El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Díez Orejas, ha participat en la Conferència sobre Contractació Pública organitzada per la Comissió Europea.

Explica que “totes les infraestructures en les seues diferents fases de planificació, licitació, construcció i operativitat estan sotmesos a un rigorós control i seguiment ambiental perquè volem ser referents com a ports sostenibles en la línia del nostre compromís de 2030, zero emissions.

La nova terminal nord de contenidors i la terminal de passatgers, exemples d’infraestructures sostenibles d’última generació per a fer front als desafiaments globals.

“Les infraestructures portuàries que està desenvolupant Valenciaport sumen sostenibilitat amb creixement. Este és el cas de la terminal nord de contenidors i la terminal pública de passatgers, dos exemples de col·laboració públic-privada d’actuacions sostenibles d’última generació per a fer front als desafiaments globals”, ha explicat Juan Manuel Díez Orejas, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’Autoritat Portuària de València (APV).

Díez Orejas ha participat en la Conferència d’Alt Nivell sobre Contractació Pública, organitzada amb la Comissió Europea sota la presidència de Portugal on ha assegurat que “en Valenciaport totes les infraestructures, en les seues diferents fases de planificació, licitació, construcció i operacional, estan sotmeses a un rigorós control i seguiment ambiental perquè volem ser referents com a ports sostenibles i complir el nostre compromís de 2030, zero emissions”.

Esta Conferència és l’esdeveniment clau sobre contractació pública que tindrà lloc a nivell europeu durant el primer semestre de 2021. Sota el lema “Dirigint el futur: Contractació Pública Ecològica, Sostenible i Digital”, la conferència abordarà els reptes als quals s’enfronta a nivell europeu en matèria de contractació pública verda i sostenible i la importància de la transformació digital. El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha participat en la taula de treball: “Inversió pública ecològica i sostenible en el periode posterior a la crisi de la COVID-19” al costat de Katharina Knapton-Vierlich, Acting Head of Public Procurement Unit Europe, DG Grown European Commision;  Wim Holleman, Advisor, Netherlands Ministry of Infraestructure and Water Managament; i Vicent Gaillard, CFO at Société du Grand Paris.

Durant la seua intervenció, el responsable de l’APV ha explicat les quatre etapes de control en el desenvolupament de les infraestructures portuàries: en la fase de planificació amb el compliment dels requisits del marc de la Declaració d’Impacte Ambiental, en la de licitació on s’inclouen els requisits ambientals per a l’inversor privat. En l’etapa de construcció, des de l’APV es promou la “compra verda” concorde al certificat EMAS de Valenciaport, mentre que durant l’explotació s’impulsen les millors pràctiques ambientals (incloent les certificacions ambientals i la cooperació global dins de l’esquema ECOPORT València).

En la seua exposició, ha posat en valor dues infraestructures estratègies en sostenibilitat i creixement de Valenciaport. D’una banda, la nova terminal nord de contenidors que serà la més avançada mediambientalment del món, ja que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric als vaixells, contemplarà l’ús de maquinària elèctrica i hidrogen, l’origen de les energies serà en un 100% de fonts renovables, l’ús de la intel·ligència artificial per a incrementar l’eficiència, la reducció d’un 98% de les emissions de CO2 actuals o la intermodalitat ferroviària.

D’altra banda, la nova terminal de passatgers del Port de València ha sigut pensada per a garantir que el 100% de l’energia necessària es produïsca en les pròpies instal·lacions i siga d’origen renovable. A més, apostarà per l’economia circular i les atracades estaran equipades amb xarxa de subministrament elèctric als vaixells atracats.