L’Autoritat Portuària de València (APV)ha presentat en Eco Mobility Expo els seus projectes per a ser un port neutre en emissions en 2030: ferrocarril, electrificació dels molls o ús de combustibles com l’hidrogen

 L’APV està destinant més de 131 milions d’inversions públiques en projectes de descarbonització amb l’objectiu estratègic de ser un port neutre en emissions en 2030

Els serveis, la connectivitat i les infraestructures de Valenciaportfaciliten l’atracció de projectes industrials a la Comunitat Valenciana

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha exposat la seua estratègia Valenciaport 2030, zero emissions en el marc de la Fira Eco Mobility Expo. Descarbonització, transformació digital i mobilitat sostenible són tres objectius prioritaris en els quals està treballant el recinte valencià amb projectes i fets que es plasmen en el dia a dia de la comunitat portuària. La finalitat és afermar-se com el hub verd, intel·ligent i innovador del Mediterrani, al servei de les empreses de la seua àrea d’influència com a aliat de l’activitat econòmica espanyola i pol d’atracció de talent i facilitador de la inversió de projectes industrials en la Comunitat Valenciana.

Raúl Cascajo, cap de Polítiques Ambientals de l’APV; Eva Pérez, directora de Promoció de la Innovació de la Fundació Valenciaport; o Salvador Furió, director d’Innovació i Desenvolupament del Clúster de la Fundació Valenciaport; han participat en taules de debat sobre els Smart ports, la transformació digital en la logística, mobilitat en el transport portuari, la intel·ligència artificial o la sostenibilitat mediambiental.

L’APV i la Fundació Valenciaport comparteixen un estand en Eco Mobility Expo on es mostren els projectes de descarbonització que estan duent a terme i per als quals estan invertint més de 131 milions d’euros. Iniciatives com les tres plantes fotovoltaiques ja aprovades, el projecte H2Ports amb la primera hidrogenera operativa d’un recinte portuari europeu o les dues subestacions elèctriques projectades perquè els vaixells que fan escala a València s’endollen a la xarxa elèctrica. Una aposta per la mobilitat que també contempla la substitució de la flota de vehicles de l’APV per híbrids i elèctrics, o projectes relacionats amb la millora de l’eficiència energètica.

A més, Valenciaport està potenciant la construcció i millora de les connexions ferroviàries amb una inversió de 240 milions d’euros en els pròxims anys. L’objectiu és augmentar el pes del ferrocarril en el moviment de mercaderies. Ja en 2022 la mitjana setmanal de trens que van operar en el Port de València va ser de 90 enfront dels 80 de 2021. Una tendència que segueix en augment en aquests primers mesos d’enguany amb setmanes amb 99 trens.

Intel·ligència artificial i sostenibilitat ambiental

Durant les presentacions de Valenciaport, s’han explicat projectes estratègics de l’APV per a potenciar el desenvolupament sostenible i millorar mitjançant solucions innovadors les emissions dels ports i vaixells. Eva Pérez ha destacat la iniciativa Green C Ports que ha ampliat la xarxa de sensors ambientals i meteorològics existents, connectant-los a una plataforma ambiental portuària on es realitzarà un modelatge de les dades obtingudes mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial que permetran informar els usuaris interns o clients portuaris, entre altres, sobre diferents paràmetres ambientals claus relacionats amb la qualitat de l’aire i el soroll derivat de les activitats portuàries.

Esta iniciativa també mesura la petjada de carboni a temps real en un projecte en el qual també participen transportistes i la naviliera Beleària, a través de xarxes de sensors i altres fonts d’informació, permetent obtindre prediccions fiables utilitzant eines d’anàlisi predictiva i d’intel·ligència artificial.