Entre maig de 2020 i abril d’enguany els contenidors dedicats a les vendes a l’exterior de les empreses espanyoles han aconseguit els 1.000.354 TEUs

Només el mes d’abril, els contenidors de càrrega van augmentar un 18,45%, la qual cosa mostra el dinamisme de l’activitat exportadora per a la recuperació econòmica i la generació d’ocupació

Valenciaport reforça la seua posició com a “port hub” d’eixida dels productes espanyols i com a “port estratègic – que fa de pont amb els ports de 168 països- per a les empreses de la seua àrea d’influència

València, 11 de maig de 2021. Per primera vegada en la història del Port de València els contenidors destinats a l’exportació (càrrega) han superat la xifra del milió unitats (TEUs) en un any (període comprés entre maig de 2020 i abril de 2021), segons recullen les dades provisionals del Butlletí Estadístic de l’Autoritat Portuària de València (APV) del mes maig. Es tracta d’una xifra que representa un 5% més que la reflectida en l’últim mesurament interanual i que torna a posar sobre la taula la rellevància de Valenciaport com a eina al servei de les empreses exportadores; sector que està resultant clau per a la recuperació econòmica, després de la crisi generada pels efectes del COVID-19.

L’avanç de les dades estadístiques provisionals de l’APV d’abril mostra que el nombre de contenidors plens de càrrega (per a l’exportació) van créixer un 18,45%; una xifra que manté el seu vigor en l’acumulat de l’any (gener-abril) on també ofereix un augment del 17,45%. Les dades definitives de trànsits de l’APV estaran disponibles a finals de la pròxima setmana, encara que, en qualsevol cas estan dins de la senda que mostra la puixança exportadora mostrada ja en el segon semestre de 2020 quan el creixement anual mitjà dels TEUs d’exportació va ser de l’11%.

Per a l’APV estem davant unes dades que ratifiquen una vegada més que l’activitat exportadora del teixit empresarial import/export de la Comunitat Valenciana i Espanya és especialment estratègic per a la recuperació.

Els materials de construcció tiren de l’exportació

Segons les últimes dades definitives del Butlletí estadístic de l’APV corresponents a març de mercaderia containeritzada, per epígrafs estadístics, el de “materials de construcció” va ser el més dinàmic en l’exportació, amb un total d’1.544.434 tones; un 32,62% més que en el primer trimestre de 2020. Li van seguir els “productes químics”, amb 384.455 tones mobilitzades i un increment del 16,46%. A continuació, es van situar “vins, begudes i similars” amb un creixement del 22,52% i 266.795 tones gestionades; “productes alimentaris” amb 244.873 tones (+56,28%); “resta de mercaderies” amb 176.430 tones (+20,34%); i “paper i pasta” amb un augment del 34,85%.

Exportació, motor de la recuperació

Les exportacions de les indústries espanyoles es perfilen com un motor clau per a la bona marxa de l’economia espanyola. Així ho recullen diferents institucions, i així ho posa en valor el ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en el seu ‘Pla d’Acció per a la Internacionalització de l’Economia Espanyola 2021-22’, que està alineat amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que contempla com una de les línies estratègiques de treball: Configurar el sector exterior com a pilar de creixement i ocupació a través de la diversificació de les exportacions i la implantació d’empreses espanyoles en sectors i destins estratègics, així com atraure la inversió estrangera directa en sectors estratègics.

En les seues estimacions, el Ministeri apunta que una de les claus de la tendència positiva del sector exterior és la diversitat geogràfica, una menor dependència de la zona euro i un major pes de les exportacions a Àsia, Àfrica i Amèrica del Nord, i en menor mesura Amèrica Llatina. Es tracta de les àrees de mercat on més ha crescut la presència i la connectivitat de Valenciaport; port espanyol millor connectat, quart d’Europa i en el top 20 a nivell mundial, segons dades de Nacions Unides (UNCTAD).

En esta línia, segons l’Informe El Port de València, clau per a la diversificació de les exportacions valencianes, elaborat per la Cambra de Comerç reafirma la importància del recinte portuari en l’ampliació de la base i els mercats exportadors de la Comunitat Valenciana, “en les dues últimes dècades s’ha assistit a un procés de diversificació dels mercats d’exportació i importació, cap a mercats més dinàmics i emergents, com són el cas d’Amèrica del Nord i Àsia, que passen de representar el 8% en 2.000 al 13% o més en 2020. La diversificació de mercats d’exportació s’ha produït cap a Amèrica del Nord i Àsia, on el transport marítim suposa més del 65% de les exportacions. En esta mateixa línia, els mercats no europeus del Mediterrani (Nord de áfrica, Turquia i Israel) experimenten un notable dinamisme, augmenten el seu pes dins del comerç exterior valencià”.

En este sentit, l’informe de la Cambra de València contínua que “entre els factors que han dinamitzat la diversificació de mercats per a les empreses valencianes en les dues últimes dècades es troba el notable desenvolupament que ha tingut el port de València, amb l’augment de la grandària dels vaixells, la contenerització, el creixement de les línies marítimes i l’abaratiment dels nolis. Les empreses valencianes, i també espanyoles, disposen d’una infraestructura tan potent com ValenciaPort, que amb la seua elevada connectivitat (la més elevada entre els ports espanyols) i grau de digitalització, els facilita el procés de diversificació de mercats i internacionalització cap a zones amb una major llunyania geogràfica, que a més constitueixen mercats amplis i més dinàmics que la mateixa economia europea”.

El port valencià manté relacions comercials amb un miler de ports de 168 països diferents, i opera amb 98 línies regulars gestionades per 35 companyies navilieres diferents. Una operativitat que posa en valor a Valenciaport com a indústria tractora al servei de la comunitat logística i el teixit empresarial import/export d’Espanya, i sens dubte, eina fonamental perquè els taulells de Castelló, el cotxes fabricats en qualsevol factoria espanyola, els béns agroalimentaris, els vins espanyols o els productes químics, entre altres, puguen consumir-se en mercats tan diversos com els Estats Units, la Xina, el Canadà, el Marroc, l’Aràbia Saudita, l’Índia, Unió dels Emirats Àrabs, el Brasil, Nova Zelanda o Vanuatu.

Així, segons les dades de l’APV, el 45% del trànsit de contenidors amb origen o destinació Valenciaport corresponen a l’àrea geogràfica de Mitjà i Llunyà Oest, mentre que el 25% corresponen al continent americà, dels quals el 12% corresponen als Estats Units i el Canadà. Una xifra, el 12%, similar als TEUs mobilitzats en la zona Mediterrani/Mar Negre.