Maritime Academy; Thanos Pallis, University of Piraeus; Luis Antonia Rodríguez, United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD); i Vicente Pallardó.

Aquesta jornada forma part del programa d’actuació de la Càtedra Valenciaport d’Economia Portuària, fruit de la col·laboració entre l’Autoritat Portuària de València i la Universitat de València. Aquesta unió es va forjar amb l’objectiu de desenvolupar activitats d’investigació relacionades amb l’anàlisi i seguiment periòdic de la conjuntura econòmica internacional, del comerç i la seua implicació marítim-portuària, així com promoure la divulgació i afavorir la col·laboració i l’intercanvi de coneixement entre universitats i professionals facilitant espais de encontre.