Valenciaport i EIT Climate-KIC creen el #SuperLabPorts per a ser referent mundial contra el canvi climàtic

L’Autoritat Portuària, la Fundació Valenciaport i EIT Climate-KIC creen un laboratori per a la innovació i l’emprenedoria per a connectar la demanda amb l’oferta i mobilitzar a ciutats, regions, països, empreses i start-ups perquè treballen conjuntament a través de comunitats grans i diverses.

L’objectiu és conjuminar esforços internacionalment per a innovar i impulsar els canvis sistèmics necessaris per a provocar l’acció climàtica a gran escala.

L’acte inaugural del #SuperLabPorts serà el dimarts 22 d’octubre i serà a càrrec de Kirsten Dunlop, CEO de EIT Climate-IC i d’Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV). Posteriorment, tant el president de l’APV com la màxima responsable de EIT Climate-KIC presentaran la iniciativa al President de la Generalitat, Ximo Puig.

València, 17 d’octubre de 2019.- La setmana vinent es presenta a València el #SuperLabPorts, un espai de projecció internacional dissenyat i pensat per a la innovació i l’emprenedoria en el sector marítim i portuari en matèria de canvi climàtic. El SuperLabPorts estarà situat Al port de València; en les instal·lacions de la Fundació Valenciaport i és fruit de la col·laboració entre la pròpia APV, la Fundació Valenciaport i EIT Climate-KIC Spain (el Centre Espanyol d’Innovació en canvi Climàtic- impulsat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia -, la principal missió de la qual és potenciar el desenvolupament d’una economia baixa carboni amb l’objectiu de facilitar accions d’adaptació i mitigació del canvi climàtic). Amb esta iniciativa, Valenciaport es postula com a referent mundial en la lluita contra el calfament global en el sector marítim i portuari.

El #SuperLabPorts iniciarà el seu llançament dimarts que ve, com un laboratori obert i dissenyat per a ser un espai multifuncional i polivalent per al treball col·laboratiu i la co-creació com a catalitzadors de la descarbonització a través d’una transformació fonamental dels sistemes econòmics, socials i financers.

Com Hub de co-creació, el #SuperlabPorts és un espai d’emprenedoria i innovació que reunirà start-ups, tecnòlegs, empreses, indústria, Universitat, organismes públics i a ciutadans amb l’objectiu d’accelerar solucions enfront dels nombrosos reptes als quals s’enfronten els ecosistemes marítim i portuari. Per a això compta amb l’experiència i la proximitat de la Fundació Valenciaport i la projecció internacional del port de València i de EIT Climate-KIC.

#SuperLabPorts pretén connectar la demanda amb l’oferta i mobilitzar a ciutats, regions, països, empreses i start-ups perquè treballen conjuntament a través de

comunitats grans i diverses perquè conjuminen esforços per a innovar i impulsar els canvis sistèmics necessaris per a provocar l’acció climàtica a gran escala.

Amb esta nova estratègia EIT Climate-KIC (la seu de la qual a Espanya està a València) posa de manifest que l’única manera d’impulsar les transformacions necessàries per a abordar a temps i amb èxit el canvi climàtic és a través de la innovació de sistemes o innovació sistèmica, esta entesa com a intervencions coordinades i integrades en els sistemes econòmic, polític i social.

Grans Demostradors a Europa

Amb esta iniciativa, el Port de València s’uneix a EIT Climate-KIC per a participar en la seua estratègia de crear huit tipus de grans demostradors en diferents parts d’Europa perquè es convertisquen en referent mundial i en inspiradors temàtics clau per a la transformació sistèmica de la societat de manera que siguem capaces d’abordar la crisi climàtica a temps. Estos demostradors responen a la demanda directa d’un canvi transformador per part dels grans sistemes afectats pel canvi climàtic (ciutats, regions, ports, indústries, institucions…) per a treballar amb ells en les zones crítiques perquè l’acció climàtica tinga un alt impacte i impulsar d’aquesta manera el canvi sistèmic.

