
- Este projecte de xarxa pròpia 5G es perfila com una eina clau perquè el Port de València avance en la seua transformació digital
- La infraestructura permetrà treballar sense cables, ni lligams a operadors externs, amb més de 25.000 equips connectats: telèfons, vehicles, càmeres de vigilància, sensors ambientals, serveis de seguretat, drons, entre altres
- L’iniciativa compta amb un pressupost de prop de sis milions d’euros, cofinançats pel Mecanisme Connectar Europa de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient
- La implantació d’esta infraestructura impulsa un salt qualitatiu en el funcionament dels molls valencians que milloraran la seua eficiència, seguretat i connectivitat
- El desplegament tecnològic serà ad hoc per a atendre les necessitats del negoci portuari valencià amb funcionament independent als criteris d’un operador mòbil
València, 23 de desembre de 2024.- Connectivitat potent, eficient, de confiança i segura per a un port de futur. Amb esta meta com a objectiu, Valenciaport s’ha embarcat en un projecte de desenvolupament i implantació de la seua pròpia xarxa 5G llesta per a treballar sense cables, ni lligams a operadors externs, amb més de 25.000 equips connectats (telèfons, vehicles, càmeres de vigilància, sensors ambientals, serveis de seguretat, drons, entre altres). Este projecte és una eina clau perquè el Port de València avance en la seua transformació digital i siga un referent en Smart Port o Port 4.0.
Segons assenyala el director de l’Autoritat Portuària de València (APV), Enrique Belda, “el 5G ens permetrà configurar el futur tecnològic del Port de València, un futur, que passa per proporcionar una connectivitat avançada per a la millora de la innovació i la definitiva transformació digital”.
La xarxa 5G de Valenciaport utilitzarà les freqüències N40, freqüències regulades per l’administració pública, assegurant-se així la privacitat d’aquesta xarxa en el recinte portuari i permetent una protecció a mesura, controlant els dispositius que es connecten. La iniciativa compta amb un pressupost de prop de sis milions d’euros, cofinançats pel projecte Connecting Europe Facility of European Union (CEF).
Potent infraestructura propia
En total es desplegaran més de quinze estacions base n40 amb un, dues i fins a tres sectors, la qual cosa proporcionarà una cobertura pràcticament total de les zones d’operació de l’Autoritat Portuària. Per a Javier Gallego, cap de Tecnologies de l’APV, “la nostra xarxa 5G SA és un dels pilars fonamentals per a aconseguir la meta de ser definitivament un Port intel·ligent, basat en dos pilars: la seguretat i la mobilitat“.
La solució integrarà tecnologies i solucions líders de mercat amb un core de xarxa privada 5G en la seua modalitat Estand-Alone (SA). S’inclouran tant el core de la xarxa com els elements RAN (Radi Access Network) i de routing/switching.
La xarxa suportarà un màxim de 10 Gbps de throughput i com a mínim un número 25.000 dispositius connectats en un core de xarxa geo-redundat i format per un clúster de dues controladores de xarxa, les quals interconnecten a totes les Bandes Base. A més, comptarà amb el seu propi sistema de ciberseguretat també en alta disponibilitat.
Es desplegarà una xarxa treballant en una única banda de freqüències n40 (2.3 – 2.4 GHz), aquesta freqüència compta amb 20 MHz d’amplada de banda (ampliable a 40 MHz pròximament). Per a provar la xarxa, en un primer estadi es construiran dos casos d’ús, un de “vigilància policial” i un altre de “manteniment remot”, per a això és necessari cobrir tot el territori del port.
Casos d’ús immediats
Respecte al sistema de vigilància policial, l’ús cada vegada major de càmeres i altres formes de vigilància està augmentant ràpidament el volum de dades que han de processar-se i emmagatzemar-se. En esta línia d’innovació, l’Autoritat Portuària de València està realitzant millores en la seguretat i protecció del port, amb mesures com la instal·lació de cambres en vehicles i equipament policials (per exemple, en el jupetí o en mòbils 5G), l’objectiu principal de la qual és millorar i enfortir tant la seguretat perimetral del port com la vigilància interna del port.
Esta xarxa permetrà millorar la connectivitat mòbil de banda ampla per a desplegar una solució de vigilància mòbil que inclou càmeres d’alta resolució per a gravació i difusió en temps real d’operacions en el terreny.
Respecte a la formació i capacitació de tècnics, està previst implementar sistemes de telepresència immersiva que ajunte també a la infraestructura d’Intel·ligència Artificial que s’instal·larà en el CORE de la xarxa, permeten substituir les labors de manteniment que tradicionalment exigien el desplaçament i la presència física d’experts. Això permetria que el personal local duga a terme estes tasques de manera eficient, sempre que compten amb orientació en temps real a través del sistema de telepresencia avançat.
Un port de futur
El Port de València utilitzarà la xarxa 5G per a implantar una sèrie de casos d’ús que l’ajuden a plantejar serveis més avançats, on la xarxa siga un habilitador i facilitador d’aquests: cobertura 5G per a passatgers, bessó digital, vigilància intel·ligent, detecció de riscos de col·lisió o planificació de l’estiba, etc.
Joan Meseguer Llopis, gestor sènior de projectes d’innovació en la Fundació Valenciaport, destaca que: “es tracta d’un projecte pioner a Europa, coordinat per la Fundació Valenciaport, que es distingeix per la conjunció de tres característiques clau: l’envergadura del port, la implementació integral de la tecnologia 5G i l’ús exclusiu de l’espectre radioelèctric disponible sota el model d’autoprestació“.
I és que, la solució 5G SA completament privada i dedicada suposa el desplegament d’una xarxa pròpia d’ús exclusiu, la qual cosa suposa el control total de totes les decisions relatives a esta infraestructura de manera independent i unilateral.
L’evolució i millores o creixements de la infraestructura també estarà en mans de l’APV, actuant de manera independent i sense les restriccions que suposa dependre d’un tercer, amb qui pot no estar alineat en els seus interessos.
El rendiment de la xarxa estarà garantit per la tecnologia i la millora de l’experiència d’usuari serà una realitat en 2027 convertint al Port de València en un recinte preparat per al futur amb gran capacitat d’adaptació als canvis del mercat i la tecnologia.