La mostra gratuïta pot veure’s fins al 6 de novembre entre les 11.00 i 18.00 hores en l’Edifici del Rellotge del Port de València

L’exposició conté 300 etiquetes de productes valencians com a taronges, licors o vins, amb dissenys de finals del segle XIX i primera meitat del segle XX

Les imatges de marca són testimonis de la creativitat valenciana que, gràcies al Port de València, van viatjar i van difondre el nostre art i la terra valenciana per tot el món

València, 2 de novembre de 2022.- La història del disseny valencià, els emprenedors que van eixir a vendre els seus productes fora de la nostra terra i el paper fonamental del Port de València per a l’expansió de les exportacions valencianes per tot el món. A través de 300 etiquetes i fotos antigues del recinte portuari, l’exposició ‘València, Porta al Disseny. Exportació dels nostres productes als segles XIX i XX’, realitza un viatge en el temps per a descobrir la creativitat i la vocació exportadora dels productors de taronges, vins, licors i altres productes valencians.

La mostra, que es pot visitar gratuïtament fins al 6 de novembre entre les 11.00 i les 18.00 hores en l’Edifici del Rellotge del Port de València, ha rebut ja la visita de 12.000 persones. Veïns del cap i casal i poblacions de la província, turistes i grups d’estudiants i col·legis han recorregut l’exposició per a conéixer part de la història de la societat valenciana. L’exportació massiva dels productes agroalimentaris valencians a tota Europa, entre el final del segle XIX i els anys 60 del XX, va obligar a centenars de productors a la creació d’una imatge de marca amb la qual identificar els seus productes. Els dissenys d’aquestes etiquetes i cartells van ser un camp experimental del disseny per a artistes i litògrafs valencians. Una mostra que recull la creativitat de l’època i que al mateix temps posa en valor la labor emprenedora de la societat i empresaris valencians de portar els seus productes a través del Port de València a tots els racons del món.

Els milers d’imatges de marca són testimonis de la creativitat valenciana que, gràcies a les millores dels mitjans de transport i especialment al Port de València, van viatjar i van difondre el nostre art i la terra valenciana per tot el món. L’originalitat de la imatge de marca en productes d’excel·lent qualitat podia marcar la diferència davant el client, abastant des de la imatge tradicionalista i pintoresca a l’exòtica o moderna. Per a convéncer als compradors es van usar els idiomes de destí, fins i tot els tipus tradicionals i paisatges d’aqueixos països, en un afany per estrényer les relacions comercials. L’exportació marítima es va fer patent en l’ús de motius com a velers i vapors o mapes al·lusius a les connexions entre el territori valencià i altres països. Tot això pot comprovar-se fins a aquest diumenge 6 de novembre en l’Edifici del Rellotge.

‘València, Porta al Disseny. Exportaciò dels nostres productes als segles XIX i XX’ està organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV), sumant-se amb ella a la celebració de la ciutat de València com a Capital Mundial del Disseny 2022, donant a conéixer la importància que va tindre i té el Port en l’exportació dels productes valencians i els dissenys que els acompanyen.

Activitats per als més xicotets

L’exposició compta amb un espai on es realitza un taller didàctic dirigit al públic infantil per a aprendre les tècniques d’impressions utilitzades pels creadors valencians. En el taller -pel qual han passat centenars d’estudiants- els assistents han utilitzat la tècnica del estarcido per a estampar papers de seda. A partir de diferents plantilles inspirades en les etiquetes de l’exposició – amb motius associats a la naturalesa, el clima, la vida saludable o llocs exòtics-, els participants d’aquesta activitat realitzen els seus propis dissenys, utilitzant pintura acrílica, que passa per les zones obertes de la plantilla, aplicada amb corrons sobre el paper de seda. Després de l’assecat s’utilitza la tècnica de la serigrafia per a emmarcar la composició amb una imatge que dona unitat a tots els treballs realitzats.