El projecte ECCLIPSE ha sigut desenvolupat per la Fundación Valenciaport, Ports de l’Estat i la Fundación per a la Investigació del Clima

La jornada se celebrarà el pròxim 26 d’abril en les instal·lacions de Ports de l’Estat a Madrid

El formulari d’inscripció a la jornada està disponible en el següent enllaç: https://forms.gle/jdP7wXGoCAwCMno1A

València, 12 d’abril de 2023.- Valenciaport forma part d’un projecte que analitza els escenaris de canvi climàtic i els seus efectes en els ports de València, Sagunt i Gandia per adaptar les seues infraestructures i operativitat a les variacions que es puguen produir a mitjà i llarg termini. Els experts que han treballat en ECCLIPSE (Avaluació del Canvi Climàtic en els Ports del Sud-oest Europeu) presentaran els resultats el pròxim 26 d’abril en les instal·lacions de Ports de l’Estat a Madrid. Un esdeveniment que compta amb la col·laboració de l’Autoritat Portuària de València, (APV), la Fundació Valenciaport i l’organisme estatal dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Durant esta jornada es presentaran els resultats d’este projecte europeu en el qual s’ha analitzat l’impacte del canvi climàtic en els ports i els seus efectes en l’entorn marítim. El programa comptarà amb la presència del president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez; la directora de la Secretaria General del programa Interreg SUDOE, Isabelle Roger; el director general de l’APV, Francesc Sánchez; i el director general de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa.

L’APV i la Fundació Valenciaport han treballat amb Ports de l’Estat i amb la Fundació per a la Investigació del Clima en l’elaboració d’una estratègia d’adaptació dels ports de València, Sagunt i Gandia, a l’efecte del canvi climàtic. Concretament, entre les activitats del projecte ECCLIPSE, s’ha definit una metodologia comuna d’anàlisi dels impactes del canvi climàtic i els seus efectes en l’entorn marítim portuari, elaborant models de predicció primerenca dels resultats de les variacions climàtiques a nivell local.

A més, i en col·laboració amb la comunitat portuària, s’han examinat els seus possibles impactes en les operacions i infraestructures portuàries. Això ha permés disposar d’un mapa complet de les vulnerabilitats dels ports, que seran monitorades en el marc de l’observatori sobre canvi climàtic creat a este efecte. A partir d’esta informació, es dissenyaran mesures d’adaptació per als recintes portuaris que hauran d’incloure’s dins d’un marc més ampli que permeta garantir que almenys el 80% de la cadena logística es manté operativa en cas que es produïsca qualsevol fenomen climàtic extrem.

Durant la jornada, que se celebrarà en format híbrid (en línia i presencial), es presentarà el Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 i el seu programa de treball; l’avaluació del canvi climàtic en els ports del sud-oest d’Europa, la seua reproductivitat i lliçons apreses; l’estratègia d’adaptació al canvi climàtic del sistema portuari espanyol; i els riscos climàtics dels ports de Sagunt, València i Gandia (Espanya), del port de Bordeus (França), i port d’Aveiro (Portugal), així com les projeccions del clima atmosfèric i oceànic d’estos.

ECCLIPSE és una iniciativa cofinançada per la Comissió Europea a través del Programa Interreg Sudoe. El consorci del projecte està format per la Fundació Valenciaport (coordinador), quatre socis tecnològics: Ports de l’Estat, Hidromod, Cerema i la Fundació per a la Investigació del Clima i tres ports: València, Aveiro i Bordeus.

El formulari d’inscripció a la jornada està disponible en el següent enllaç:
https://forms.gle/jdP7wXGoCAwCMno1A