Valenciaport, amb la tradició i la història de “Les Corregudes de Joies” de Pinedo

L’APVse solidaritza amb aquesta històrica festivitat que enguany s’ha suspés per la crisi sanitària de la Covid-19

Valenciaportmostra el seu compromís amb un esdeveniment amb més de 150 anys d’antiguitat

Estos dies són molt especials per a Pinedo. Des de fa més de 150 anys la zona de platja de la Creu de la Conca acull a genetes i amazones amb els seus cavalls per a reptar-se en la tradicional Corregudes de Joies, un espectacle històric que enguany s’ha suspés per la crisi sanitària per la Covid-19. L’Autoritat Portuària de València, al costat de les empreses de la comunitat portuària que donen suport a estas carreres històriques, volen mostrar la seua solidaritat amb els organitzadors de l’esdeveniment i reiterar el seu compromís amb les Corregudes de Joies perquè l’any vinent els centenars de persones que visiten la platja de Pinedo tornen a vibrar amb estes carreres de cavall que se celebren des de mitjan del segle XIX.

Segons establix la tradició, en les Corregudes de Joies, el genet ha de muntar sense cadira, tal com s’ha fet des dels seus inicis per part dels agricultors i llauradors de la zona, que van ser els que van impulsar estes carreres en el marc de les seues festes populars. El nom de Corregudes de Joies prové del premi que s’entrega als guanyadors, uns mocadors de seda grans que solen estar penjats sobre les corones de llorer durant els dies de la carrera. Un dels mocadors serà per a engalanar el coll del cavall guanyador i un altre per al genet que s’alça sobre el triomf.

Imatges de gran bellesa

Les imatges dels genets i amazones sobre els seus cavalls, la complicitat entre tots dos, la plasticitat o l’emoció del públic, l’arena i l’aigua de Pinedo, i el fons de les grues del Port com a espectadores privilegiades d’este espectacle, són considerades de gran bellesa pels afeccionats a la fotografia que cada any visiten este esdeveniment.

Es tracta d’una carrera de 700 metres en la qual els genets o amazones competixen per la joia lligada al coll, és a dir, un mocador de seda de diferent color sobre una corona de llorer que antigament es regalava a la dona estimada en finalitzar la carrera, tradició que es continua practicant en Pinedo.

Les Corregudes de Joies daten del segle XVIII i, en els seus orígens, se celebraven en l’horta al ritme de tabalet i la dolçaina. Pinedo és l’única població valenciana que ha mantingut esta tradició en el marc de la Festa Grossa.