Valenciaport saca a licitació el Pla Estratègic 2030

Contempla una revisió en 2025 i una proposta conjunta per a Valenciaporti per als ports de València, Sagunt i Gandia que tinga en compte les seues singularitats.

Noves oportunitats de negoci i desenvolupament tecnològic; transició energètica, descarbonització i lluita contra el canvi climàtic; transformació digital; innovació; i relació Port-Ciutat són els cinc eixos del nou Pla Estratègic.

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha tret a licitació l’assistència tècnica per a l’elaboració del Pla Estratègic de Valenciaport 2030 que tindrà cinc eixos: noves oportunitats de negoci i desenvolupament tecnològic; transició energètica, descarbonització i lluita contra el canvi climàtic; transformació digital; innovació; i relació Port-Ciutat. Un document clau per a definir i fixar els objectius de Valenciaport per als pròxims anys que reforcen la seua posició com hub portuari referent al Mediterrani.

El Pla Estratègic de Valenciaport, amb un horitzó 2030, es completarà amb una visió a més llarg termini fins a 2050 i preveurà una possible revisió intermèdia en 2025. A més, ha d’incloure una proposta estratègica conjunta per a Valenciaport i per a cadascun dels ports dependents de l’APV, és a dir, el Port de València, el Port de Sagunt i el Port de Gandia, tenint en compte les singularitats i els rols de cadascun d’ells com a port comercial, port logístic i industrial i port ciutadà. Este Pla estarà alineat als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i el Pacte Verd de la Unió Europea i al marc del sistema portuari que està dissenyant Ports de l’Estat i en el qual està participant activament Valenciaport.

Donar resposta a les noves necessitats

En els últims anys s’han produït importants canvis de caràcter tecnològic, econòmic i social que estan influint en l’activitat marítim-portuària. Els canvis geopolítics i en les pautes de comerç mundial, la crisi climàtica que ens aboca a un canvi de model energètic, els avanços tecnològics derivats de la digitalització i la Indústria 4.0, les polítiques d’aliances de navilieres i la seua integració vertical, les majors exigències ciutadanes de participació en les decisions públiques que els afecten, són alguns exemples de canvis d’escenaris en què ens trobem i als quals cal donar resposta en els pròxims anys.

En este context, és necessari abordar una nova reflexió estratègica que permeta redefinir la missió i visió de l’APV en el seu conjunt i de cadascun dels seus ports en particular, amb un horitzó fins a 2030, a fi d’afrontar estos reptes i disposar d’un renovat full de ruta que assegure la competitivitat de les seues instal·lacions i serveis i la seua contribució a la prosperitat i benestar social.

Este Pla, que ja va ser licitat, però va quedar sense adjudicar per no superar cap proposta el nivell tècnic, inclourà un nou punt a valorar sobre les previsions de trànsit, incloent l’evolució dels contenidors, per als tres ports gestionats per l’APV. El pressupost base de licitació és de 713.565 euros IVA inclòs i el termini per a presentar ofertes conclourà a l’octubre.