Del 30 de setembre al 21 d’octubre l’Edifici del Rellotge del Port de València acull la mostra “Un món a bon port. Navegant amb els ODS”

Els visitants coneixeran els projectes d’hidrogen, plaques fotovoltaiques o energia eólica que està desenvolupant Valenciaport

A través de Aportem-Port Solidari, integrat per més de 30 organitzacions, es treballa “perquè ningú es quede arrere”

En l’exposició també es mostren les accions que s’estan realitzant des de Valenciaport per a fer front al canvi climàtic i conservar el medi ambient per a les generacions presents i futures

València, 26 de setembre de 2021.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha organitzat l’exposició “Un món a bon port. Navegant amb els ODS” on es fa un recorregut a través de diferents panells i materials didàctics de la contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des de diferents perspectives de la comunitat portuària en els Ports de València, de Gandia i de Sagunt. Este compromís s’aborda amb accions concretes que beneficien al conjunt de la societat per a aconseguir avançar en la necessària transformació del nostre món a través de la implicació global amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible acordats en l’Agenda 2030 per Nacions Unides.

En concret, des del 30 de setembre fins al 21 d’octubre, i en horari de 11h a 19h, l’Edifici del Rellotge, acull esta mostra que posa en valor la labor de la comunitat portuària de València amb estos objectius globals per a erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots. L’exposició reflecteix a través de diferents panells dividits en blocs d’ODS, amb imatges i dades, la contribució que es realitza en els ports que gestiona l’APV.

En un primer bloc “Que ningú es quede arrere”, els visitants poden veure les accions que es duen a terme en els ODS que tenen el seu epicentre en les persones: Fi de la Pobresa (Objectiu de Desenvolupament Sostenible -ODS 1-), Fam Zero (ODS 2), Salut i Benestar, Educació de Qualitat (ODS 4) i, Igualtat de Gènere (ODS 5). En concret, s’explica la iniciativa de Aportem-Port Solidari, una associació en la qual col·laboren més de 30 organitzacions de la comunitat portuària, i que ajuda a les persones més vulnerables dels barris pròxims al Port per a millorar les seues oportunitats i afavorir les condicions de vida. Una associació que treballa per a millorar l’accés a l’educació, la formació i cerca d’ocupació, revisions oftalmològiques o el subministrament d’aliments i material de primera necessitat entre altres. Al llarg d’aquests anys, des d’Aportem s’han entregat més de 17,5 tones de menjar, 18.300 peces de vestir o 56.500 unitats de material escolar. Una acció que es va intensificar durant la pandèmia de la COVID-19 amb el lliurament de materials de protecció.

A més, en este bloc s’explica les mesures que s’estan realitzant per a afavorir la conciliació familiar i la igualtat de gènere. De fet, en el Centre Portuari d’Ocupació de València treballen el 80% de les dones estibadores d’Espanya.

El Planeta a les nostres mans

En l’exposició també es mostren les accions que s’estan realitzant des del Port de València per a fer front al canvi climàtic i conservar el medi ambient per a les generacions presents i futures. En este bloc s’expliquen les iniciatives de la comunitat portuària en els Objectius: Aigua Neta i Sanejament (6), Producció i Consum Responsable (12), Acció pel Clima (13), Vida Submarina (14) i, Vida d’Ecosistemes Terrestres (15). En este apartat s’exposen campanyes com No Plàstic per a eliminar un milió de botelles de plàstic en les instal·lacions del Port, la labor de l’embarcació “Limpiamar” de neteja de les aigües abrigades, el cultiu de la clòtxina a l’interior del Port o la protecció de les espècies protegides d’ocells, especialment durant el seu període de reproducció.

Prosperar amb la naturalesa

Els visitants que recórreguen l’Edifici del Rellotge durant l’exposició també poden conéixer de primera mà l’aposta que està realitzant la comunitat portuària pel progrés econòmic en harmonia amb la naturalesa. Així, a través dels panells de la mostra s’expliquen l’ús d’energies netes com el Gas Natural Liquat (GNL), l’Hidrogen o els projectes d’energia fotovoltaica i eòlica. El Port de València és pioner en l’ús d’aquestes energies i és el primer recinte portuari d’Europa a incorporar l’hidrogen per a propulsar part de la maquinària que s’utilitza en les Terminals.

En este bloc, que aglutina els ODS Energia Assequible i No Contaminable (7), Treball Decent i Creixement Econòmic (8), Indústria, Innovació i Infraestructures (9), Reducció de les Desigualtats (10) i, Ciutats i Comunitats Sostenibles (11) també es mostra la contribució de Valenciaport a la generació d’ocupació i riquesa per a la seua àrea d’influència, la relació ciutat-port amb la labor que exerceixen els comités assessors dels Ports de València, Sagunt i Gandia per a coordinar espais sostenibles per a la ciutadania.

L’exposició també fa referència als ODS: Pau, Justícia i Institucions Sòlides (16) i Aliances per a aconseguir els Objectius (17), on es reflecteix l’aposta per la transparència, les polítiques inclusives i solidàries, i la funció de Valenciaport com a aliat estratègic amb institucions i empreses per a la consecució d’un desenvolupament econòmic, social i sostenible.

Objectius per a transformar el món

En 2015, l’Assemblea General de Nacions Unides va acordar i va publicar el document Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Esta iniciativa és una invitació a països, empreses, organitzacions i persones particulars a comprometre’s social, ambiental i econòmicament amb dèsset Objectius de Desenvolupament Sostenible —els ODS— per aconseguir en 2030, 169 metes centrades en les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.