ESPOposa en valor el compromís de Valenciaport amb comunicació i l’estrenyiment de la relació ciutat-port durant la pandèmia de la COVID-19.

Els guardons destaquen les iniciatives de la comunitat portuària per a facilitar l’activitat econòmica i visibilitzar l’esforç de la població durant la pandèmia amb iniciatives com #AlPieDelCañono #ImagenesImborrables.

Valenciaport opta al guardó sobre Integració Social dels Ports al costat dels recintes de Gdansk, Hamburg i Vigo.

El compromís de Valenciaport i la comunitat portuària per a facilitar l’activitat econòmica i posar en valor l’esforç de la societat durant la pandèmia de la COVID-19 és un dels projectes finalistes en la 13a edició dels Premis de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO). Valenciaport, al costat dels recintes de Gdansk, Hamburg i Vigo, optarà al guardó en la categoria d’Integració Social dels Ports. El jurat ha seleccionat estes quatre candidatures d’entre un total d’onze presentades sobre el tema de l’edició d’enguany: “El paper dels ports en la recuperació de la ciutat i la comunitat local”.

El Premi ESPO 2021 s’atorgarà a l’organisme gestor del port que millor haja exercit un paper en la recuperació de la crisi actual i haja contribuït a millorar la prosperitat de la ciutat, la comunitat local i la regió. En concret, el jurat ha valorat el projecte “Valenciaport, making the difficult easy”, on s’exposa la resiliència i el compromís de l’Autoritat Portuària de València (APV), en col·laboració amb la comunitat portuària, amb tots els seus agents, empreses, administracions i treballadors per a superar els moments difícils, com els viscuts durant la pandèmia, en benefici de la societat. El projecte ha comptat també amb la complicitat intangible entre el port i la ciutat a través de persones individuals. ESPO reconeix així la comunicació realitzada en els moments més durs de la pandèmia amb la ciutadania i l’estrenyiment de la relació ciutat-port en una situació extraordinària.

A través d’este projecte, s’han obert nous ponts de diàleg port-ciutat i s’ha demostrat com mitjançant la col·laboració és possible mantindre el progrés mutu, superar el pitjor de la crisi, compartir emocions i gestionar els recursos públics en benefici dels sectors més afectats per la COVID-19. La iniciativa de l’APV ha comptat amb la implicació de tota la comunitat portuària i de la societat, tant a nivell nacional com internacional.

Així, entre les iniciatives d’este projecte es troben la campanya #AlPieDelCañon, una acció solidària amb la qual a través de xicotets vídeos es va buscar promoure el reconeixement tant als professionals sanitaris com del sector logístic que, des de l’ombra, van aconseguir que una activitat tan essencial per a la població no s’assembla durant la pandèmia. La campanya va rebre més de 100 vídeos en 14 idiomes amb més de 100.000 visualitzacions i un abast de més de 500.000 persones en les diferents xarxes socials.

Un projecte que va continuar amb #ImagenesImborrables, acció que va rebre prop de 2.000 imatges enviades per la ciutadania de València i voltants on es plasmen de manera il·lustrativa com ha afrontat la societat la pandèmia del Coronavirus des de diferents punts de vista que reflecteixen aspectes com l’actuació del personal sanitari, el teletreball, el confinament, o l’adaptació a la desescalada. Una selecció d’estas imatges es va mostrar en l’exposició celebrada en l’Edifici del Rellotge i en un llibre en el qual van participar els ports de la Corunya, Castelló, Alacant i Ports de l’Estat.
Des del punt de vista social, també cal destacar la labor que desenvolupe APORTEM-Port Solidari, un projecte format per una trentena d’associacions, institucions, empreses i particulars vinculats al sector logístic portuari valencià, que ajuda a famílies i xiquets en risc d’exclusió social i a la lluita pel medi ambient. Durant l’any 2020, APORTEM va realitzar una gran labor entre els col·legis i col·lectius més desfavorits per a introduir la higiene i la protecció contra la COVID-19.

Paral·lelament a estas accions, l’APV va facilitar a proveïdors i prestadors de serveis 10 milions d’euros en concepte de mesures urgents i compensatòries per a pal·liar els efectes econòmics de la COVID-19. En concret, va destinar 7,33 milions d’euros a un total de 250 empreses per a facilitar liquiditat a les companyies que desenvolupen treballs per als ports de Gandia, Sagunt i València. A més, va avançar 2,64 milions d’euros en bonificacions pendents de 2019 als seus clients i va implantar la reducció de taxes.

El guanyador de la 13a edició del Premi ESPO s’anunciarà el 9 de novembre a Brussel·les. Els projectes preseleccionats es presentaran en el lloc web de la ESPO en les pròximes setmanes i les onze candidatures es presentaran en un fullet especial que es publicarà el 9 de novembre.