L’Autoritat Portuària de València (APV) va participar en les jornades tècniques sobre Intel·ligència Artificial i Arxius organitzada per l’Associació d’Arxivers Espanyols en la Funció Pública (AEFP)

Valenciaport va presentar la seua aposta per la Intel·ligència Artificial en el tractament de les dades per a facilitar les cerques

La Transformació Digital és un dels objectius estratègics de l’APV per a fomentar nous models de negoci digitals i facilitar l’accés de la societat a la informació

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha presentat el seu Arxiu Històric en les jornades sobre ‘Intel·ligència Artificial i Arxius’ que ha organitzat l’Associació d’Arxivers Espanyols en la Funció Pública (AEFP) en la Facultat de Ciències de la Documentació de la Universitat Complutense de Madrid.

Durant la presentació, que portava per títol “La Intel·ligència Artificial al servei de la transparència de l’Administració Pública”, Xavier Mulet, cap d’Administració Electrònica i Gestió Documental, i Juan José Sevilla, responsable de Gestió Documental de l’APV van exposar el procés de creació i explotació d’aquest Arxiu Històric. Els responsables de Valenciaport van explicar l’ús de la Intel·ligència Artificial en el tractament de les dades dels expedients i els documents per a facilitar les cerques intel·ligents, senzilles i complexes d’aquests.

L’aplicació d’aquesta tecnologia s’inicia amb el processament OCR cognitiu (Optical Character Recognition) de les imatges dels documents (JPG), seguit del reconeixement cognitiu d’Entitats (persones, llocs i organitzacions) amb autoaprenentatge automàtic (machine learning). Posteriorment es realitza un processament avançat del llenguatge natural per a l’Anàlisi del sentiment a incorporar a la xarxa neuronal, l’extracció de les frases clau i la detecció de l’idioma. Finalment, s’alimenta l’Índex que permet una àmplia tipologia de consultes intel·ligents: cerques simples, cerques simples amb ús de comodins, cerques simples aproximades, cerques compostes, cerques compostes per proximitat, cerques amb priorització de termes, consulta de Metadades, cerca avançada de Metadades i cerques a través del Quadre de Classificació.

Totes les cerques poden realitzar-se utilitzant l’idioma prèviament seleccionat (espanyol, valencià i anglés), mostrant la informació recuperada de les metadades dels documents en aquest idioma.

D’altra banda, cal assenyalar que els representants de l’APV van mantindre una reunió amb María Olivera, vicedegana d’Estudiants i Biblioteca de la Facultat de Ciències de la Documentació. Després d’aquesta, van acordar explorar diferents vies de col·laboració per a la divulgació en la Universitat Complutense dels fons fotogràfics que l’APV va rescatar de les instal·lacions de l’antiga Unió Naval de Llevant.

Aquestes iniciatives s’emmarquen en un dels objectius del Pla Estratègic de Valenciaport com és l’aposta decidida per la Transformació Digital per a fomentar nous models de negocis digitals i de connectivitat i posicionar al port com ValenciaSmartPort compromés amb la societat.