Baleària va realitzar l’any passat 291 subministraments de GNL en el Port de València amb el mètode multitruck-to-ship, que facilita unes operacions més ràpides i eficients

Suposen el 40% dels proveïments de la naviliera a Espanya i posicionen a Valenciaport com a referent en l’impuls de combustibles nets

L’aposta pel GNL s’emmarca en l’estratègia ambiental de Valenciaport 2030, zero emissions

València, 25 de gener de 2021.- Valenciaport se situa al capdavant d’Espanya en el subministrament de GNL (Gas Natural Liquat) realitzat per Baleària. En concret, en 2020 la naviliera va dur a terme un total de 291 operacions de proveïment de gas natural, fins a aconseguir els 26.777 m³, en el Port de València, una xifra que representa el 40% dels bunkerings duts a terme per la companyia a Espanya.

L’Autoritat Portuària de València (APV) i Baleària porten anys col·laborant en la introducció del GNL i la millora dels serveis de proveïment als vaixells amb este combustible amb la posada en marxa del sistema Multi Truck to Ship (MTTS). Així, el 95% de tots els subministraments de Baleària es van realitzar a través d’este mètode on diverses cisternes subministren simultàniament el gas natural liquat al vaixell, de manera que el bunkering és més ràpid i eficaç. Els vaixells que van rebre este combustible més net van ser els cinc ferries que durant l’any passat van connectar el port de València amb les Balears: Hypatia d’Alexandria, Abel Matutes, Sicília, Nàpols i Bahama Mama. ESK ha sigut l’empresa encarregada de realitzar estas càrregues.

El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha assenyalat que “un dels eixos de la nostra activitat ambiental és la col·laboració amb empreses capdavanteres com Baleària per a navegar junts en l’objectiu comú de la descarbonització i l’ús d’energies netes. Una estratègia que s’emmarca en Valenciaport 2030, zero emissions en la qual està immersa tota la comunitat portuària per a ser un dels ports més ecoeficients d’Europa”.

Per la seau part, el president de Baleària, Adolfo Utor, ha indicat que “som l’única companyia de ferries que navega a gas i això ens situa al capdavant dels subministraments fets a Espanya, on el 96% de tots els bunkerings realitzats en vaixells corresponen als nostres vaixells”. El president de Baleària també ha recordat que la naviliera disposa en l’actualitat de sis vaixells navegant a gas. “Tenim el convenciment que el compromís amb el medi ambient és compatible amb la competitivitat de l’empresa. Som pioners amb l’ús del gas natural i enguany complementarem la renovació de nou vaixells de la flota, que han suposat una inversió de 380 milions d’euros”. Utor ha afegit que l’objectiu en el qual treballa ara Baleària és aconseguir 0 emissions mitjançant projectes d’energia renovable, com l’hidrogen verd i el gas renovable.

En esta línia, Aurelio Martínez, ha apuntat que “el pla de Valenciaport contempla, entre altres accions, estudis de viabilitat per la instal·lació d’un parc eòlic, la implantació d’energia solar fotovoltaica, la instal·lació d’una subestació elèctrica, el subministrament d’electricitat als vaixells en port o l’ús de combustibles nets com GNL o Hidrogen”.

A nivell estatal, al llarg de 2020, Baleària ha dut a terme un total de 714 bunkerings en els diferents ports peninsulars en els quals opera. A la Comunitat Valenciana, també ha realitzat 36 operacions a Dénia, i la naviliera ha dut a terme subministraments a Barcelona, Almeria, Màlaga i Huelva.