Valenciaport ocupa la primera posició de “Smart Port” segons un informe publicat en la revista d’enginyeria civil CEDEX

És el port del sistema portuari espanyol amb més nota en les categories Mediambiental i Social que mesuren la relació ciutat-port i el respecte per l’entorn i la sostenibilitat

Supera en més de 9 punts en matèria mediambiental a Huelva que ocupa la segona posició, en 15 punts a Barcelona o en 36 a Algesires

En l’indicador social, obté 82,24 punts sobre 100, superant a Vigo (77,83), Algesires (70,24) o Barcelona (67,76)

València, 04 d’octubre de 2020.-  Valenciaport ocupa la primera posició de “Smart Port” en el sistema portuari espanyol segons un informe publicat en la revista d’enginyeria civil CEDEX que avalua 32 paràmetres agrupats en 4 categories: econòmic-operacional, social, polític-institucional, mediambiental, als quals cal sumar el grau de digitalització.
Valenciaport lidera el rànquing espanyol de ports intel·ligents amb una puntuació total de 299,47.

En el conjunt dels pilars avaluats, Valenciaport es posiciona entre els tres primers llocs del Top 10 en qualsevol de les categories: Mediambiental (67,73), Econòmic-operacional (88,83), Social (82,24), Polític-institucional (60,67) i Grau de digitalització (70,26). A més de la puntuació total, Valenciaport lidera les categories de Medi ambient i Social.

Des de l’Autoritat Portuària de València s’ha posat en valor la “estratègia que portem desenvolupant des de fa anys per situar les nostres instal·lacions a l’avantguarda de les noves tecnologies per a millorar el servei amb els nostres clients i usuaris, potenciar la sostenibilitat mitjançant accions dirigides al medi ambient i afavorir la relació i integració ciutat-port”. Així, l’APV continua treballant en esta estratègia per a consolidar a Valenciaport com hub de referència tal com es recull en els objectius del nou Pla Estratègic de l’APV per a 2030: noves oportunitats de negoci i desenvolupament tecnològic; transició energètica, descarbonització i lluita contra el canvi climàtic; transformació digital; innovació; i relació Port-Ciutat.

Referències en matèria mediambiental i social

En matèria mediambiental, l’APV té el compromís ferm 2030, zero emissions, amb un pla que contempla accions com la subestació elèctrica que permeta la connexió a la xarxa dels vaixells atracats en port i la reducció corresponent d’emissions, la instal·lació de noves cabines d’emissió d’aire, l’ús d’hidrogen en les terminals o la instal·lació de plaques fotovoltaiques, entre altres.

En els paràmetres socials, Valenciaport continua treballant en noves solucions per a seguretat, protecció i gestió d’emergències o la millora contínua i la formació de treballadors. Un exemple d’este compromís s’ha reflectit durant la situació d’emergència generada per la Covid-19 on l’activitat portuària ha continuat la seua labor per assegurar la cadena logística amb plenes garanties de seguretat per a la comunitat portuària. Així mateix, destacar la responsabilitat de l’APV i les empreses del seu entorn amb les inquietuds de la població més pròxima al port de València amb iniciatives com APORTEM, o la integració ciutat-port amb actuacions com el pla especial de Natzaret, planificat de manera conjunta amb l’Ajuntament, amb la cessió de sòl portuari per a la ciutat.

La categoria Mediambiental de l’informe CEDEX mesura els següents paràmetres:

  • Qualitat de les aigües
  • Sistemes de gestió mediambiental
  • Gestió de residus sostenible
  • Automatització de l’avaluació de qualitat de l’aire
  • Contaminació acústica
  • Producció d’energies renovables
  • Gestió del consum d’energia elèctrica
  • Ús de combustibles
  • Gestió del consum d’aigua

Valenciaport ha sigut el primer port espanyol en esta categoria amb 67,73, seguit de Huelva (58,44), Tarragona (57,01) Barcelona (52,77), Bilbao (50,64), Vigo (48,57), Cartagena (48,43), Gijón (44,88), Las Palmas (36,33) i Algesires (31,59).

La categoria Social de l’informe mesura els paràmetres:

  • Seguretat dels treballadors
  • Digitalització de la seguretat en els accessos
  • Formació dels treballadors
  • Inclusió laboral i igualtat en la plantilla
  • Accessibilitat al port d’usuaris discapacitats
  • Interacció digital amb el client
  • Preocupació per l’acceptació de la ciutadania

El Port de València ha encapçalat esta categoria amb una puntuació total de 82,84 seguit de Vigo (77,83), Algesires (70,24), Barcelona (68,08), Bilbao (61,39), Tarragona (60,27), Gijón (58,10), Huelva (50,10), Las Palmas (38,51) i Cartagena (38,41).