S’han restaurat, classificat i digitalitzat els quaderns d’operacions d’aquests tres Fars que s’han incorporat a la base de dades de la documentació històrica de l’Autoritat Portuària de València (APV)

S’han incorporat 9.000 nous documents, datats entre 1858 i 1976, que contenen 52.000 pàgines

Es poden consultar a través de la web de l’Arxiu Històric https://www.valenciaport.com/autoridad-portuaria/archivo/ o https://archivohistorico.valenciaport.com/

Les metadades de cadascun dels documents consultats s’ofereixen en l’idioma seleccionat: valencià, espanyol i anglés

La transformació digital és un dels objectius prioritaris en el Pla Estratègic de Valenciaport

València, 8 de setembre de 2022.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha incorporat a la web del seu Arxiu Històric quasi 9.000 documents, que estan compostos per 52.000 pàgines, digitalitzats dels quaderns dels Fars de València, Cullera i Canet d’en Berenguer que inclouen moments claus i apassionants de la història espanyola i valenciana des de 1858 fins a 1976. Esta iniciativa s’emmarca en l’objectiu de potenciar la transformació digital des de Valenciaport, així com el seu compromís amb la transparència i la societat civil i investigadora.

L’Arxiu Històric en línia de l’APV és una eina d’accés públic i gratuït a traves del qual es poden consultar expedients i documents datats en la seua majoria en el període comprés entre mediats del segle XIX i 1940, així com les Memòries Anuals publicades pels diferents organismes gestors del port des de mitjan segle XIX fins als nostres dies.

Entre els documents de nova publicació destaquen els relacionats amb els Fars de València, Cullera i Canet d’en Berenguer, especialment amb els dos últims dels quals fins hui no existia cap informació en l’arxiu. A destacar que entre els expedients publicats dels Fars es pot trobar un gran nombre de comunicacions entre el tècnic mecànic encarregat del far i l’enginyer cap de ports i costes, donant compte d’incidències, informes meteorològics o existències i consums. També s’inclouen llibres de registre d’operacions, serveis, observacions meteorològiques, inventaris i conques, i expedients de diversos projectes de construcció, reparació i millora.

Cal destacar la publicació d’una col·lecció de fotografies donades per Francisco Roca Monzó que corresponen a bombardejos sobre el Port de València que van tindre lloc durant la Guerra Civil de 1936-1939.

Esta iniciativa s’emmarca en un dels objectius del Pla Estratègic de Valenciaport com és l’aposta decidida per la Transformació Digital per a fomentar nous models de negoci digitals i de connectivitat, i posicionar al Port de València com SmartPort compromés amb la societat.

Es pot consultar l’Arxiu Històric en:

https://www.valenciaport.com/autoridad-portuaria/archivo/

https://archivohistorico.valenciaport.com/