El volum de trànsit de contenidors carregats per a import/export en Valenciaport equival al Port de Barcelona i Algesires

Segons les últimes dades publicades per Ports de l’Estat, el Port de València lidera el trànsit de contenidors import/export concentrant 1.434.840 TEUs dels 3.587.921 de contenidors transportats entre gener i juliol d’enguany

El nombre de contenidors import/export que han passat per Valenciaport entre gener i juliol ha crescut un 19% respecte a l’any anterior

Valenciaport ha gestionat durant els set primers mesos de l’any un total d’1.434.840 contenidors d’importació i d’exportació. Aquest volum de càrrega i descàrrega, calculat en TEUs, o unitats equivalents a contenidors de 6,1 metres, és un 19,45% superior al que es va gestionar durant el mateix període de l’any anterior, i representa el 40% del total de contenidors de import/export que van entrar o van eixir pel sistema portuari espanyol fins a juliol. I és que per la totalitat dels ports d’Espanya van entrar i van eixir entre gener i juliol 3,58 milions de TEUs i pel Port de València, 1,43 (el 40%).

A Valenciaport li van seguir en ordre d’importància a l’hora de gestionar serveis espanyols de comerç internacional, els ports de Barcelona (1,04 milions de contenidors de import/export, que representen el 29,05%), Algesires (0,390 milions, el 10,89%) i Bilbao (0,29 milions i el 8,01%).

Per les terminals de Valenciaport van entrar i van eixir tants contenidors carregats com per les terminals de Barcelona i Algesires juntes (1,43 milions de València enfront dels 1,04 milions i 0,39 milions de Barcelona i Algesires, respectivament); i entre els tres enclavaments portuaris van gestionar el 70% del que les empreses espanyoles importen o exporten per mar (Valenciaport el 40%, Barcelona el 29% i Algesires l’11%).

Les xifres, aportades per Ports de l’Estat, mostren una tendència a l’alça en el posicionament internacional de València com a port connectat al món i a l’economia global, capaç d’obrir nous mercats i d’aportar nous clients a les empreses espanyoles com indiquen els índexs de connectivitat de Nacions Unides.

No obstant això el lideratge de Valenciaport en el món del contenidor i en el import/export, el Port de Barcelona manté la seua primera posició en el rànking espanyol en el trànsit de passatgers i de creuers; i el port d’Algesires en volums de càrrega general per tones; una especialització que també mantenen la resta d’instal·lacions del sistema espanyol, cadascuna d’elles en les seues respectives matèries.

Per a Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València, “l’acceptació que generen els serveis portuaris de Valenciaport en l’economia productiva i exportadora valenciana i espanyola és motiu de satisfacció que comparteix amb les empreses de la Comunitat Portuària. Entre tots estem fent un port més competitiu, àgil, intel·ligent, innovador en la introducció d’energies netes com l’hidrogen, eòlica i fotovoltaica, i compromés social i ecològicament amb el seu entorn amb un pla de descarbonització Valenciaport zero Emissions 2030 que s’avança en 20 anys als objectius de la Unió Europea”.

Líders en connectivitat marítima

 Segons es recull en l’informe Liner Shipping Connectivity Index (LSCI) de connectivitat portuària mundial elaborat per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) corresponent al 2n trimestre de 2020, Valenciaport consolida la seua posició com a líder en connectivitat marítima, situant-se com primer port d’Espanya (lloc que ja ocupava en edicions anteriors, millorant la seua puntuació total respecte a l’anterior índex), quart en l’àmbit europeu i el 21é del món.

L’avanç del Port de València en aquest rànking reafirma el compromís de Valenciaport, com a facilitador de l’intercanvi comercial, en el disseny d’una política portuària que reforça la seua connectivitat mitjançant l’adaptació de les seues infraestructures i serveis a les necessitats del mercat, amb l’objectiu d’atraure al major nombre de navilieres i línies marítimes.