Estes Deep Demonstrators tenen per objectiu d’impacte ciutats “netes i sanes”, transformacions justes en regions carboníferes i industrials, economia circular i regenerativa, sistemes alimentaris descarbonitzas i dietes saludables, o zero emissions en centres marítims. Durant la primera fase, actualment en curs, els sistemes treballen amb els dissenyadors i co-dissenyadors en la identificació dels reptes existents, definició de visions futures i elaboració de fulls de ruta.

Amb la creació d’este primer Hub especialitzat en innovació i emprenedoria en canvi climàtica, el Port de València, amb una situació estratègica i amb un creixement exponencial que l’ha consolidat com a líder del trànsit comercial de contenidors a Espanya i al Mediterrani, i el quart recinte portuari en el rànquing europeu, es postula per a convertir-se en l’enclavament d’un d’aquests grans demostradors i en referent mundial en la lluita contra el calfament global en el sector marítim i portuari.

Accelerar la descarbonització del sector

Els ports són llocs en els quals col·lideixen múltiples sistemes: transport marítim, energia, residus, turisme i altres tipus de transport. Però per eixa mateixa raó, el seu potencial per a realitzar un canvi de gran abast és enorme. De manera escalonada, EIT Climate-KIC demostrarà com els centres marítims poden ser catalitzadors per a invertir el ràpid creixement de les emissions del transport marítim i el comerç internacional.

Amb la creació d’este espai es pretén accelerar el trasllat al mercat i l’adopció massiva de solucions innovadores en l’àmbit de la sostenibilitat en el sector marítim-portuari. La urgència de la generació d’innovació pre-comercial i posada en marxa d’iniciatives d’emprenedoria en la lluita contra el canvi climàtic en el sector marítim-portuari ha aconseguit un nivell que obliga a multiplicar els esforços per a posar en marxa processos de descarbonització del transport marítim que siguen determinants de la viabilitat a llarg termini del sector marítim, dels ports i per tant de tota la comunitat portuària.

L’acte inaugural del #SuperLabPorts serà a càrrec de Kirsten Dunlop, CEO EIT Climate-KIC i d’Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València. Posteriorment, tant el president de l’APV com la màxima responsable d’EIT Climate-KIC presentaran la iniciativa al President de la Generalitat, Ximo Puig.

Què és EIT Climate-Kic

EIT Climate-KIC Spain és la representació de la iniciativa europea EIT Climate-KIC a Espanya i la seu de la qual està situada a la ciutat de València.

EIT Climate-KIC Spain és el Centre Espanyol d’Innovació en canvi Climàtic. Pertany a la iniciativa europea EIT Climate-KIC, una de les comunitats de coneixement i innovació (Knowledge Innovation Communities) impulsades per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT). EIT Climate-KIC té el seu origen en 2010 i compta amb prop de 200 organitzacions associades, entre universitats, centres d’investigació, empreses i entitats públiques. Està integrada per una xarxa d’oficines a Àustria, Alemanya, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Malta, Noruega, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania, Sèrbia, Suècia, i Suïssa .

La missió d’EIT Climate-KIC Spain és potenciar el desenvolupament d’una economia baixa carboni amb l’objectiu facilitar accions d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Els nostres tres pilars fonamentals d’actuació són la innovació, l’emprenedoria i la formació, a través de diversos programes de captació del talent, d’educació superior i d’acceleració d’idees innovadores per a fer front al calfament global. La nostra acció s’articula a través del foment de la sostenibilitat en els àmbits Urbà, Sistemes de Producció Sostenibles, Gestió del Territori i Paràmetres Financers i de Presa de decisions.

EIT Climate-KIC Spain impulsa el repte del nou model d’economia sostenible basat en la competitivitat, el creixement econòmic i la generació d’ocupació verda, en col·laboració amb l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia i amb el suport d’una comunitat de socis de prestigi i solvència. Treballem amb els nostres partners per a avançar en la consolidació d’un ecosistema innovador espanyol en matèria de canvi Climàtic.