El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) ha sigut desenvolupat per l’Autoritat Portuària de València i la Fundació Valenciaport.

El VCFI es publicarà el segon divendres de cada mes.

El nou índex cobreix el buit existent en el Mediterrani occidental; àrea que concentra el 3,8% del comerç mundial però que manca d’un indicador propi per a nolis d’exportació.

El mercat internacional d’exportació de contenidors disposa, des de hui, amb una nova referència de l’evolució dels nolis marítims. Es tracta del VCFI: el Valencia Containerised Freight Index, un índex que registrarà la cotització dels nolis de diverses rutes marítimes que connecten el Mediterrani amb altres destinacions del món. Serà una referència global. El VCFI ha sigut desenvolupat per l’Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació Valenciaport, i s’ha presentat aquest matí en l’Edifici del Rellotge del Port de València davant la Comunitat Portuària.

El VCFI pretén ser un índex de referència en el Mediterrani Occidental, de la mateixa manera que el Xangai Containerized Freight Index ho és per a l’àrea asiàtica. . “El VCFI ve a cobrir així un buit i una necessitat d’indicadors que hi havia en l’àrea del mediterrània amb major tràfic comercial; atès que malgrat representar el 3,8% del comerç mundial no disposava fins hui amb cap indicador propi sobre l’evolució dels nolis de càrrega o d’exportació”, segons el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez.

“Espanya – va explicar el president de l’APV – és una potència exportadora. L’any passat va manipular 2.868.120 TEUs plens, de càrrega; el que representa l’1,4% del tràfic mundial d’exportació (250 milions de TEUs de càrrega, plens) i no disposa de cap indicador que ens mostre l’evolució dels nolis.” “Amb aquestes premisses – va detallar Aurelio Martínez – el VCFI està cridat a convertir-se en el principal indicador del Mediterrani per a aquest tipus de tràfics, donada la similitud dels preus dels nolis”.

El VCFI es presenta com una magnitud estadística basada en l’aportació de dades confidencials d’empreses operadores del mercat. En concret el panell d’informants està compost per 8 navilieres i 4 transitaries amb àmplia presència en el mercat internacional (veure en document annexe). Arreplega -en una primera etapa- l’evolució agregada dels nolis respecte a un moment inicial de referència, establit al gener de 2018, període en el qual l’índex pren valor 1.000.

El VCFI es publicarà de manera regular el segon divendres de cada mes a les 12:00 CET (o CEST quan aplique).  El projecte de VCFI serà auditat anualment, amb la finalitat de certificar que la Fundació Valenciaport garanteix el secret estadístic, que se segueix fidelment la metodologia del VCFI i que la informació publicada és veraç.

L’acte de presentació del VCFI s’ha desenvolupat passat el migdia de hui en l’emblemàtic Edifici del Rellotge del Port de València; lloc de trobada i de celebració dels esdeveniments més importants de la Comunitat Portuària de València.

Antonio Torregrosa, director de projectes de la Fundació Valenciaport, va obrir l’acte de presentació del VCFI i va mostrar la seua satisfacció per un producte que “demostra una vegada més el lideratge de Valenciaport a escala global impulsant iniciatives pioneres al servei de la comunitat logístic portuària”.

La presentació del VCFI va ser a càrrec del president de l’Autoritat Portuària de València i de la Fundació Valenciaport, Aurelio Martínez. Martínez –catedràtic d’Economia– va agrair el treball desenvolupat pels tècnics de la Fundació i va exposar l’oportunitat que representa per a Valenciaport assumir el compromís d’aportar una referència internacional per al transport marítim.

“Valenciaport –va dir– és port capdavanter en el Mediterrani en el tràfic de contenidors; i amb 4,83 milions de TEUs gestionats en 2017 tanquem l’exercici com el primer port d’Espanya. Per tot això, el que busquem per a l’índex VCFI és que puga orientar als actors del mercat sobre l’evolució del noli d’exportació des del port de València; i ser la referència per a determinades rutes del Mediterrani”.

“El VCFI – va afegir – aporta informació de valor afegit sobre un factor clau per a definir la competitivitat portuària, com són els nolis. Però a més, posa a la disposició de la comunitat portuària informació que fins hui es tractava de manera confidencial. Aquest exercici de transparència ajudarà a una millor presa de decisions per part dels diferents usuaris del port; i serà de gran ajuda per als carregadors, ja que comptaran amb un índex compost que marcarà la tendència de mercat sobre el cost de les seues operacions d’exportació. En definitiva, un índex que afavorirà el funcionament d’un mercat més transparent i amb millor informació per a la presa de decisions”.

En la seua fase inicial, el VCFI consisteix en un índex compost agregat i, en posteriors desenvolupaments metodològics, es construiran subíndexs amb major detall desagregant per les àrees geogràfiques definides en la construcció de l’índex. En concret, les destinacions d’exportació de Valenciaport han sigut agrupats en 13 àrees geogràfiques que es corresponen amb els principals corredors de tràfic des de València i, dins d’elles, 42 ports han sigut seleccionats que representen el 60% del tràfic d’exportació en contenidor des de Valenciaport i les tarifes del qual serviran de referència per al càlcul de l’índex.

13 àrees geogràfiques i 42 ports

 

Àrea geogràfica VCFI Ports de referència
MEDITERRANI OCCIDENTAL Casablanca (MA), El Djazair (DZ), Tunísia (TN)
EUROPA ATLÀNTICA Felixstowe (GB), Hamburg (DE), Anvers (BE)
MEDITERRANI ORIENTAL Alexandría (EG) Ashdod (IL) El Pireu (GR) Istanbul (TR)
LLUNYÀ ORIENT Xangai (CN), Hong Kong (HK), Port Kelang (MY), Singapur (SG), Busan (KR), Tokyio (JP), Kaohsiung (TW), Bangkok (TH), Ho Chi Minh (VN)
ORIENT MITJÀ Jeddah (SA), Jebel Ali (AE)
EEUU – CANADÁ ATLÀNTIC Nova York(US), Mont-real (CA), Houston (US), Miami (US)
CENTREAMÈRICA I CARIB Veracruz (MX), Cartagena (CO) Altamira (MX), Caucedo (DO)
LLATINOAMÈRICA ATLÀNTICA Santos (BR), Buenos Aires (AR)
ÀFRICA OCCIDENTAL Luanda (AO), Bata (GQ), Dakar (SN)
ÀFRICA COSTA ORIENTAL Durban (ZA), Port Elisabeth (ZA)
LLATINOAMÈRICA PACÍFICA Callao (PE), San Antonio (CL)
SUBCONTINENT INDI Nhava Sheva (IN), Kandla (IN)
PAÏSOS BÀLTICS San Petersburg (RU), Hèlsinki (FI)

 

Pot accedir a l’índex VCFI en el següent enllaç:  https://www.valenciaport.com/va/valencia-containerised-freight-index/

Empreses participants en VCFI

Metodologia Index VCFI